Telefonunun görünümünü değiştirmek, önceden yüklü olarak gelen uygulamaları kaldırmak, daha işlevsel bir cihaza sahip olmak veya özel bir uygulama yüklemek gibi amaçlarla tercih edilen rootlu telefon nedir?
Bu yazıda root erişimi sınırlandırılmayan akıllı telefonlar hakkında kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini gidereceğiz.
Rootlu Telefon Nedir?
Rootlu telefon, Android işletim sistemine sahip cihazın ana dosyalarına erişilebilen ve çeşitli düzenlemeler yapılabilen telefonlardır. Telefon üreticileri genellikle kullanıcıların cihaza zarar vermesini engellemek için kısıtlama getirir. Rootlu bir telefon ise söz konusu kısıtlamaları kaldırıp çeşitli işlemlerin tamamen özgür bir şekilde yapılmasını sağlar.
Bu akıllı telefonlarda tam anlamı ile yönetici ayrıcalıkları elde edilir. Android, root adlı ana klasörden oluşan bir yapıdaki Unix’i temel alır. Ana klasör olduğu için tüm alt klasörlere erişebilir. Bunun olası riskleri göz önünde bulundurularak telefon üreticileri çoğunlukla root erişimi için kısıtlama uygular.
Kullanıcı daha sonra telefon üreticisinin kısıtlamasını kaldırarak root erişim izni elde edebilir. Bu erişim izni elde edilen telefon ise rootlu telefon olarak adlandırılır.
Rootlu Telefon Neden Kullanılır?
- İhtiyaç duymadığınız fakat silinmeyen uygulamaları kaldırabilirsiniz.
- Cihazın işlevselliğini arttırabilirsiniz.
- Resmî uygulama mağazalarında mevcut olmayan uygulamaları yükleyebilirsiniz. Bazıları çalışmak için daha çok izne ihtiyaç duyabilir.
- Şarjın daha uzun gitmesini sağlamaya ve batarya ömrünü arttırmaya yönelik tasarruf işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Rootlu Telefon Kullanmanın Dezavantajları
Root erişim izni, telefonun işlevselliğini arttırmak isteyenler için gerekli olabilir ancak bunu yapmak beraberinde birtakım sorunları da getirebilir. Rootlu telefon kullanmanın bu dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Güvenlik güncellemeleri yüklenmediğinde akıllı telefon açıklara karşı savunmasız kalabilir. Bu da kişisel bilgilerinizin çalınmasına ve cihazınızın kontrolünün başkasının eline geçmesi ile sonuçlanabilir.
- Telefon çalışmaz bir hâle gelebilir. Bu işlem sırasında yapılan bir hata, akıllı telefonunuzu artık kullanamamanıza neden olabilir.
- Akıllı telefonun son derece önemli olan bazı temel özellikleri devre dışı bırakılabilir. Her gün kullandığınız uygulamalar artık çalışmayabilir.
- Rootlanmış telefonlar genellikle garanti kapsamı dışındadır. Bu işlem gerçekleştirildiğinde garanti süresi henüz sona ermemiş olsa dahi hakkınızı kaybetme ihtimaliniz yüksektir.
Akıllı telefonunuzu istediğiniz zaman rootlayabilirsiniz ama bu işlemi doğru bir şekilde gerçekleştiremez ve cihazınızın güvenliğini sağlayamazsanız bu tür olumsuzluklar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle eğer çok gerekli değilse cihazınızı rootlamaktan kaçınmanız önerilir.