Pitbull Neden Saldırır, Saldırırsa Ne Yapılmalı?

Pitbull neden saldırır? Pitbull'un saldırması hâlinde ne yapılmalıdır? Geçmişten bugüne Pitbull'ların gelişimi ile bu soruları yanıtlayalım.

Pitbull neden saldırır? Bir grup bu köpeklerin doğuştan saldırgan olduğunu öne sürürken bir grup ise insanları ısırmalarının sebebinin yetiştirilme biçimleri olduğunu düşünüyor. Peki, bu köpekler hep mi böyleydi yoksa sonradan mı bu hâle geldi?

Bu yazıda Pitbull’ların tarihçesini ve nasıl tehlikeli köpek türü olarak sınıflandırıldığını ve Pitbull’un size saldırması hâlinde ne yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Pitbull Neden Saldırır?

Pitbull’ların saldırma sebebi, bu köpeklerin kötü bir şekilde eğitilmesidir. Bu köpeklerin nasıl saldırgan hâline geldiğini anlamak için tarihte kısa bir yolculuğa çıkmak gerekiyor.

Öncelikle Pitbull tek başına bir cins değildir. Sanılanın aksine benzer özelliklere sahip birkaç köpek ırkını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu ırklar arasında ise Amerikan Pitbull Teriyeri ve Amerikan Staffordshire Teriyeri gibi ırklar yer alıyor.

Amerikan Pitbull Teriyeri genellikle “Pitbull” olarak nitelendirilen köpeklerdir. Bu köpekler yine zannedilenin aksine her zaman böyle saldırgan olmamıştır. Hatta çocuklu ailelerde bile bu ırktan bir köpek görülebiliyordu.

Bu köpeklerin bu kadar saldırgan hâle gelmesinde onları yetiştirenler rol oynamıştır. Öyle ki bir hayvanı bağlamak ve Pitbull’u ona karşı kışkırtmak gibi yollara başvurulmuştur. Ne yazık ki bu hayvanlar daha sonra kızdırılan köpek tarafından öldürülmüştür.

Bu kötü yetiştirme biçimi yaygınlığını kaybettikten sonra Pitbull’lara çiftliklerde bakılmaya başlanmıştır. Pitbull’lar insanlara olan büyük sevgisinden dolayı bakıcı köpek olarak yetiştirilmiştir. Hatta çocuklara da büyük bir sevgi beslemiştir. Uzun bir dönem boyunca devam eden yaşam biçimi, insanların müdahalesi ile bozulmuştur.

Doksanlara gelindiğinde köpek dövüşleri yine yaygınlaşmıştır. Pitbull’lar bu noktadan sonra aile köpeği olmasından ötürü değil, güçlü ve çevik olması nedeniyle oldukça sevilmiştir. Pitbull’ların grup hâlinde dolaşan tehlikeli sokak köpekleri hâline gelmesinde insan taraflı müdahalenin büyük bir etkisi olmuştur.

Pitbull’lar oldukça hareketli ve inatçıdır. Hareket etmesi gerektiğinde onu engellemeye ne kadar çalışılırsa çalışılsın, bir yolunu bulup bulunduğu yerden kaçacaktır.

Pitbull Saldırırsa Ne Yapılmalı?

Pitbull Saldırırsa Ne Yapılmalı?

Başkasına saldıran Pitbull’un insanı ya da hayvanı bırakmasını sağlamanın en iyi yolu, köpeğin kuyruğundan tutup çekmektir. Pitbull eğer sizi ısıracakmış gibi hissediyorsanız sakin olun, kaçmaya çalışmayın.

Onunla göz teması kurmaktan kaçının ama bunu yaparken de arkanızı dönmeyin, bundan cesaret bulabilir. Köpek ancak ilgisini başka bir yere verdiğinde oradan uzaklaşın ama bunu yaparken de acele etmeyin.

Köpek hâlâ saldırma belirtileri gösteriyorsa çevrenizde yerden daha yüksek bir yer olup olmadığını kontrol edin. Oraya Pitbull’dan daha kısa sürede çıkacağınızı düşünüyorsanız hiç beklemeyin. Önünüzde bir araba varsa da üzerine çıkabilirsiniz.

Köpek üzerinize çıkarsa bacağının altından hızlıca çekip üzerinde hâkimiyet kurun. İki bacağını da yakalamayı başardığınızda bacaklarını bırakmadan çevrenizdekilerden yardım isteyin. Çevrenizde kimse yoksa ve onu tutmakta zorlanıyorsanız kendinizi savunmak amacıyla boğazına baskı uygulayabilirsiniz.

Köpeğin boğazını ellerinizle sıkmak gibi bir hata yapmayın. Kolunuzun kemikli kısmını boğazına dayayacak şekilde pozisyon alın ve köpek mücadele etmeyi bırakana kadar boğazına bastırmaya devam edin.

Bu yazıda Pitbull neden saldırır, doğuştan mı tehlikeli yoksa insanların yetiştirme biçimi yüzünden mi tehlikeli hâle geldi, Pitbull saldırırsa ne yapılmalı gibi soruları yanıtladık. Sizin de eklemek istediğiniz bir bilgi varsa yorum yapabilirsiniz.

Exit mobile version