QNB Finans Faktoring’in 2024 Hedefleri (Röportaj)

"Dijitalleşme, yapay zekâ ve veri analitiği 2024 yılında da ajandamızın en başında yer alan maddeler."

QNB Finans Faktoring, kendi sektörünün en önde gelen 3 özel şirketinden biri. Müşterisine sunduğu hizmetin kalitesini ve hızını artırmak, müşteri deneyimini iyileştirmek için dijitalleşme ve yapay zekanın sunduğu fırsatlardan azami ölçüde yararlanan, bu konuda gelişmeleri yakından takip edip uygulayan bir faktoring şirketi.

Konu fintech olunca Newtech de okuyucularının ilgisini çekeceğini düşünerek şirketin en yetkili ağzı olan QNB Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian ile bir araya gelip konunun derinliklerine indiği keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

QNB Finans Faktoring Genel Müdürü ile Röportaj

Newtech: Finans sektöründe farklı görevlerde, geniş bir tecrübeniz olduğunu biliyoruz. Bize kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

QNB Finansfaktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian
QNB Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian

Nergis Ayvaz Bumedian: Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölümü mezunuyum. 26 yıldır QNB Finansbank grubunda görev yapıyorum. 17 yıllık bankacılık kariyerimin ardından, son olarak 2009 yılında QNB Finansbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevindeyken, grubun iştiraki olan faktoring şirketini kurmak üzere Genel Müdür olarak atandım.

Halen, kurucu Genel Müdürü olduğum QNB Finans Faktoring’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yapıyorum. Şirketimiz, Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında, finansal sektörde faaliyet gösteriyor. Ticaret finansmanı ve alacak yönetimi konularında uzman bir şirketiz. Yüzde 99 hissesi QNB Finansbank’a ait olan bir QNB Grup şirketiyiz.

Newtech: QNB Finans Faktoring kendi alanında öncü firmalardan biri. Gözlemlediğimiz kadarıyla teknolojideki yenilikleri yakından takip ediyor ve bunları kendi işinize uygulamakta cesaret gösteriyorsunuz. Şirketiniz ve 2024 hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bumedian: Bu yıl şirketimizin 15. yılı, sektörün en büyük 3 özel şirketi arasındayız ve sektör liderliğini hedefliyoruz. Ancak lider olmak için sadece en yüksek aktif büyüklüğüne veya en yüksek pazar payına sahip olmanın yetmediğini biliyoruz. Yenilikleri takip edip, daha iyiyi aramalı, gücünü geniş müşteri tabanından alan teknoloji ve sürdürülebilirlikte öncü, vizyoner, kültürü ve değerleriyle ön plana çıkan bir profile sahip olunmalı diye düşünüyoruz.

Biz de bu dinamikleri dikkate alarak özel şirketler arasında sektörün en büyük ve en güçlü lider şirketi olmaya adayız. Faktoring dendiğinde akla gelen ilk şirket olmak istiyoruz.

Newtech: Bizi zorlu bir yıl bekliyor. 2024 hedeflerinizi merak ediyoruz.

Bumedian: 2024 yılı yine enflasyonun üzerinde büyüyeceğimiz müşteri adedimizi ise yüzde 150 artışla 20 bin adede taşıyacağımız bir yıl olacak. Hedefimiz, henüz hiç faktoringle tanışmamış şirketlere faktoring ürün ve hizmetlerini tanıtarak bu sektörden faydalanmalarını sağlamak.

Amacımız reel sektörün bel kemiğini oluşturan ancak finansal imkanlardan yeterince faydalanamayan KOBİ’lerimizin ihtiyaç duydukları finansmana uygun imkanlarla ve hızla kavuşması, belirsiz piyasa koşullarında dahi güvenle yoluna devam etmesi. Zira gerek yurt içi gerekse ihracat faktoringi ile ticaretlerini hem finanse edebilir hem de alacaklarını garanti altına alabilirler.

Bu amaçla 2024 yılında 3 yeni şube daha açarak 20 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Müşterilerimiz bize kendi şubelerimizden ulaşabildiği gibi herhangi bir QNB Finansbank şubesinden, web ve mobil kanallarımız ve whatsapp hattımızdan iletişim kurabiliyor, hatta telefonlarına indirecekleri QNB Finans Faktoring uygulaması üzerinden dakikalar içinde finansmana ulaşabiliyorlar.

2023 yılı dijitalleşme konusunda önemli geliştirmeleri hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Bir yandan iç sistem ve süreçlerimizi baştan sona dijitalleştirirken, bir yandan da ürünlerimizin neredeyse tamamını dijital kanallarımızdan sunabilir duruma geldik. Dijital kanallarımızdaki zaman ve mekândan bağımsız, hızlı ve kolay deneyimin müşterimize sunduğumuz önemli bir değer olduğunu düşünüyorum.

Sektörün öncü şirketlerinden biri olarak bizim yapmaya çalıştığımız, müşterimize sunduğumuz hizmetin kalitesini ve hızını artırarak, müşteri deneyimini sürekli iyileştirmek. Bir örnekle anlatayım; elinizde ticari bir alışverişten doğan vadeli bir çek ve fatura var, telefon veya mobil uygulamadan bize çek bilgisini ve faturayı ulaştırıyorsunuz, birkaç dakika içinde çeki nakde dönüp dönemeyeceğinizi öğreniyorsunuz, evrak teslimi ile paranız anında hesabınıza geçiyor.

Günümüz dünyasında teknoloji yaşamımızın her alanında belirleyici bir rol oynuyor. Finans sektörü de teknolojinin hızla değişen dinamiklerinden en fazla etkilenen sektörlerden biri. Yenilikçi teknolojik gelişmeler, bir yandan finansal hizmetlerin sunumunda devrim yaratırken, bir yandan da iş modellerini değiştiriyor ve müşteri beklentilerini şekillendiriyor.

Bu kapsamda, dijitalleşme, yapay zekâ ve veri analitiği 2024 yılında da ajandamın en başında yer alan maddeler. Öyle ki, bu yeniliklere ayak uydurmayan şirketlerin sadece rekabette geri kalmakla kalmayıp, önümüzdeki süreçte var olmayacaklarına inanıyorum.

Özetle dijitalleşme ve yapay zekanın sunduğu fırsatlardan azami ölçüde ve ivedilikle faydalanmanın şirketler için önemli bir rekabet avantajı yaratacağını düşünüyorum ancak yapay zekanın hızla gelişen dünyasının önemli riskleri de beraberinde getireceğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Newtech: En basit anlatımla çevre, toplum ve ekonomi arasındaki dengeyi ifade eden sürdürülebilirlik kavramı gezegeni korumak, küresel ısınmayı durdurmak ve sosyal kalkınmayı teşvik etmeyi içine alır. Newtech dergisi olarak sürdürülebilirlik konusuna firmaların hassasiyetini okuyucularımıza aktarmaya özen gösteriyoruz. QNB Finans Faktoring’in sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımını öğrenebilir miyiz?

Bumedian: Tüm çalışmalarımız QNB Finansbank grup çatısı altında ‘Dünyayla1’ vizyonu çerçevesinde gerçekleşiyor. Sürdürülebilir bir geleceğin dünyayla bir olmaktan geçtiğine inanıyoruz ve ‘Dünyayla1’ adını verdiğimiz sürdürülebilirlik stratejimizi bir dönüşüm yolculuğu olarak tanımlıyoruz.

Bu yolculukta QNB Finansbank ve iştirakleri olarak önce kendimizden başlayarak dönüşüme öncülük etmeyi ve bu yolda müşterilerimizin dönüşüm yolculuğuna ortak olmayı hedefliyoruz. Bizden sonraki nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak en önemli ilham kaynağımız.

İklim farkındalığını iş yapış şekillerimizin ve operasyonlarımızın odağına koyuyor, doğanın ve dünyanın bir parçası olduğumuzu kabul etmenin geleceği dönüştürmenin ilk adımı olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Örneğin Genel Müdürlük binamızda başlattığımız sıfır atık projemiz var, masalarımızda çöp sepetimiz yok, çöpümüzü belirlenmiş yerlerde ayrıştırarak atıyoruz, bu sayede bireysel farkındalık da yaratıyoruz.

Dijitalleşen süreçlerimiz ve arşivimizle kağıtsız ortamda çalışıyoruz, kullandığımız elektriği üretmek için de bir güneş enerji santrali yatırımı yaptık. Karbon ayak izimizi sıfırlamaya ve müşterilerimizde de bu konuda farkındalık yaratmaya yönelik ürün ve proje çalışmalarına ağırlık veriyoruz.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği de sürdürülebilir bir gelecek için üzerinde çalıştığımız bir konu. Kadınların iş hayatında mutlaka bir değer olduğuna inanıyorum. Kadınların çalışma hayatında yer alması, şirket yönetimlerinde söz sahibi olmasıyla, çeşitlilik artıyor, farklı görüşler, farklı yaklaşımlar ortaya çıkıyor.

Erkekler ve kadınların farklı deneyimleri, farklı bakış açıları, şirket yönetiminde daha yaratıcı çözümlerin ortaya çıkmasını sağlıyor, daha güçlü ve kapsamlı bir yetenek havuzu oluşturuyor ki bu da önemli bir rekabet avantajı yaratıyor. Şirketimizdeki kadın erkek çalışan sayısı nerdeyse yarı yarıya ulaşmış durumda, bu dengede yürütmeyi hedefliyoruz.

Ve son olarak tabii ki dijitalleşme bu yıl takip ettiğimiz konular arasında olmaya devam edecek zira dijitalleşme sürdürülebilirlik hedefine ulaşmak için çok önemli bir araç. Ayrıca dijital dönüşüm bir işletmenin faaliyetlerini temelden değiştiren, geleneksel iş yapış şekillerini modern teknolojilere dayalı olarak yeniden şekillendiren ve işletmelerde verim artışına ve sonuç olarak rekabet avantajı yaratmalarına imkan veren bir süreç.

İlerleyen yıllarda yeşil ekonomi ve sürdürülebilir finansman çözümleri uluslararası ticaret için de önemli bir kriter haline gelecek. Bu sebeple sürdürülebilir finansman çözümlerine odaklı, teknolojinin tüm imkanlarından sonuna kadar yararlanabileceğimiz projelere odaklanmaya çalışıyoruz.

Exit mobile version