RAM Bellek Nedir? “Rastgele Erişimli Hafıza” veya RAM (Random Access Memory), bir bilgisayarın “hafıza” belleği olarak görev yapan ve verileri geçici olarak depolayan fiziksel donanımdır.
RAM Bellek Nedir?
RAM’in amacı, bir depolama aygıtına hızlı okuma ve yazma erişimi sağlamaktır. Bilgisayarınız veri yüklemek için RAM kullanır çünkü bu aynı verileri doğrudan bir sabit sürücüden çalıştırmaktan çok daha hızlıdır. Google’ın arama sonuçlarını çok hızlı yansıtmasının nedenlerinden biri de RAM belleğe verilerin yazılmasıdır.
Bilgisayarınızda (veya akıllı telefon, tablet vb.) aktif olarak kullandığınız tüm veriler geçici olarak RAM’de depolanır.
RAM Ne İşe Yarar?
RAM bellek, bilgisayarınızın uygulamaları yükleme, internette gezinme, elektronik tablo düzenleme veya oyun deneyimleme gibi günlük görevlerinin çoğunu gerçekleştirmesine olanak tanır. Ayrıca, başka bir göreve geçtiğinizde bir görevde nerede olduğunuzu hatırlayarak bu görevler arasında hızla geçiş yapmanızı sağlar. Kural olarak, ne kadar çok belleğiniz varsa o kadar iyidir.
Bellek, bilgisayarınız tarafından neredeyse her zaman aktif olarak kullanılmaktadır. Sisteminiz yavaşsa veya yanıt vermiyorsa, RAM yükseltmesine ihtiyacınız olabilir. Daha fazla belleğe ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızın RAM’ını kendiniz de yükseltebilirsiniz.
RAM Çeşitleri Nelerdir?
Neredeyse her bilgi işlem özellikli aygıtın RAM’e ihtiyacı vardır. En sevdiğiniz cihazlara bir göz atın (örneğin akıllı telefonlar, tabletler, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar vb.) RAM hakkında bazı bilgiler bulacaksınız. Tüm RAM’ler temelde aynı amaca hizmet etse de, günümüzde yaygın olarak kullanılan birkaç farklı tür vardır.
1- Statik RAM (SRAM)
2- Dinamik RAM (DRAM)
3- Synchronous Dynamic RAM (SDRAM)
4- Single Data Rate Synchronous Dynamic RAM ( (SDR SDRAM)
5- Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM (DDR SDRAM, DDR2, DDR3, DDR4)
6- Graphics Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM (GDDR SDRAM, GDDR2, GDDR3, GDDR4, GDDR5)
7- Flash Bellek
RAM Hızı Ne İşe Yarar?
Bilgisayarınızın performansını etkileyen birkaç faktör vardır: CPU veya işlemci, hard disk ve RAM.
Bazı RAM’lar çok daha hızlı olmakla birlikte, aradaki fark çoğunlukla webde gezinen tipik bir kullanıcı için belirgin olmayacaktır. Ancak bir oyuncu veya tasarımcıysanız, RAM hızı sizin için önemlidir.
RAM hızı önemli olsa da, hızdan daha önemli olan şey, çok daha fazla RAM’e sahip olmaktır. Bilgisayarınızı yapılandırıyorsanız ve bütçe kısıtlamalarınız varsa, daha düşük hızda derecelendirilmiş daha fazla RAM satın almayı ekonomik bulursunuz.
RAM Frekansı Nedir?
RAM frekansı saat döngüleri dışında çalışır. Her okuma ve yazma işlemi bir döngüde olur. RAM, saniyede kaç döngü gerçekleştirebildiğiyle ölçülür. Örneğin, RAM 3200 MHz olarak derecelendirilmişse, saniyede 3,2 milyar döngü gerçekleştirir.
RAM‘inizin saniyede gerçekleştirebileceği daha fazla döngü, ne kadar verinin depolanabileceğini ve okunabileceğini çevirerek daha sorunsuz kullanıcı deneyimi sağlar. Genellikle daha yüksek DDR RAM ile bu modüllerin barındırdığı saat döngüleri arasında doğrudan bir korelasyon vardır. Bu, DDR3, DDR4 ve şimdi DDR5’i karşılaştırırken kolayca görünür.
RAM Seçimi Nasıl Olur?
Modern RAM (Random Access Memory); DDR ve SDRAM’dır. DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 olmak üzere son yirmi yılda bunun toplam dört versiyonu piyasaya sürülmüştür.
Modern makinelerin büyük çoğunluğu, 2016’da kitlesel pazarda benimsenen dördüncü nesil DDR4’ü kullanır. Bu arada, DDR3 bellek ve DDR3 uyumlu anakartlar hala mevcut. Ancak DDR3’ün modası tamamen geçmiş durumda. Teknikleri derinlemesine incelemeden, DDR4’ün selefinden önemli ölçüde daha hızlı olduğunu ve neredeyse her yönden daha fazla gelişmiş olduğunu bilmenizde fayda var.
Önemli bir nokta da, DDR4’ün eski anakartlar ve CPU’larla geriye dönük olarak uyumlu olmadığıdır. Ayrıca DDR3’ün yenileriyle ileriye dönük uyumlu olmadığıdır. Bu nedenle, ram özellikleri dikkate alındığında, DDR4’ü eski bir DDR3 uyumlu anakarta yükleyemezsiniz. Veya DDR3’ü daha yeni bir DDR4 uyumlu anakarta yükleyemezsiniz.