Red Matter VR

Vertical Robot’un geçtiğimiz Aralık ayında PlayStation VR için sunduğu yeni sanal gerçeklik oyunu Red Matter; bilim kurgu türünde, bulmaca tabanlı bir aksiyon/macera oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Sovyetler Birliği ve komünizm distopyasıyla yoğrulan bu bilim kurgu oyununu sizler için test ettik.

Adının içerisinde “Red” geçen her oyundan beklendiği gibi, bilim kurgu veya Sovyetler Birliği distopyalarından birine hazırlıklı olmamız gerek. Red Matter, bu iki özelliği de aynı anda taşıyor. Oyunumuz soğuk savaş savaş döneminde, Satürn’ün uzak bir istasyonu olan, Volgarian Ay Üssü’nde geçiyor. Bu soğuk uzay üssünde Ajan Epsilon karakteriyle görevlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bulmaca ve problem çözme odaklı bir macera oyunun içerisinde, bir görevden diğerine devam eden yolculuğunuz; karşılaşacağınız gerçeklerle zaman içerisinde sizi derinden sarsacak bir hikâyeye dönüşüyor.

Konusu

Oyunun konusundan kısaca bahsedelim. Ajan Epsilon, Atlantic Union’a mensup bir astronot olarak, Volgarian uzay üssüne, çok gizli bir araştırma projesiyle ilgili bilgi toplamak üzere gönderiliyor. Görevlerinizi tamamladıkça, var oluşunuz ve amaçlarınızla ilgili derin sorgulamalara başlıyorsunuz. Edindiğiniz bilgiler sizi yeniden düşünmeye sevk ediyor. Yaptıklarınızın doğruluğundan emin olamadığınız bir paranoya, bu hikâyenin bel kemiğini oluşturuyor. Spoiler içeren hava sahasına girmeden önce son söyleyeceğimiz şey: Tesisi keşfettikçe, bilinenlerden ve bilinmeyenlerden çok daha fazlasıyla karşılaşacağınız derin bir kurgu vaat ediyor.

Atmosferi

Oyunun atmosferi kelimenin tam anlamıyla Sovyetler Birliği… Hemen her yerde görebileceğiniz Sovyet armaları ve RDR2 / Metro Last Light gibi oyunlardan aşina olduğunuz tüm Sovyet Unsurlarını eksiksiz bir biçimde barındırıyor. Eğer distopya konseptini seviyorsanız, doğru bir oyunu tercih ettiğinizi söylemek hiç de zor olmayacaktır. Uzak bir uzay üssünde olmanıza rağmen askeri tip metal dolaplardan ipucu aramanız, bu hikâyeyi uzay ekseninden çıkararak soğuk savaş atmosferine daha fazla yaklaştırıyor. Oyunun bulmaca çözme odağında ilerlediğini söylemek istiyoruz. Yani eğer ciddi bir aksiyon arayışınız varsa, Red Matter burada sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Verileri araştırmak, casusluk yapmak, ipuçlarından sonuca ulaşmak ve problem çözmek konusunda sizi zorlayacak, öte yandan karakterinizin psikolojisiyle sizi bütünleştirerek, tıpkı bir VR oyunundan beklendiği gibi yekvücut hareket etmeye sizi sevk edecek.

Evrene adaptasyon

Red Matter bir sanal gerçeklik (VR) oyunu ve VR gözlükleri / kontrolcüleri aracılığıyla kendinizi evrene adapte edebiliyorsunuz. Grafik, doku kalitesi ve efektler bakımından istediğinizi veren ve sizi kesinlikle üzmeyecek bir yapım olduğunu söylemeliyiz. Sabit kare hızına sahip olması nedeniyle, uzun soluklu oyun deneyimlerinde sizi rahatsız etmeyecek bir görüntü yapısına sahip. Eskiyle yeninin karışımı olan görüntü ve atmosfer, PlayStation VR için en iyilerden biri olma özelliğini taşıyor.

Nasıl oynanıyor?

Red Matter, kontroller ve hareketlilik konusunda kendisinden bekleneni size fazlasıyla sunacaktır. Farklı oynanış stilleri için farklı hareket türleri arasında seçim yapılabiliyor. Gelecek güncellemelerle beraber daha fazla hareket ve oynanış seçeneğinin oyuna ekleneceğini ifade edelim. Sıfır yer çekimine sahip gerçek bir uzay üssünde yapabileceğiniz gibi uzun zıplama ve atlayışlar yapabilir, ya da nesneleri sıfır yer çekimiyle etkileşime geçirebilirsiniz. Sıfır yer çekimi hissinin oldukça doğal olduğunu ve gerçekçi hissettirdiğini deneyimledik. Ayrıca, eğer ışınlanma ya da daha yumuşak hareket seçeneklerini kullanmak isterseniz, oyun buna da izin veriyor.

Oyunu, bir çift hareket kontrolcüsü ile oynamanız gerekiyor. Oyun içi nesnelerle etkileşiminiz iki şekilde gerçekleşiyor. Bir el ve kıskaç kombinasyonuyla nesneleri tutma, bırakma, fırlatma gibi işlemleri yapabiliyorsunuz. Bulmacalarla olan etkileşiminiz, sol elinizde yer alan bir mini bilgisayar sayesinde yapılıyor. Örneğin: Bir dokümanı tanımlamanız gerektiğinde, sol elinizde yer alan mini bilgisayarla küçük bir tarama yaparak, ilgili dokümanın içeriğine ve anlattıklarına ilişkin özet bir bilgiye kavuşuyorsunuz. Bu deneyim için “her şey elinizin altında” ifadesini kullanmak, öyle sanıyoruz ki yanlış olmayacaktır. Kontrolcülerin kullanımı oldukça rahat ve VR teknolojisinde istenen doğallığı ve rahatlığı bir arada sunabiliyor.

Sonuç

Sonuç olarak Red Matter, klâsik bir Sovyet distopyası ile Sci-Fi evreninin iyi bir karışımı olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş grafiklere ve rahatsız etmeyen, kullanışlı bir görsel arayüze sahip. Öte yandan, çift hareket kontrolcüsünü kullanarak nesnelerle girebildiğiniz etkileşimin de oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Gerek atmosferiyle, gerek hikâyesi ve grafikleriyle başarılı bir yapım.


 

Exit mobile version