RAM Kullanımı Azaltma Yöntemleri

RAM kullanımı azaltma yöntemi mi arıyorsunuz? Aşırı kaynak tüketimine son vermek için bu listedeki yöntemlere başvurabilirsiniz.

RAM Kullanımı Azaltma Yöntemleri

RAM kullanımı azaltma, bilgisayarınızı ilk günkü performansına kavuşturmak için başvurabileceğiniz yollardan bir tanesidir. Bunun nedeni, RAM’in tamamına yakınının kullanılması hâlinde bazı işlemlerin gerçekleştirilmesinin inanılmaz zor bir hâl almasıdır.

Bu gerçekleştiğinde uygulamalar sık sık yanıt vermez, gerçekleştirmesi sadece birkaç saniyenizi alacak işlemler uzadıkça uzar. Neyse ki bellek kullanımını azaltmak için başvurabileceğiniz çok sayıda yöntem bulunuyor. Bu yöntemlere başvurarak bilgisayarınızın performansını iyileştirmeniz mümkündür.

RAM Kullanımı Azaltma Yolları Neler?

Aşırı RAM kullanımının önüne geçmek için başvurabileceğiniz yöntemler arasında bunlar yer alıyor. Dilerseniz gelin, her birini tek tek ele alalım.

Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Bilgisayarı yeniden başlatmak, ön belleği tamamen temizler. Bununla birlikte devam etmekte olan işlemler de yeniden başlatılır. Bu, arka planda çalışan ve gereksiz bellek kullanımına neden olan tüm işlemlere son verir.

Bilgisayar kullanırken arka planda farkına bile varamayacağınız kadar çok işlem gerçekleşebilir. Bilgisayarınızı çok sık kullanıyorsanız ve tamamen kapatmak yerine uyku moduna almak gibi yöntemleri tercih ediyorsanız bu nedenle basit bir yeniden başlatma işlemi tüm sorunlarınızı çözebilir.

Görev Yöneticisi ile Kaynak Kullanımını Takip Etme

Görev yöneticisi, hangi işlemin ya da uygulamanın ne kadar bellek kullandığını size gösterir. Görev çubuğuna sağ tıklayıp Görev Yöneticisi’ni seçebilir ya da Control + Shift + Esc kısayolunu kullanarak Görev Yöneticisi’ni açabilirsiniz.

Görev Yöneticisi açıldığında en çok kaynak tüketen uygulamaları ve işlemleri izleyin. Gereksiz bulduğunuz işlemlerin ve uygulamaların görevine son verebilirsiniz.

Gereksiz Yazılımları Kaldırma

Bilgisayarınızda en çok hangi uygulamaların kaynak tükettiğini artık biliyorsunuz. Bunları gerçekten kullanmanız gerekiyor mu? Hayır mı? O hâlde onlardan kurtulun. Bellek kullanımını azaltmanın en kolay yolu, hiç kullanılmayan programları cihazdan tamamen kaldırmaktır.

Bir uygulamayı kaldırmak için Windows + I tuşlarına basarak ayarlara girin. “Uygulamalar” bölümünden gereksiz olan uygulamayı bulup üzerine basın. “Kaldır” butonuna basarak uygulamayı bilgisayarınızdan kaldırın.

Uygulamaların Daha Hafif Alternatiflerini Tercih Etme

Yazılım sektörü giderek büyüyor. Bununla birlikte gönüllü projelere de çok fazla destek verilmeye başlanıyor. Bugün çok sayıda popüler uygulama var ve herkesin indirdiği uygulamayı indirmek istemeniz kadar doğal bir şey yok.

Peki, popüler uygulamanın alternatifinin en çok tercih edilen o uygulamaya kıyasla çok daha iyi olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Bunu hiç düşünmediyseniz şu an düşünmenin tam vakti olabilir. Görev Yöneticisi ile takip ederek çok fazla bellek tükettiğini öğrendiğiniz uygulamaları silmek istiyor ama çok işinize yaradığı için onlardan kurtulamıyorsanız daha hafif olan alternatiflerine yönelebilirsiniz.

Uygulamaları Güncel Tutma

Güvenlik tedbirlerini elden bırakmamak için uygulamaları zaten güncellemek gerekiyor ama bunu yapmanın tek faydasını performansta görmüyorsunuz. Aşırı RAM kullanımının da önüne geçebilir. Bazı uygulamalar bellek sızıntısından ötürü kaynaklarınızın aşırı bir şekilde kullanılmasına neden olabilir. Bu da genel olarak bilgisayarınızın performansına olumsuz etki edebilir.

Uygulamaların her zaman en son sürümlerini indirmek bu nedenle çok önemlidir çünkü güncellemeler birçok iyileştirme işlemiyle birlikte gelir.

Exit mobile version