Popüler Akıllı Telefon Markaları için 2020 Öngörüleri

Portrait of his he her she two nice attractive stylish trendy cheerful cheery childish positive people playing app 5g battle contest isolated over vivid shine bright yellow background.

Bilim kurgu romanlarının olmazsa olmazlarından ‘2020 yılı’ nihayet geldi çattı. Uçan arabalar hala ortalarda yok ama uçan ‘süper-iddialı’ akıllı telefonlar geliyor gibi!

2020, akıllı telefon üreticileri açısından yeni bir rekabet sahası anlamı taşıyor. Gözler 5G teknolojisinde ve buna dair modellerin sunabilecekleri merakla bekleniyor. Diğer yandan heyecan verici tasarımlar, daha iyi kameralar, hız, performans ve standart hal alması beklenen ‘çok iyi’ ekranlar öne çıkacağı düşünülen diğer beklentiler arasında. Peki 2020 modelleri arasında hangileri dikkat çekecek? Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei gibi markalar ne gibi sürprizler sunacak? İşte yanıtlar…

İlk olarak önümüzdeki aylarda lanse edilecek olan Samsung Galaxy S20 ve S20 Ultra’ya mercek tutuyoruz.

Samsung Galaxy S20 & S20+ & S20 Ultra

Samsung’un yeni modellerini 11 Şubat’ta tanıtması muhtemel. Yani son viraj. Modelin isim stratejisinde değişim söz konusu, evet bir anda 20’li rakamlara geçiyoruz bu yıl. Ekranda kamera açıklığının küçüleceği kaydediliyor. Bu kapsamda Galaxy Note 10’daki tasarıma daha fazla yakın bir S serisi modeli söz konusu olabilir.

Mobil cihaz alanında sadece katlanabilir telefon ile yetinmeyen Samsung, 2019’da dünyanın ilk 512GB akıllı telefon işlemcisini de sundu. Evrensel Flash Bellek (eUFS) 3.0 içeren işlemci, Samsung’un yeni nesil telefonlarında kullanılacak. İşlemci ile mobil cihazların sahip olacağı okuma ve yazma hızlarının sırasıyla saniyede 2,100MB ve saniyede 410MB olacak. Zira Galaxy S serisi modelleri, bu yöndeki çarpıcı hızlara sahne olabilir.

Yeni renk şeması geliyor ve elbette 5G. Gerçek hikaye kesinlikle 5G olacak. Son olarak cihazda arka kısımdaki kamera modülünün bir miktar büyümesi öngörüler arasında. Üç model bekliyoruz: Galaxy S20, S20 + ve S20 Ultra. Hazırız!

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung’un 6.7 inç ekranlı Z Flip modeli de bu yılın çarpıcı yeniliklerinden biri olacak. SM-F700 koduyla bazı özellikleri günyüzüne çıkan model, adından da anlaşılacağı üzere katlanabilir özellikte. Qualcomm Snapdragon 855 işlemcisi ile geliyor. Ancak fiyatının diğer tüm katlanabilir Samsung’lardan daha düşük olacağı düşünülüyor.

Huawei P40 & P40 Pro

ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerginliğe ve yapılan ambargo tehditlerine rağmen Huawei 2019’un amiral gemisi P30 Pro ile yükselişine devam etti. Metal ve camın bir araya geldiği en göz alıcı tasarım olarak nitelendirilen P30 Pro, “SuperSpectrum” görüntü sensörü ve periskop sistemi ile mobil cihazların kamera rekabetinde kendi eşsiz kozunu ortaya koydu. Telefon benzersiz gece manzaraları çekebildiği gibi 50x zoom özelliği sunan tek modeldi. Şimdi ise bu muazzam modelin ‘sonraki aşamasında’ tüm gözler.

2020 model P40 serisinde iddianın daha da yukarılara çıkarılması muhtemel. Mart ayında Paris’te lanse edilmesi beklenen modelde 64 MP’lik Leica sistemli beş arka kamera çarpıcı özellik olacak. Google servisleri ile gelmeme olasılığı devam etse de Huawei, bu ‘ihtimal dahilindeki’ eksiği giderecek yollar bulacaktır. Tasarım açısından dikkat çekecek olan modelde fiyat/performans detayı ise tam bir soru işareti. Gelişmeleri merakla bekliyoruz…

Huawei Mate Xs

Geçtiğimiz yıl katlanabilir ekranlı ilk modelini tanıtan Huawei’nin 2020’de de ivmeye ivme katmak istediğini biliniyor. Biraz daha sağlam ve daha mütevazı fiyatla satışa sunulacağı ifade edilen modelde donanım ve tasarım öne çıkacak. Daha güçlü bir menteşe de olmazsa olmazlar arasında olacak.

Apple iPhone’da üç farklı ekran: 5.4, 6.1 ve 6.7

2020 heyecanı başladı… Eylül 2020’de tanıtılması beklenen 2020 iPhone’larının piyasaya sürülmesine aylar var, ancak söz konusu cihazlar hakkında şimdiden çok sayıda söylenti mevcut. Apple, 2019 iPhone serisinde kullanılan aynı isimlendirme şemasına uyarsa, 2020 iPhone’ları iPhone 12 ve iPhone 12 Pro olarak adlandırılacak. Elbette, yeni cihazlar piyasaya sürülünceye kadar, bu yeni cihazların iPhone 12, 12 Pro ve 12 Pro Max olarak adlandırıldığına dair bir onay yok, ancak şu anda en mantıklı tahmin bu yönde…

2020 iPhone’larda, iPhone X’un 2017’de piyasaya çıkmasından bu yana gördüğümüz ilk tasarım değişikliklerinden bazılarına işaret eden önemli güncellemeler olacak. 5.4, 6.7 ve 6.1 inç şeklinde gelebilecek üç ekran boyutu bekliyoruz. 6.1 inç modelde 3 ve 2 arka kameralı iki versiyon söz konusu olabilir. Yani toplamda 3 farklı ekran boyutu ve 4 farklı model gelebilir.  Söylentiler 6,7 inç iPhone ve 6,1 inçlik modelin üç mercekli kameralara sahip üst düzey OLED cihazlar; 5,4 ve 6,1 inç modellerinde ise çift mercekli kameralara sahip daha uygun fiyata sahip modeller olacağına işaret ediyor. 2020’deki tüm iPhone’ların fiyatı ne olursa olsun OLED ekranlı olması bekleniyor.

5,4 inçlik iPhone 12’nin 4,7 inçlik iPhone 8’den bu yana piyasaya çıkan en küçük iPhone olacağı iddia ediliyor. 6,7 inçlik iPhone 12 Pro’nun ise Apple’ınbugüne kadarki en büyük modeli olabileceği konuşuluyor. Tasarım açısından bakıldığında söylentiler, yeni iPhone’lardan en az birinin, iPhone 4’ün çerçevesine benzeyen metal bir çerçeveyle geleceği noktasında ağırlık kazanıyor. Yoksa bir ‘Back to the Future’ (Geleceğe Dönüş filmi) hamlesi mi geliyor?

Apple, iPhone 11 Pro ve Pro Max’in yanı sıra iPhone 11’de kamera odağında ciddi değişikliklere imza attı. 2020’de daha fazlası bekleniyor. Çünkü kamera artık ‘kilit’ oyuncu… Söylentiler iPhone 12’de lazerle çalışan bir 3D arka kamerayı öne sürüyor. (ToF) kamera sistemi ile gelecek olan iPhone 12 kamerası, çevredeki alanın doğru bir 3D görüntüsünü oluşturmak için verilerden yararlanacak, nasıl mı? Bir odadaki nesneleri lazerle ölçerek. Bu, daha doğru derinlik algısı ve sanal nesnelerin daha iyi yerleştirilmesine olanak verecek. Apple aynı zamanda daha iyi derinlik yakalayabilen fotoğraflar ile sizi karşılayacak.

Gelecek iPhone’lar, Apple Watch’un düşük güçlü LTPO ekran teknolojisini benimseyebilir. LTPO veya düşük sıcaklıktaki polikristalin oksit, şu anda Apple’ın kullandığı arka panel teknolojisi olan LTPS’den % 15 daha az güç kullanan bir Oxide TFT yapısına ya da düşük sıcaklıktaki polisilikona sahip. Apple’ın bu teknolojiyi iPhone 12 veya gelecekteki bir iPhone için kullanıp kullanmayacağı tam olarak belli değil.

OnePlus 8 & 8 Pro  & 8 Lite

 

OnePlus 8’in tasarımı halihazırda sızdırılmış durumda. Ekranda bir delik var kamera da burada. Temel olarak kavisli bir ekrana sahip. Arkada üçlü kamera dizilimi dikkat çekici. en son Qualcomm Snapdragon 865 donanımını da elbette iddiasını perçinleyecek.

En önemli özelliğinin ise 120Hz ekran olması bu alanda özellikle 2020’nin ikinci yarısında daha iyi ekranlı daha fazla modelle tanışmamıza etki edecek gibi. Akıllı telefonun Nisan ayında satışa sunulması yönünde spekülasyonlar mevcut.

 

Bir diğer model olan OnePlus 8 Lite ise uygun fiyatlı bir alternatif olacak. Modelde fiyatın daha düşük olmasına paralel şekilde MediaTek olacak. Tüm OnePlus modellerinde 5G desteği söz konusu.

Nokia 8.2 5G

Nokia ve Qualcomm, birlikte çalışıyor. Bu kapsamda her iki şirketin de Qualcomm Snapdragon 7 Serisi donanımı merkeze alan uygun fiyatlı 5G akıllı telefonlar sunacağından bahsediliyor. Nokia, zorlu 5G rekabetinden mütevazı fiyat faktörüyle sıyrılıp öne çıkabileceğini düşünüyor olmalı. En nihayetinde daha hızlı bağlantı özelliğine uygun fiyatlara sahip olmak harika olacak. Modelin isminde ‘5G2 vurgusunun olacağı kesin. Diğer yandan teknik detaylar hala muamma. İspanya’da düzenlenecek Mobile World Congress 2020’de duyurulması muhtemel.

Xiaomi Mi 10 & Mi 10 Pro

Çinli akıllı telefon üreticileri ‘altın’ değerinde bir yılı geride bıraktı. 2020 hedefleri de azımsanmayacak düzeyde yukarılarda. Xiaomi bu noktada lider markalardan ve fiyat/performans anlamında dikkat çekecek yeni modeller planlıyor. Bunlarda ikisi Mi 10 & Mi 10 Pro.

Mi 10 serisi modellerin 2020’de piyasaya sunulacağını biliyoruz. Önemli bir detay daha var, ikisi de Qualcomm Snapdragon 865 platformunu kullanan ilk telefonlar arasında yer alacak. Şubat ayında küresel bir lansmanla duyuru beklentisi hakim. Ayrıca söz konusu Android telefonlarda 108 MP kamera gündemde.

Sony Xperia 5 Plus

Sony’den bir süredir ses seda yok. Ocak ayında ABD’de düzenlenen teknoloji fuarı CES 2020’de ‘otomobil’ tanıtan Japon teknoloji şirketinin 2020 planları arasında iddialı bir akıllı telefon da var. Xperia 5 Plus model adıyla gelmesi beklenen modelin trendlere ayak uyduran iddialı bir akıllı telefon alternatifi sunması olası. Tasarım tarafı ise her zaman olduğu gibi soru işareti. Uzun yıllardır akıllı telefon tasarımlarında önemli bir farklılığa imza atmayan Sony’de yeni modelin 21:9 ekran en/boy oranı sunması, 6.6 inçlik form faktörle gelmesi ihtimaller arasında.

Oppo Find X2

İlk nesil Oppo Find X2, pop-up kameralı bir modeldi. Bu sayede çentik sorununu ortadan kaldırmış ve ilgi çekmişti. Yeni nesil Find X2 modeli ise ekranın altında kamera ile gelecek gibi. Bu yönde birçok sızıntı var. Snapdragon 865 ile geleceği kaydedilen modelde güçlü kamera özellikleri de öne çıkabilir.

Google Pixel 4a

Google’ın mütevazı fiyatlı Pixel modellerinin 2020 yılı ayağında beklentiler 5G ve daha yüksek profilli kameralar şeklinde. Ekranda delik ve ön kameranın da burada bulunması bekleniyor. Cihazın önceki yıllardan farklı olarak 2020’de yaz aylarında tanıtımı gündemde.

Akıllı telefon penetrasyonu yüzde 80’i geçebilir

Samsung ve Apple gibi devlerin yüksek karlar elde ettiği, ardından Huawei ve Xiomi gibi yeni rakiplerin de kaymağını yediği akıllı telefon piyasası, son yıllarda bir nebze yavaşlamıştı. 2020’li yıllar ise akıllı telefon sanayisi için ikinci bir patlamaya sahne olacak.

Bu sefer, gelişmekte olan ülkelerde. Hindistan, Pakistan, Meksika ve ardından Afrika ülkelerinin başını çekeceği satışların, küresel akıllı telefon penetrasyonunu %80’e çıkarması bekleniyor. Dahası, halen birçok insanın akıllı telefon ile tanışmadığı Afrika, büyük ve küçük tüm markaların “tanınırlık ve prestij” için kapıştığı yeni sahne olacak.

5G değişimi de beraberinde getirecek

5G teknolojisi geçerli olduğu tüm bölgelerde büyük değişimler sunacak. Avrupa Birliği 5G Aksiyon planı, 2025 itibariyle tüm demiryolları ve anayolların 5G teknolojisini kapsamasını öngörüyor.

5G, kapsadığı alanlarda şebekeye bağlanabilen cihaz sayısını yüzlerce kat artıracağı gibi minimum gecikme süresi, veri aktarımında artan performans ve ağ dilimlemesi sağlayacak.

“Network slicing” olarak bilinen bu özellik, aynı fiziksel ağ üzerinde sanal ve bağımsız mantıksal ağların çok katmanlı kullanılabilmesini sağlıyor. Böylece yukarıda bahsettiğimiz yeni nesil ağların kapısı aralanacağı gibi yeni hizmetler ile müşteri deneyiminde yeni bir dönem başlayacak.

5G, sunacağı yenilikler ile operatörlerin rolünü değiştirecek. Operatörler sadece teknoloji dağıtıcısı olmakla kalmayıp aynı zamanda hizmet sağlayıcısı olacak. Operatörler 5G teknolojisine adaptasyon sürecinde devletler ve kurumlar dahil tüm müşterileri ile etkileşim içinde olacak.

2020’de Android tarafında şu iddialı modelleri bekliyoruz:

İş hayatı mobil teknoloji ile şekillenecek

Mobil teknolojilerin sağladığı kolaylık ve yenilikler arttıkça, iş hayatı da daha konforlu bir hale gelecek. Özellikle çalışma hayatında kullanılan uygulamaların mobilde daha kullanılabilir hale gelmesi, insanların istediği yerde çalışma imkanını artıracak. Bugün bulut teknolojinin sunduğu hizmetler sayesinde milyonlarca insan ofise gitmeden çalışma imkanına erişiyor. 5G çağında ise mobil teknolojiler iş ve şahsi ihtiyaçları çok daha iyi karşılıyor olacak. Milyonlarca insan, mobil cihazları ve PC ile istedikleri yerden tüm iş operasyonlarını gerçekleştirme imkânı bulacak.

Charming female international student resting after lessons in college sitting in coffee shop communicating through video chat

 

Exit mobile version