Perplexity Nedir? Neler Yapabilir?

Kullanıcıların geleneksel arama motorlarını kullanmayı bırakmasına neden olabilecek Perplexity nedir? Detaylı olarak açıkladık.

Yapay zeka destekli arama motoru olarak ortaya çıktığı günden beri kulaktan kulağa hızlı bir şekilde duyulan Perplexity nedir? Size sunduğu tüm bilgileri doğru olarak kabul edilmeli mi yoksa şüpheci yaklaşmakta fayda mı var?

Bu yazıda Perplexity hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz. Böylece onu ne amaçlarla kullanabileceğiniz hakkında fikriniz olacaktır.

Perplexity Nedir?

Perplexity, kullanıcıların herhangi bir konu hakkında bilgi edinmesini kolaylaştırmak için geliştirilen ücretsiz ve yapay zeka destekli bir arama motorudur. Sohbete dayalı bir çalışma biçimine sahip olan arama motoru, kişinin sorusundan hareket ederek internette arama yapar ve ihtiyaç duyulan bilgiyi saniyeler içinde sağlar.

ChatGPT veya Google Gemini gibi sohbet botlarına benzer şekilde çalışır. Bir soru sorarsınız, o da sorunuzun yanıtını bulup size verir. Her gün dizini günceller, böylece ona en son gelişmeler hakkında sorular sorabilirsiniz.

Bu girişim tamamen internet kullanıcılarının zamandan tasarruf etmesini sağlar. Normalde bir konuda bilgi almak için Google ve benzeri arama motorlarını kullanır, web sitelerini ziyaret edersiniz fakat Perplexity, sizi bu zahmetli süreçten kurtarıyor.

Perplexity Neler Yapabilir?

Google, Bing, DuckDuckGo ve benzeri arama motorları size ne sunuyorsa Perplexity de aynısını sunabilir. Bu arama motorlarını kullanarak ulaşacağınız bilgilere Perplexity’yi kullanarak da ulaşabilirsiniz. Size hızlı bir şekilde yanıt verdiği için klasik arama motorlarından daha iyi olabilir. Ayrıca o konuda daha çok ayrıntı elde etmek isterseniz yararlandığı kaynaklarını da gözden geçirebilirsiniz.

Perplexity şu anda piyasada mevcut pek çok yapay zeka destekli sohbet botundan çok daha iyi sonuçlar verebiliyor. Bir araştırma makalesi yazıyorsanız da size büyük faydası dokunabilir. Perplexity, akademik kaynakları taramada da epey iyidir.

“Focus” seçeneğine basıp tüm internette arama yapmak yerine akademik kaynakları seçebilirsiniz. Bunu yaptığınızda sadece akademik kaynaklar göz önünde bulundurulacaktır.

Perplexity Tamamen Doğru Bilgiler Sunuyor mu?

Testlerimize göre hayır, Perplexity de diğer yapay zeka destekli sohbet botları gibi sorularınıza zaman zaman yanlış cevaplar verebiliyor. Örneğin akşam hangi kanalda ne olacağını öğrenmek istediğinizi varsayalım. Bunu öğrenmek için ilgili kanalın web sitesindeki yayın akışını kontrol edebilirsiniz fakat Perplexity, içeriği seçmekte zorlanıyor ve size yanlış cevap sunuyor.

Perplexity’ye 17.06.2024 tarihinde saat 18.00’de A Spor’da ne olduğunu sorduğumuzda “17 Haziran 2024 tarihinde 18.00’de A Spor’da Belçika-Slovakya maçını canlı yayınlayacak. Bu maç UEFA Euro 2024 turnuvasında oynanacak” cevabını aldık.

Perplexity doğru cevap veriyor mu?

Evet, Belçika-Slovakya maçı gerçekten de 17 Haziran 2024’te yayınlandı ama TRT 1’de yayınlandı. Yayın saati ise 18.00 değil, 19.00’du.

Bu aracı kullanırken bu tür olası yanlış cevaplara hazırlıklı olmalısınız. Araç size yararlandığı kaynakları listeler. Teyit etmek için sıraladığı kaynakları kullanabilir ve yanlış cevap verip vermediğini kontrol edebilirsiniz.

Exit mobile version