Rage atmak ne demek ya da rage quit ne anlama gelir gibi sorular, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive gibi çok oyunculu (çevrim içi / online) video oyunları oynayanların cevabını merak edebileceği sorulardan biridir.
Oyuncuların öfke ile hareket etmesini ifade eden rage quit durumuna rekabetçi oyunlarda rastlanması kaçınılmazdır. Bir oyuncu olarak muhtemelen sinirlerine hâkim olamayan bir oyuncu ile karşılaşmışsınızdır. Bu nedenle muhtemelen terimi anlamakta pek zorlanmayacaksınız.
Rage Atmak Ne Demek?
Rage, İngilizce bir kelimedir ve Türkçede öfke, hiddet ve sinir anlamlarına gelir. Rage atmak ise, sözcüğün yanına getirilen “atmak” fiili ile öfke patlamasını ifade eder.
Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends ve Valorant gibi video oyunlarında sık sık karşılaşılabilen sorunlar arasındadır. Öfkelenen oyuncular, kendi takımında olsun ya da olmasın, diğer oyunculara hakaret etme eğiliminde olabiliyor.
Rage Quit Ne Demek?
Rage quit, öfke krizinin oyunu terk etme ile sonuçlanmasıdır. Takımdaki tüm oyuncuların kilit bir öneme sahip olduğu video oyunlarında oyuncu eğer çok fazla öfkelenirse takım arkadaşlarını cezalandırmak gibi amaçlarla oyundan çıkabilir.
Bu, başta League of Legends olmak üzere birçok rekabetçi oyunda yasaklanmış ve oyundan uzaklaştırma gibi cezalarla sonuçlandırılabilen eylemlerden biri olsa da kendisini kontrol edemeyen oyuncular öfkelendiğinde çözümü oyunu terk etmekte bulabiliyor.
Oyuncular Neden Sinirlenir?
Oyuncuların video oyunu oynarken sinirlenmesinin başlıca nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Takım arkadaşları oyuna yeni başlamış ya da bulunduğu konuma rağmen kötü bir performans sergiliyordur.
- Oyuncuya öldüğünde ya da oyunu kaybettiğinde hakaret eden oyuncular vardır.
- Oyunu hiç ara vermeden uzun bir zamandan beri oynuyordur.
- Video oyununu çok ciddiye alıyordur.
- Kendini oyundan önce üzgün hissediyordur.
Oyunlarda Sinirlenmeyi Engellemenin Yolları
Oyuncular bir insandır ve olumsuz durumlar karşısında öfkelenmeleri normaldir ancak olumsuz durumlarla karşılaşıldığında öfke kontrolünün nasıl yapılacağını iyi bilmek gerekir. Aksi takdirde oyuncu kendisini haddinden fazla yıpratabilir.
Oyun oynarken sinirlenmemek, öfkenizi kontrol etmek için aşağıdaki yöntemleri uygulamaya özen göstermelisiniz.
- Bir kahve molası verin. Çabuk sinirlenen biriyseniz düzenli aralıklarla ekran başından ayrılın. Birkaç dakikalık mola bile sizi epey rahatlatır.
- Duygularınızın farkında olun. Kızgın mı hissediyorsunuz? Temiz hava alın, öfkenizi kontrol edin.
- Oyun oynama saati belirleyin. Ne kadar uzun süre oyun oynarsanız o kadar çok gerilirsiniz, bütün gün oyun oynamak yerine 1-2 saat oynayın.
- Bunun sadece bir oyun olduğunu unutmayın. Rütbe düşmek size bir şey kaybettirmez, istediğiniz zaman yeniden yükselebilirsiniz.
- Size hakaret eden kişileri susturun. Susturma özelliği yoksa onların ne konuştuğunu dinlemeyin, ne yazdığını okumayın.