SSL mikser
Record’da karşımıza çıkan mikser, Reason’a nazaran daha detaylı ve renkli. Burada bizi bir SSL 900k mikser bekliyor; evet yanlış duymadınız! Tam teşekküllü profesyonel sequencer’lardan tanıdığımız klasmanda bir mikser. Tüm sektörleri ile harika bir mikserin karşısına oturacaksınız; yani tam da müzisyenlerin istediği gibi! Bu mikserde teorik olarak sınırsız kanal açmak mümkün. Miks için gerekli olan her sektör mevcut. Her şeyden öte dinamik sektöründeki kalite ve handling”e dikkat çekmek istiyorum çünkü Reason kullananlar Record’da SSL 9000k’nın sadece bir yazıdan ibaret olmadığını görecekler. Ses kalitesininde inanılmaz farklar var. Mikserdeki her kanala dinamik insert’ler uygulayabileceğiniz gibi master bus için de dinamikleri kullanabiliyorsunuz. Bu durumda sadece miks değil mastering için de kullanılabileceğini anlıyoruz. Yine mikserdeki send’leri kullanarak extern cihazlara sinyal gönderebiliyoruz. Kullanmak istediğiniz cihazları yine Reason’da olduğu gibi device menüden mouse ile kolaylıkla rack”ınıza monte ediyorsunuz ve sistem hazır. Mikserde belli başlı kayıt parametreleri için gerekli olan tüm opsiyonlar hizmetinizde. SSL kompresör ise dinamik sektörünün kalbini oluşturuyor.
Record, rack sistemi mantığı ile inşa edildiğinden ekranın sağ tarafında bir channel strip bulunuyor ve tüm rack’de kolaylıkla dolaşabilmenizi sağlıyor.
Interface ayarları da herkesin bildiği gibi çocuk oyuncağı artık ve en fazla 10 dakikanızı alıyor. Gitarınızı yada mikrofonunuzu external sound interface”inize giriyorsunuz, record menüsünden bu cihazı seçiyorsunuz. Sequencer penceresine gelip yeni bir Audio track açıyorsunuz ve record başlıyor. Daha sonra yapmanız gereken tel şey leveling.
Kayıtlar
Gitar kayıtları için yüksek kalite Line 6 POD amplisi entegre edilmiş durumda. Birçok farklı tarzları simule edebiliyorsunuz. Bas gitar için yine bir Line 6 amplisi bulunuyor. Bu da Record”un sadece vokal kaydı için değil çok daha fazlası için tasarlanmış olduğunu gösteriyor. Mikserdeki Insert bölümünüze bu cihazları çağırdığınızda sinyal bunların üzerinden geçiyor.
Kayıt esnasında aklınıza gelebilecek tüm sequencer özelikleri var. Bunlardan en önemlisi loop ve take combine kayıtlar. Loop halinde kayıt yaptığınızda, her take’i farklı kaydediyor ve daha sonra bunları ayrı ayrı edit edebiliyorsunuz. Kayıt esnasında ise kaydettiğiniz bir önceki loop’u duyabiliyorsunuz.
Record’un bir başka gücü “Real time Timestrecthing”. bilgisayar performansı konusu ile ilgilenenler bilirler ki DSP’lerin enerjisini en çok alan işlemlerden biri timestreching’dir; hele bir de real time olursa! Record bu konuda oldukça başarılı. özellikle real time’da yaptığınız kayıtlara tempo olarak müdahale etme imkanı sunuyor. Tabi ki yaptığınız değişiklikler makul bpm”ler arasında olduğu sürece.
Record’da gelişmiş bir aranje penceresi var. Bölüm(part)lerin seviyelerini birbirinden bağımsız değiştirebiliyorsunuz. Bar sistemi ile çalışmak özellikle müzik teorisinde zayıf olan arkadaşlar için büyük kolaylık. Parçalardaki söz, koro giriş gibi bölümleri topluca kesip, barlar yardımı ile hiç kaydırmadan, istediğiniz aranjeyi tekniğe takılmadan rahatça gerçekleştirebiliyorsunuz. Aranje penceresinde olmazsa olmaz diğer opsiyon ise full otomasyon. Reason’dan tanıdığımız sistem ile her parametrelerin otomasyonunu yapmak mümkün.
Record’da tüm ayarlarınız bir kere yapılmışsa; yani mikrofon interface”e takılıysa ve kanal ayarları tamamsa, bilgisayarı açıp Record”u başlatıp direkt Rec’e bastığınızda kayıtta oluyorsunuz. Sinyal kontrolü soundcheck vs gibi işlemler bırakın mühendis ve teknisyenlerin olsun. Müzisyenler için Record hem daha eğlenceli hem de yaratıcılığı ufak tefek bir ton ayarlaması ile kısıtlamıyor. |