Roblox, dünyanın dört bir köşesindeki oyuncular ile geliştiricileri bir çatı altında toplamayı başaran oyun platformlarından biridir. Kendine özgü bir stile sahip olan Roblox’ta sadece oyun oynuyorsanız belki de geliştirici tarafına da geçmenin vakti gelmiştir. Buna katılıyorsanız çoktan Roblox oyun yapma rehberi aramaya başlamışsınızdır.
Size oyun yapma konusunda yardımcı olacağız ancak rehbere geçmeden önce Roblox’un çalışma biçiminden biraz bahsetmekte fayda var. Böylece oyununuzun kimler tarafından oynanabileceği de dahil olmak üzere kafanızda olabilecek birçok soruya yanıt bulabilirsiniz.
Roblox’ta Oyun Geliştirme Süreci Nasıl İşler?
Hem oyunculara hem oyun geliştiricilerine ev sahipliği yapan büyük bir platform olan Roblox, kendi oyununu geliştirmek isteyenler için pek çok geliştirme aracı sunuyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve geliştirme sürecinin herhangi bir aşamasında destek alabileceğiniz topluluk sayesinde hiç zorluk çekmeden herkes kolaylıkla oyun yapabiliyor.
Platformun sunduğu oyun geliştirme aracı Roblox Studio olarak adlandırılıyor. Sürükle ve bırak yöntemine dayanan arayüzü sayesinde kendi oyununuzu hiç kod bilginiz olmasa bile oldukça kısa bir süre içinde geliştirebiliyorsunuz.
Roblox Studio’da oyununuzu geliştirmek için kullanabileceğiniz araziler de dahil olmak üzere birçok hazır öge bulunuyor. Burada bir parantez açmak gerekiyor çünkü hazır ögelerin bazıları, oyunun ön izlemesinde beklediğiniz gibi görünmeyebiliyor. O yüzden daha çok kendi modellerinizi, dokularınızı ve efektlerinizi kullanmanız önerilir.
Oyununuzu geliştirdikten sonra onu test edebiliyor ve herhangi bir sorun olmadığından emin olmanız hâlinde de diğer oyuncular tarafından oynanabilmesini sağlamak için yayınlayabiliyorsunuz.
Roblox’ta oyun yapmak için hangi dili bilmek gerekiyor?
Roblox’ta Lua isimli bir programlama dili kullanılıyor. Basit olmasına rağmen son derece güçlü bir dildir. Oyunda herhangi bir nesne ya da oyuncu ile nasıl etkileşim kurulacağı da dahil olmak üzere birçok yol Lua dili kullanılarak yazılan kodlar sayesinde mümkün oluyor.
Bu programlama diline hâkim olan oyuncular için tek sınırlılık hayal gücüdür çünkü Roblox’ta hayal gücünün el verdiği kadarıyla akıllara gelebilecek herhangi bir oyunu yapmak ve yayınlamak mümkündür.
Kod yazmadan Roblox oyunu yapılabilir mi?
Elbette! Roblox Studio’da kod yazmadan oyun yapmanızı sağlayacak pek çok araç bulunuyor ancak hayallerinizdeki oyunu aynen Roblox’ta görmek isterseniz biraz kod yazma bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Roblox Oyun Yapma Adımları
- Roblox hesabı oluşturun.
- Roblox Studio’yu yükleyin.
- Oyunun taslağını oluşturun.
- Oyunun türünü seçin.
- Oyunu geliştirin.
- Oyunu yayınlayın.
Roblox’ta oyun geliştirme süreci hakkında bilinmesi gereken ayrıntılara artık hâkim olduğumuza göre bir sonraki adıma yani Roblox oyunu nasıl yapılır sorusunu yanıtladığımız aşamaya geçebiliriz.
Roblox Hesabı Oluşturma
Roblox Studio’yu kullanmaya başlamak için öncelikle Roblox web sitesi üzerinden bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesap oluşturma oldukça kolay bir işlemdir. Sadece birkaç saniye içinde yeni hesabınıza kavuşabilirsiniz.
Roblox Studio’yu Yükleme
Bir hesap oluşturduktan sonra Roblox Studio’yu Roblox’un web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirip yükleyebilirsiniz.
Roblox Studio’yu yükledikten sonra oturum açma bilgilerini kullanarak Roblox hesabınıza giriş yapın. Oturum açtıktan sonra kendi oyunlarınızı oluşturmaya başlayabileceğiniz arayüzü göreceksiniz.
Roblox oyunu geliştirmek için kullanacağımız aracın arayüzü başta çok karmaşık gelebilir ama onu kullanmaya alıştıkça aslında ne kadar basit bir arayüz olduğunu fark edeceksinizdir.
Arayüz birkaç farklı bölümden oluşuyor. Bunların başında keşfetme bölümü geliyor. Keşfetme kısmında çeşitli modeller dahil olmak üzere oyunda yer almasını isteyebileceğiniz birçok ögeyi bulabilirsiniz.
Oyuna eklediğiniz herhangi bir ögenin özelliklerini görüntüleyebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz bir bölümün yanı sıra taşıma ve benzeri araçların olduğu bir bölüm ile oyunu gerçek zamanlı olarak test edebileceğiniz bir bölüm de vardır.
Oyunun Taslağını Oluşturma
Roblox oyun yapma sürecinin içine dalmadan önce nasıl bir oyun geliştireceğinizi düşünmelisiniz. Oyununu temasını, oyunda olmasını istediğiniz ögeleri ve özellikleri düşünün. Elinize bir kâğıt alın ve hayalinizdeki oyunu çizerek kaba bir taslak oluşturun.
Oyunun Türünü Seçme
Roblox Studio’da çok çeşitli oyun türleri vardır. Bu aracı açtığınızda sizden oyun türünüze en uygun şablonu seçmeniz istenir. Herhangi bir şablon kullanarak kendini sınırlamak istemeyenler ise Baseplate seçeneğini işaretleyebilir.
Oyunu Geliştirmeye Başlama
Bu aşama artık oyunun nasıl görüneceğini belirlediğiniz aşamadır. Karşınızda artık bir arazi bulunuyor. Bu kısmı nasıl dolduracağınız tamamen size kalmıştır.
Roblox Studio’nun hazır modellerini, arazilerini, binalarını, dokularını kullanarak oyununuzu istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Ayrıca düşmanlar ekleyebilir, karakterlerin nerede doğacağını belirleyebilir ve daha birçok işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Oyunu Test Etme
Oyunu tasarlama süreci sona erdikten sonra herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için oyununuzun ön izlemesini incelemek isteyebilirsiniz. Neyse ki oyunu Roblox Studio’da test etmek için bir seçenek bulunuyor. Bunun için “Test” sekmesine tıklayıp “Play” seçeneğine basmanız yeterlidir.
Herhangi bir hata ya da sorunla karşılaşırsanız bunları düzeltmek için Roblox Studio’nun debugging (hata ayıklama) araçlarını kullanabilirsiniz.
Oyunu Yayınlama
Roblox oyun yapma sürecinin son aşamasında yani oyununuzun oynamaya hazır olduğu aşamada geliştirmiş olduğunuz oyunu Roblox platformunda yayınlayabilirsiniz. Bunu yapmak için “File” seçeneğine basıp “Publish to Roblox” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Oyunu yayınlama kısmında oyunun kapak görseli, açıklaması, etiketleri, çalıştığı cihazlar gibi doldurulması gereken belirli kısımlar vardır. Bunları eksiksiz bir şekilde doldurun. Son olarak “Create” butonuna basarak oyunu Roblox’a gönderin.
Oyun eğer Roblox’un kullanım koşullarına aykırı değilse denetleme sürecinden sonra yayınlanacaktır.
Yorum Yap