Portable Nedir? Avantajları Neler?

Bilgisayar kullanıcılarına normal uygulamalara kıyasla daha kolay bir kullanım imkânı sunan portable nedir? Açıkladık.

Portable Nedir? Avantajları Neler?

Normal uygulama kullanımının daha yaygın olmasından ötürü bu zamana kadar hiç portable uygulama ile karşılaşmayan kullanıcıların kafasında portable nedir sorusu oluşabiliyor. Siz de eğer bu kullanıcıların arasında yer alıyorsanız soru işaretlerinize veda etmenin tam vakti olabilir.

Bu yazıda portable uygulamalar hakkında kafanıza takılabilecek tüm soruları birer birer gidereceğiz ama buna geçmeden önce normal uygulamaların kurulum sürecine kısaca değinmekte fayda var. Böylece normal uygulama ile portable uygulama arasındaki farkı daha kolay öğrenebilirsiniz.

Normal Uygulamalar Nasıl Kurulur?

Windows’ta bir uygulama yüklerken bir hedef yol seçmeye ihtiyacınız vardır. Çoğu uygulamanın kurulum sürecinde varsayılan bir yol mevcuttur. Bu uygulamalarla ilişkili ayarlamalar ise AppData adlı gizli klasörde depolanır.

Portable Nedir?

Portable, taşınabilir anlamına gelir. Portable uygulama ise kurulum sürecine gerek olmayan, indirildiği gibi kullanılabilen bir uygulamadır. Uygulamayı açmak için gereken tüm dosyalar, bilgisayarınızın herhangi bir yerinde saklayabileceğiniz tek bir klasördedir. Klasörü nereye taşırsanız taşıyın, uygulama dosyalar eksik olmadığı sürece çalışmaya devam eder.

Taşınabilir uygulama bir kurulum dosyası yerine ZIP ve benzeri dosya formatları ile indirilir. Bunların içinde genellikle bir klasörün içinde toplanmış uygulama dosyaları yer alır. Uygulamanın dosyasına çift tıklamanız hâlinde doğrudan o uygulamayı açabilirsiniz. Uygulama eğer ayarları kaydetmenize olanak tanıyorsa bu ayarlar direkt aynı klasörün içine kaydedilir.

Portable Uygulama Kullanmanın Avantajları Neler?

Portable uygulama kullanmanın en belirgin avantajı, taşınabilir olmasıdır. Örneğin bunları bir USB belleğin içine atabilir ve bir bilgisayardan başka bir bilgisayara hızlıca taşıyabilirsiniz. Çalıştırılan bilgisayarda herhangi bir iz bırakmaz. Kaydedilen ayarlar da dahil olmak üzere her şey doğrudan uygulamanın klasörüne kaydedilir.

Taşınabilir uygulama kullanmak, bilgisayarlar arasında uygulama aktarmasanız bile faydasını görebileceğiniz bir alışkanlıktır. Her şeyden önce bilgisayarda uygulama ile ilgili çok az iz bırakır. Kurulum gerektirmemesi nedeniyle bu uygulamalar genellikle daha düşük boyuta sahiptir.

Taşınabilir bir uygulamaya ihtiyacınız varsa ve çeşitli nedenlerden ötürü normal bir uygulama yükleyemiyorsanız bu tür uygulamalara başvurabilirsiniz. Avantajları dezavantajlarından daha ağır basar ve ihtiyaç duyulması durumunda Windows kullanıcıları için çok kullanışlı olabilir.

Bununla ilgileniyorsanız bir uygulama indirmeniz gerektiğinde portable seçeneğinin olup olmadığına göz atmak isteyebilirsiniz.

Exit mobile version