Reklam engelleme eklentileri ile bilinen şirketler, YouTube’un reklam engelleyicilere savaş açmasından sonra hizmetlerini kullanan kişilerin reklam engelleyicileri kaldırmaya başladığını açıklıyor.
YouTube’un reklam engelleyicilere yönelik baskısı, bunları üreten şirketlere zarar vermeye başladı. Birçok reklam engelleme hizmeti sunan şirket, YouTube’un web sitesinde reklam engelleyiciler etkinleştirilmişken video izlemeye çalışan kişilere uyarı göstermeye başlamasının ardından binlerce kişinin reklam engelleyicileri kaldırdığını söyledi.
Kullanıcılar Reklam Engelleyicileri Kaldırmaya Başladı
Reklam engelleme eklentisi ile bilinen şirketlerden biri olan AdGuard, Wired’a yaptığı açıklamada, 9 Ekim’den bu yana her gün 11 binden fazla kişinin Chrome uzantısını kaldırdığını açıkladı.
Şirketin CTO’su Andrey Meshkov, 18 Ekim’de 52 bin kişinin AdGuard’ı kaldırdığını söyledi. Bununla birlikte AdGuard’ın YouTube’un yaptığı değişiklikten etkilenmeyen ücretli sürümünü kullanan kişi sayısı da arttı.
Bir başka reklam engelleyici Ghostery ise ekim ayında kullanım oranının sabit kaldığını, günlük yükleme ve kaldırma sayısının üç ila beş katına çıktığını söyledi. Şirket, hizmeti neden kaldırdığına ilişkin bir anketi dolduran kullanıcılarının yüzde 90’ından fazlasının bunu aracın artık YouTube’da çalışmaması nedeniyle yaptıklarını söylediğini belirtti.
YouTube’un reklam engelleyicilere yönelik kısıtlaması Chrome’un masaüstü tarayıcısı üzerinden web sitesine erişen kişileri etkiliyor gibi görünüyor. Bu nedenle bazı kullanıcılar geçici bir çözüm olarak diğer tarayıcıları da kullanmaya çalıştı. Ghostery, Wired’a Microsoft’un Edge tarayıcısının yükleme oranının ekim ayında eylül ayına kıyasla yüzde 30 arttığını söyledi.
YouTube reklamları, Google’ın gelirine giderek daha fazla katkı sağlıyor. Bununla beraber video paylaşım platformu, reklam engelleyici kullananları reklam içermeyen, video indirme, videoları daha yüksek kalitede izleme ve YouTube Music’e erişme gibi avantajlar sağlayan YouTube Premium için ödeme yapmaya da teşvik etmeye çalışıyor.
Yorum Yap