RAM Oyunlarda Ne İşe Yarar? Neden Önemlidir?

RAM oyunlarda ne işe yarar sorusundan hareketle oyun performansını büyük ölçüde etkileyen RAM'e yakından bakış atıyoruz.

RAM Oyunlarda Ne İşe Yarar?

RAM oyunlarda ne işe yarar sorusu özellikle video oyunların sistem gereksinimlerini inceleyen oyuncuların cevap aradığı sorulardan biridir.

Doğrusunu söylemek gerekirse bir video oyununu donma ve benzeri sorunlar olmadan oynayabilmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç donanım bileşeni vardır. Bunlardan bir tanesi de RAM ya da diğer bir deyişle bellektir.

Belleğin bilgisayarın performansı ve dolayısıyla oyun deneyimi üzerinde büyük bir etkisi vardır. RAM’in video oyunlarındaki rolünü öğrenmek için öncelikle RAM hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

RAM Nedir?

RAM, random access memory ya da Türkçe karşılığı ile rastgele erişimli bellek anlamına gelir. Bilgisayarda herhangi bir zamanda erişilmesi gereken verileri geçici olarak depolamak için gereklidir.

Herhangi bir program açıldığında o programın kullanım süresi boyunca depolanması gereken veriler bellekte tutulur. Bilgisayar kapandıktan sonra bellekteki tüm veriler de temizlenir. Bilgisayarın kullanıldığı süre zarfında eğer yeterli RAM olmadan çok fazla program açılırsa bilgisayar yavaşlamaya başlayabilir.

RAM Oyunlarda Ne İşe Yarar?

RAM, video oyunları için oldukça önemli bir donanım bileşenidir. Bunun nedeni, belleğin verilerin depolandığı sürücüden sürekli olarak veri çekme yöntemine kıyasla çok daha verimli bir yol sunmasıdır.

Sabit sürücüde depolanan tüm verileri oradan sürekli olarak çekmek oldukça verimsiz bir yoldur. Oyun oynarken her an ihtiyacınız olabilecek verilerin daha hızlı okunması için geçici veriler RAM’e taşınır.

Yeterli RAM’e sahip olunmaması hâlinde bilgisayarın düzgün ve sorunsuz çalışması için ihtiyaç duyduğu oyun verilerinin depolanamamasına, bu da oyun performansının olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.

Daha fazla RAM her zaman iyi olmayabilir. RAM, verilerin daha hızlı bir şekilde çekilmesini sağladığından daha fazla RAM’e sahip olmanın her zaman daha iyi bir performans sağlayacağını düşünebilirsiniz ama durum her zaman böyle olmayabilir.

64 GB RAM’iniz olabilir. Bunun sadece küçük bir kısmını grafik kalitesi düşük indie oyunlar oynamak için kullanırsanız belleğin büyük bir çoğunluğunu hiç kullanamamış olursunuz. Bu nedenle daha fazla RAM her zaman iyi bir tercih sayılmaz.

Exit mobile version