Photoshop, piyasadaki en iyi fotoğraf düzenleme yazılımlarından biridir. Grafik tasarımcılar tarafından da yaygın olarak kullanılır. Ne var ki bu yazılımı kullanmak ücretlidir. Peki, en az Photoshop kadar güçlü ve ücretsiz bir araç olan Photopea nedir ve nasıl kullanılır?
Bu yazıda Photopea hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız. Sadece birkaç saniye içinde bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Photopea Nedir?
Photopea, raster ve vektör tabanlı çalışmalar yapılabilen gelişmiş bir Photoshop alternatifidir. Katmanlardan filtrelere, ayarlama katmanından araçlara, normal tasarım araçlarından yapay zeka araçlarına kadar birçok yönden Photoshop ile büyük benzer taşır.
Adobe’nin fotoğraf düzenleme yazılımı Photoshop’tan farklı olarak tamamen web tabanlıdır. Hiçbir program yüklemeden herhangi bir cihazdan erişilebilir. Buna akıllı telefon ve tablet de dahildir. Hatta çizim yapması gereken grafik tasarımcılar için kalem basınç kontrollü opaklık ve boyut gibi özelliklere de sahiptir.
Aracı kullanmak ücretsiz olsa da özellikle gelişmiş yapay zeka destekli araçlara erişmek için ücretli abonelik almak gerekir. Photopea tarafından sunulan bazı yapay zeka araçları arasında şunlar vardır:
- Arka plan silme: Bir fotoğraftaki nesnenin arka planını otomatik olarak kaldırır.
- Nesne seçme: Bir fotoğraftaki nesneyi otomatik olarak seçili hâle getirir.
- Sihirli değiştirme: Seçilen alanı metin istemine bağlı olacak şekilde değiştirir. Photoshop’un generative fill özelliğine benzer şekilde çalışır.
Yukarıdaki araçları bir kere ücretsiz olarak kullanmak mümkündür ancak ilk denemeden sonra yeniden kullanmak için bir süre beklemek gerekir. Bu süre sona erene kadar yeniden kullanmanın tek yolu ise reklam izlemektir.
Photopea Nasıl Kullanılır?
- Photopea’nin sitesini açın.
- “Start using Photopea” seçeneğine basın.
- “Yeni Proje” kısmından sıfırdan bir çalışma oluşturursunuz.
- “Bilgisayardan Aç” seçeneğine bastığınızda cihazınızdaki bir fotoğrafı yüklersiniz.
- “Şablonlar” kısmından topluluk tarafından sunulan hazır şablonları görüntüler ve düzenlemek üzere özel şablon bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Photopea’yi kullanmaya başlamak için tek yapmanız gereken Photopea’nin sitesine gitmektir. Web sitesini açtıktan sonra bir karşılama sayfası ile karşılaşacaksınız. “Start using Photopea” butonuna basarak araca geçebilirsiniz.
“Yeni Proje” seçeneğine bastığınızda çalışma oluşturma penceresi açılacaktır. Sol kısımda farklı amaçlara uygun hazır ayarlar olacaktır. Örneğin “Social” kısmında sosyal medya için hazır ayarlar yer alır. YouTube Thumbnail’e bastığınızda thumbnail için hazır ayarlar geçerli hâle gelir.
Sağ kısımdan direkt kendi hayalinizdeki çalışmaya uygun çözünürlük, DPI, arka plan gibi bilgileri doldurabilirsiniz. Ayarlamaları yaptıktan sonra “Oluştur” butonuna basarak yeni çalışma oluşturabilirsiniz.
Yeni çalışma oluşturulduktan sonra sol kısımdan temel araçlara ulaşabilirsiniz. Yakınlaştırma derecesine bağlı olarak bazı araçları görüntülemek için aracın üzerine sağ tıklamanız gerekebilir. Her aracın bir kısayolu vardır. İmleci aracın üzerine getirerek aracın kısayolunu öğrenebilirsiniz.
Sağ kısımda yer alan katmanlardan hangisi seçil olursa onun üzerine işlem uygularsınız. Örneğin yukarıdaki görselde “Technotoday” katmanı seçili ve biz fırça aracıyla çizim yaparsak bu katmanın üzerine çizim yapmış oluruz. Çizimimizle birlikte Technotoday yazısı kapanabilir ve bu katmanı hareket ettirdiğimizde mavi arka plan olduğu gibi kalırken sadece çizili katmanımız hareket eder.
Üst kısımda yer alan “Filtreler” seçeneklerini kullanarak fotoğraflara filtre uygulayabilirsiniz. Örneğin bulanıklaştırabilir, küreleştirebilir, gürültü ekleyebilir, yağlı boya efekti verebilirsiniz. Ayrıca bu bölümden “Camera Raw” aracına da ulaşabilirsiniz.
“Seç” bölümünden arka plan silme (Remove BG), nesne seçme (Subject) gibi yapay zeka destekli araçlara da erişebilirsiniz.
“Katman” kısmından animasyon da dahil olmak üzere birçok işlem gerçekleştirebilirsiniz. Photoshop’tan farklı olarak burada katmanlar başına _a_ eklenerek yapılıyor. Birden fazla katmanı seçtikten sonra “Katmanlar > Animasyon > Make Frames” yolunu takip etmek yeterli olacaktır.
“Resim” bölümünden çalışma ile ilgili özel ayarlar yapabilirsiniz. Örneğin RGB kullanıyorsanız “Resim > Mod” yolunu takip edip CMYK geçebilirsiniz.
“Dosya” kısmından çalışmanızı kaydedebilir, yeni proje oluşturabilir, projeye yeni bir görsel yerleştirebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Yorum Yap