Responsive Tasarım Nedir?

Responsive tasarım nedir, ne işe yarar? Web sitesi sahipleri için nasıl bir öneme sahiptir? Cevabı merak edilen soruları yanıtladık.

Responsive tasarım nedir, nasıl yapılır gibi soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Bu sorunun cevabını aslına bakacak olursanız sadece siz merak etmiyorsunuz. “Responsive” kelimesi özellikle web tasarım alanında bugünlerde çok sık dile getiriliyor.

Bu kelimenin bu kadar çok dile getirilmesinin sebeplerini ise responsive web tasarımın ne olduğunu öğrendiğinizde anlayacaksınız.

Responsive Tasarım Nedir? Ne İşe Yarar?

Responsive Tasarım Nedir? Ne İşe Yarar?

Responsive tasarım, uyumlu tasarımı anlamına gelir. Bir web sitesinin “responsive” olması, sitenin görüntülendiğini cihazın ekran boyutuna göre uyarlanmasını sağlar. Bundan seneler öncesine dönülecek olursa o zamanlarda akıllı telefonlar çok yaygın değildi, insanlar internette gezinmek için büyük bir çoğunlukla masaüstü bilgisayar kullanıyordu.

Bu günler geride kaldı. İnsanlar artık herhangi bir web sitesine masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve çok daha fazlası ile girebiliyor. Peki, bu kullanıcıların tamamına masaüstü bilgisayarlara sunulan tasarım sunulursa ne olur? Kullanıcılar sitede gezinmekte zorlanır. Bu da kullanıcı deneyimini en olumsuz etkileyen faktörlerden biridir.

Responsive temalar, web sitesinin görünümünün cihazdan cihaza değişmesine neden olur. Bazı cihazların boyutu çok küçüktür, bu yüzden web sitesindeki bazı ögeleri açılır menü yöntemini kullanarak gizlemek ya da tamamen kaldırmak gerekebilir. Web sitesinin yazı tipi de bu ögeler arasında yer alır.

Bir web sitesinin responsive temaya sahip olup olmadığını anlamak için yapılması gereken web sitesine farklı cihazlardan açmaktan ibarettir. Birden fazla cihazınız yoksa kullanabileceğiniz başka bir yöntem de bunun için geliştirilen hizmetleri kullanmaktır.

Bu hizmetleri bulmak için çaba sarf etmek istemiyorsanız Chrome’da F12’ye basıp Control + Shift + M tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz. Ön izleme modundan çıkmak için yeniden F12 tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Responsive Tasarım Gerekli mi?

Responsive tema kullanmak oldukça büyük bir öneme sahiptir, gereklidir. Web sitenizi tüm cihazlara uyumlu hâle getirmek, kullanıcılarınızı ve dolayısıyla da arama motorlarını memnun eder. Bu da web sitenize gelecekte daha fazla kullanıcının geleceği anlamına gelir.

Mobil cihaz kullanımının gittikçe yaygın hâle geldiği de göz önüne alınacak olursa reklamlardan elde edilen gelirin de artması olasıdır.

Exit mobile version