QoS Nedir? Ne İçin Kullanılır?

QoS nedir gibi sorulara cevap mı arıyorsunuz? QoS'un ne anlama geldiği başta olmak üzere tüm sorularınızı cevaplıyoruz.

QoS nedir

QoS nedir sorusu özellikle kuruluşların mutlaka cevabını bilmesi gereken sorulardan biridir. Bir kuruluş için oldukça önemlidir. Yüksek bant genişliği kullanılması durumunda trafik türlerini belirleme gereksinimi doğar.

QoS, bu aşamada kuruluşun ağındaki her trafik türünü incelemek ve gereksinimleri anlamak için yaklaşım geliştirilmesine yardımcı olur. Örneğin bazı kuruluşların sadece belirli hizmetlerle sınırlı olarak bant genişliği sınırlandırması yapması gerekirken bazıları da tüm hizmetleri için geçerli olacak önceliklendirme gibi işlemler yapması gerekebilir.

Temel neden ne olursa olsun, kuruluşlar QoS ile trafiği sınırlandıran ve önemli uygulamaların kullanılabilirliğini azaltan sorunların önüne geçebilir. QoS’in önemini artık bildiğinize göre hakkında bilgi sahibi olmaya başlayabilirsiniz.

QoS Nedir?

QoS, “quality of service” kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ile hizmet kalitesi anlamına gelir. Ağ üzerinden gelen veri trafiğini takip etmek için kullanılan bir yöntemdir. Belirli uygulamalara öncelik vererek ya da ağ üzerinde kontrol sağlayarak kuruluşların ağ trafiğini yönetmesine imkân tanır.

Büyük bir çoğunlukla aşırı kaynak kullanan sistemlerde kullanıldığı görülür. Çok oyunculu video oyunları, görüntülü konuşmalar ve VOIP gibi hizmetler kullanımını gerektirebilir.

Ağ trafiğini kontrol etmek için QoS kullanan kuruluşlara gecikme, bit hızı, paket hızını anlık olarak izleme imkânı sağlar. Bu, ağlarındaki trafiği yönetmeleri ve gecikmelerin önüne geçmeleri için paketlerin iletilme süreci üzerinde değişiklik yapmalarını mümkün hâle getirir. Bu aynı zamanda kuruluşların beklenen hizmet kalitesine ulaşmalarına da yardımcı olur.

QoS ile Neler Yapılabilir?

QoS Neden Önemlidir?

Geçmişte hız çok önemli değildi. Bugün gelinen noktada sesli ve görüntülü içerik aktarımını sağlayan uygulamaların paket kaybı ya da iletim hızındaki düşüş olmadan aktarım yapması gerekiyor.

QoS, gerçek zamanlı trafik yönetimini sağlamak için kritik bir rol üstleniyor. Kuruluşların söz konusu uygulamalardaki gecikmelerin, ses ve görüntü kalitesinin bozulmasının önüne geçmesine yardımcı oluyor.

Exit mobile version