Teknoloji giderek insan hayatının merkezine yerleşiyor. Dijitalleşmenin birçok avantajı olduğu gibi, dezavantajı da bulunuyor. Ransomware olarak bilinen ve büyük maliyete neden olabilen zararlı yazılımlar buna verilebilecek en iyi örneklerdendir. Peki, bugün hâlâ hem işletmeler hem bireysel kullanıcılar için tehdit oluşturmaya devam eden ransomware nedir?
Bu yazıda hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız. Böylece ransomware ile ilgili hiçbir soru işaretiniz kalmayacaktır.
Ransomware Nedir?
Ransomware, fidye yazılımıdır. Fidye ödenene kadar kurbanın önemli dosyalara erişimini engellemek için onların şifrelenmesine dayanan bir kötü amaçlı yazılım türüdür.
Bu kötü amaçlı yazılım, kullanıcıların cihazınızı kilitleyebileceği gibi, kritik öneme sahip dosyalarını, veritabanlarını ve uygulamaları şifreleyerek onları erişilemez hâle getirebilir.
Siber suçlular genellikle şifrenin çözülmesi karşılığında bir fidye talep eder. Kötü niyetli kişiler ayrıca son ödeme tarihi de verir. Buna bir de tehdit mesajı eşlik eder. Ödeme yapılmaması durumunda verilere kalıcı olarak erişimin kaybedilmesi, talep edilen ücretin arttırılması ya da verilerin herkese açık olarak paylaşılması gibi tehditlerde bulunulur.
Fidye yazılımı saldırıları her yıl çok sayıda işletme ve bireysel kullanıcıyı etkiliyor. Her geçen gün daha da ciddi bir tehdit hâline gelen ransomware, milyonlarca dolara mal olabiliyor.
Ransomware Nasıl Çalışır?
- Kimlik avı ya da güvenlik açıkları yoluyla cihaza yerleştirilir.
- Cihazdaki önemli dosyalar şifrelenir. Kurtarılmasını engellemek için yedekleri siler.
- Kurbana fidye talep ettiği bir not bırakır. Genellikle kripto para ile ödeme yapmasını ister.
Fidye yazılımında asimetrik şifreleme kullanılır. Kötü amaçlı kişinin sunucusunda saklanan özel anahtar, sadece fidye ödendikten sonra bırakılır. Bu anahtar olmadan şifreyi çözmek neredeyse imkânsızdır.
Ransomware, kimlik avı e-postalarından kötü amaçlı bağlantılara kadar birçok farklı şekilde kullanıcı veya iş cihazına yerleşebilir. İçeri sızdıktan sonra değerli dosyaları şifrelenir ve cihaz sahibinden fidye talep edilir.
Fidyenin ödenmesi hâlinde kötü amaçlı kişiler kurbanın dosyalarına yeniden erişmesine izin verebilir.
Ransomware Saldırılarından Nasıl Korunulur?
Cihazınızı fidye yazılımlarına karşı korumak için verilerinizi hem bulut hem de harici depolama ile düzenli olarak yedekleyin. Bu yedeklerin silinmeyeceğinden emin olun.
Yazılımları her zaman güncel tutun. Güvenlik açıkları, fidye yazılım saldırılarının başlıca nedenlerinden biridir. Ayrıca herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanmayın.
Olası bir fidye yazılımı saldırısında hemen cihazın ağ bağlantısını kesin ve sorunun ne kadar ciddi olduğunu belirlemek de dahil olmak üzere iyi bir strateji izleyerek ransomware saldırısını etkisiz hâle getirin.