Pixel telefonlar, kameralarıyla kalp atış hızınızı okuyabilecek

Google, bu ay Pixel telefonlarda Google Fit uygulamasına kalp ve solunum hızı monitörleri ekliyor. Üstelik bu özelliği gelecekte diğer Android telefonlara da eklemeyi planlıyor. Her iki özellik de akıllı telefon kamerasına dayanıyor: Bir kullanıcının göğsündeki yükselme ve düşüşü izleyerek solunum hızını ve kan parmak ucundan geçerken renk değişimini izleyerek kalp atış hızını ölçer.

Şirket, özelliklerin yalnızca kullanıcıların genel sağlığı izlemesine izin vermeyi amaçladığını ve tıbbi durumları değerlendiremediğini veya teşhis edemediğini söyledi.

Uygulamayı kullanarak solunum hızını (bir kişinin dakikada aldığı nefes sayısı) ölçmek için kullanıcılar telefonun ön kamerasını başlarına ve göğsüne doğrultuyor. Kalp atış hızını ölçmek için parmaklarını arka kameranın üzerine koymaları gerekiyor.

Google Health ürün müdürü Jack Po, bir basın brifinginde, bir doktorun göğsünün yükselip alçalmasını izleyerek hastanın solunum hızını saydığını ve Google özelliğinin bu prosedürü taklit ettiğini söyledi. “Bizim kullandığımız makine öğrenimi tekniği temelde bunu taklit etmeye çalışıyor” dedi.

Google’ın nabız monitörü, Samsung’un Galaxy S10 da dahil olmak üzere bir dizi eski model Galaxy akıllı telefonunda bulunan bir özelliğe benzer. Şirket, S10E, S20 ve sonraki telefonlarda bu özelliğini kaldırdı.

Google’ın uygulamasından alınan kalp atış hızı verileri, bir kişinin giyilebilir bir cihazdan alabileceği okuma türlerinden daha az kapsamlı olacaktır ve bu, bir kişi günlük hayatını sürdürürken kalp atış hızı gibi bir şeyi sürekli olarak izleyebilir. Ancak Po brifingde, bu ölçümleri talep üzerine kontrol edebilen bir evde kullanım özelliğinin kesinlikle yararlı bir araç olacağını söyledi.Birinin kalbinden veya nefes alma hızından aldığı ölçüm sayısını artıran herhangi bir şey önemlidir. Örneğin doktorlar, genellikle biri ofise geldiğinde en fazla birkaç ayda bir ölçüm alırlar,” dedi.

“Günlük hayat için oldukça faydalı olacaktır”

Po, “Kullanıcılar haftada bir kalp atış hızlarını ölçerlerse, aslında çok önemli bilgileri öğreneceklerdir” dedi. “Egzersiziniz işe yarıyorsa, kalp atış hızlarının iyileşip iyileşmeyeceğini izlemekte çok değerli olacaklar.”

Po, Google’ın geniş kitle tarafından kullanılabilmesi için bu özelliği akıllı telefonlara dahil ettiğini söyledi. “Özellikle şu anda dezavantajlı ekonomik sınıflarda olan pek çok insan giyilebilir cihazlara sahip değil. Ancak solunum hızlarını, kalp atışlarını vb. Takip edebilme becerisinden yine de faydalanabilecekler.”

Bu özelliği, Pixel için çeşitli cilt tonlarına sahip kişiler üzerinde test ettiler. Ve açık ve koyu ten için benzer bir doğruluğa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ekip, değerlendirmelerinden elde edilen verilerle bilimsel bir makale yayınlamayı planlıyor.

Ekip, Pixel dışında çalışır hale getirmeden önce özelliklerin diğer telefonlarda ne kadar iyi çalıştığını inceleyecek. “Zorlu testlerin diğer cihazlarda yayınlanmadan önce yapıldığını bildiğinizden emin olmak istiyoruz” dedi.

Şu anda çalışanlar, bu özellikleri genel sağlık temelli araçlar olarak tanımlıyor. Google, tıbbi bir işlevi yerine getirebileceğini iddia etmiyor. Bu nedenle, onları uygulamaya eklemek için Gıda ve İlaç Dairesi‘nden (FDA) izin alması gerekmiyor.

Po, sonunda uygulamayı o yola götürebileceklerini belirtti. Özellikler üzerinde yapılan testlerin klinik ürünlerle tutarlı olduklarını gösterdiğini söyledi, bu nedenle gelecekte bir olasılık. Po, “Açıkçası, bu kullanım durumlarında kesinlikle işe yarayacağını söylemek için yeterince test ve doğrulama yapmadık. Ancak kesinlikle araştırmakta olduğumuz bir şey,” dedi.

Exit mobile version