Rootlu Telefon Nedir? Neden Kullanılır?

Android kullanıcılarının daha fazla özelleştirme gibi amaçlarla yöneldiği rootlu telefon nedir? Detaylı olarak açıkladık.

Rootlu Telefon Nedir? Neden Kullanılır?

Telefonunun görünümünü değiştirmek, önceden yüklü olarak gelen uygulamaları kaldırmak, daha işlevsel bir cihaza sahip olmak veya özel bir uygulama yüklemek gibi amaçlarla tercih edilen rootlu telefon nedir?

Bu yazıda root erişimi sınırlandırılmayan akıllı telefonlar hakkında kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini gidereceğiz.

Rootlu Telefon Nedir?

Rootlu telefon, Android işletim sistemine sahip cihazın ana dosyalarına erişilebilen ve çeşitli düzenlemeler yapılabilen telefonlardır. Telefon üreticileri genellikle kullanıcıların cihaza zarar vermesini engellemek için kısıtlama getirir. Rootlu bir telefon ise söz konusu kısıtlamaları kaldırıp çeşitli işlemlerin tamamen özgür bir şekilde yapılmasını sağlar.

Bu akıllı telefonlarda tam anlamı ile yönetici ayrıcalıkları elde edilir. Android, root adlı ana klasörden oluşan bir yapıdaki Unix’i temel alır. Ana klasör olduğu için tüm alt klasörlere erişebilir. Bunun olası riskleri göz önünde bulundurularak telefon üreticileri çoğunlukla root erişimi için kısıtlama uygular.

Kullanıcı daha sonra telefon üreticisinin kısıtlamasını kaldırarak root erişim izni elde edebilir. Bu erişim izni elde edilen telefon ise rootlu telefon olarak adlandırılır.

Rootlu Telefon Neden Kullanılır?

Rootlu Telefon Kullanmanın Dezavantajları

Root erişim izni, telefonun işlevselliğini arttırmak isteyenler için gerekli olabilir ancak bunu yapmak beraberinde birtakım sorunları da getirebilir. Rootlu telefon kullanmanın bu dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:

Akıllı telefonunuzu istediğiniz zaman rootlayabilirsiniz ama bu işlemi doğru bir şekilde gerçekleştiremez ve cihazınızın güvenliğini sağlayamazsanız bu tür olumsuzluklar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle eğer çok gerekli değilse cihazınızı rootlamaktan kaçınmanız önerilir.

Exit mobile version