Windows ve Mac’in varsayılan sabit disk dosya sistemleri (biçim olarak da bilinir) farklı olsa da, harici bir sabit sürücüyü Mac veya PC’nizle uyumlu hale getirmek için biçimlendirmenin bazı yolları mevcuttur.
Bu yazımız ile aşağıdaki konuları açıklayacağız:
- Harici bir sabit diski biçimlendirmeden Mac ve PC ile uyumlu hale getirme
- Mac için harici bir sabit disk nasıl biçimlendirilir
- Windows PC için harici bir sabit disk nasıl biçimlendirilir
- Mac ve PC için harici sabit disk için en iyi format hangisidir?
- Harici bir sabit sürücüyü Mac ve PC ile uyumlu hale getirmek için nasıl bölümlenir
- Mac ve Windows için harici sabit sürücüleri biçimlendirme hakkında SSS
Harici Sabit Diski Biçimlendirmeden Mac ve PC ile Uyumlu Hale Getirme Nasıl Yapılır?
Mac’te bilgisayar işletim sisteminizle tamamen uyumlu olmayan bir harici sabit sürücü kullanmanız gerekiyorsa ve sabit sürücüyü Mac ve PC için biçimlendirme isteğiniz varsa, harici sabit sürücülerinizi uyumlu hale getirmenin daha uygun bir yolu olduğunu bilmelisiniz. Mac’iniz ve PC’niz ile. Bu yöntem, yalnızca ara sıra farklı işletim sistemlerinde kullanmak istiyorsanız veya Mac ve PC için sürücüyü biçimlendirmenin neden olduğu tüm dosyaları kaybetmek istemiyorsanız size en uygun olanıdır.
Genellikle, çoğu sabit disk üreticisi, Seagate Backup Plus Ultra Touch ve WD My Passport gibi birçok ünlü marka da dahil olmak üzere, harici HDD’lerini fabrika standardı olarak biçimlendirmek için NTFS’yi (Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) kullanır. Bunun nedeni, Windows’un dünya çapında en yaygın olarak kullanılmasıdır. Ancak, NTFS formatı, hem Mac hem de Windows’ta aynı harici sabit sürücüyü kullanması gereken kullanıcılar için bir güçlük olabilir. Çünkü NTFS sürücüsünü yalnızca Mac’te okuyabilir ve bu durumda bu sürücüye normal şekilde yazamazsınız.
Böyle bir durumda, to iBoysoft NTFS for Mac gibi Mac için profesyonel bir NTFS sürücüsü tam olarak ihtiyacınız olan şeydir. Harici sabit sürücü Mac’te salt okunur olsa bile, bu iBoysoft aracı, Mac’teki NTFS sürücülerine kolaylıkla yazmanıza olanak tanır. Artık macOS Ventura’dan High Sierra’ya, M1, M1 Pro, M1 Max ve M2 yongalı Mac’leri de destekliyor. İşte takip edilmesi kolay bir öğretici:
- Bilgisayarınızda Mac için iBoysoft NTFS’yi ücretsiz indirin, kurun ve başlatın.
- NTFS harici sürücünüzü Mac’e bağlayın, Mac için iBoysoft NTFS onu otomatik olarak bağlayacaktır.
- Disk, okuma-yazma modunda başarıyla takıldıktan sonra NTFS harici diskine yazın.
Sürücüde tutulan önemli dosyalar yoksa, harici sabit sürücüyü Mac ve PC için nasıl biçimlendireceğinizi öğrenmek için ilerleyebilirsiniz; Mac, PC veya her ikisinde de çalışan bir dosya biçimi seçin.
Mac için harici bir sabit disk nasıl biçimlendirilir?
Bir Mac harici sabit sürücüsünü veri depolamak üzere biçimlendirmek için, yerleşik disk yönetimi aracı olan Disk Utility uygulamasını başlatmanız gerekir. Mac’teki Disk İzlencesi’nde harici sabit diskin grileştiğini veya Disk Yardımcı Programı’nda harici sabit diskin görünmediğini görüyorsanız, öncelikle sorunları düzeltin. Ardından, Disk İzlencesi uygulamasından silerken harici diskiniz için en iyi dosya biçimini seçmeye devam edebilirsiniz.
İpucu: Harici sürücüye önemli bir şey kaydettiyseniz, dosyaları yedeklemeyi unutmayın. Diski biçimlendirdiğinizde üzerindeki tüm veriler silinecektir.
Mac Disk İzlencesi ile Harici sürücüsünü biçimlendirme;
- Harici sabit sürücüyü Mac’inize bağlayın.
- Başlatma Paneli → Diğer → Disk İzlencesi’ni seçin ve Disk İzlencesi’ni tıklayın.
- Hedef harici sabit sürücünüzü veya biriminizi seçin ve Disk İzlencesi’nin üstündeki Sil düğmesini tıklayın.
- Disk adını düzenleyin ve bir dosya biçimi ve bir şema seçin.
Mac OS 10.13 veya üzeri sürümlerde seçebileceğiniz tüm 10 format (dosya sistemleri) arasından önerileni APFS’dir, çünkü en iyi performans ve veri yönetimi ile çalışmak için en yeni özelliklere sahiptir. Ancak, yalnızca macOS ile uyumludur. Amacınız sürücüyü Mac ve PC için biçimlendirmekse, Mac ve Windows için FAT veya exFAT uyumlu dosya biçimlerini seçmeniz gerekir. Ve son olarak, diğer tüm dosya biçimleri yalnızca Mac için kullanılır.
İşlem sırasında, aralarından seçim yapabileceğiniz 3 çeşit şema bulacaksınız:
- GUID Bölme Haritası: tüm Intel tabanlı Mac bilgisayarlar için.
- Ana Önyükleme Kaydı: MS-DOS (FAT) veya ExFAT olarak biçimlendirilecek Windows bölümleri için.
- Apple Partition Map: Eski PowerPC tabanlı Mac bilgisayarlarla uyumluluk için.
Mac kullanıcıları, uyumluluğu için çoğu durumda GUID Partition Map’i seçer.
5. Bölüm parametrelerini seçtikten sonra, sürücünün biçimlendirmesini onaylamak için pencerenin altındaki Sil’e tıklayın.
6. Bitti’ye tıklayın ve tüm adımları tamamladınız. Ardından Disk Yardımcı Programından çıkabilirsiniz.
PC için harici sabit sürücü nasıl biçimlendirilir?
Benzer şekilde, Disk Yönetimi adlı bir yardımcı programla sürücünüzü Windows bilgisayarlarda da biçimlendirebilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı:
Harici sürücüyü Windows’ta Disk Yönetimi ile biçimlendirin
- Disk Yönetimi’nde hedef harici sabit sürücüyü bulun ve zaten başlatılmış olup olmadığını kontrol edin, değilse, farenin sağ düğmesini kullanarak üzerine tıklayın ve kullanacağınız stili (şemayı) MBR veya GPT’yi seçin, ardından üzerine sağ tıklayın ve bağlamsal menüden Biçim’i seçin.
- Ardından, ayırma birimi boyutu, birim etiketi ve biçim dahil olmak üzere, Bölümü Biçimlendir ekranında disk bilgilerini ayarlayın. Değiştirilebilir bir sürücünün hem macOS’ta hem de Windows’ta kullanılmasını istiyorsanız FAT veya exFAT’i seçmeniz gerekir, bu biçim Mac ve PC’de çalışır.
- Sürücüyü biçimlendirmek için Tamam’a tıklayın.
Biçimlendirdiğiniz harici sabit sürücüde saklanan bazı önemli verilerin eksik olduğunu fark ederseniz, dosyaları Time Machine’den geri yükleyebilir veya to iBoysoft Data Recovery for Mac ile dosyaları kurtarabilirsiniz.
PC ve Mac’de harici sabit disk için en iyi format hangisidir?
Dosya sistemi, dosyalarınızın cihazlarınızda nasıl saklandığını ve alındığını yöneten şeydir. Bu nedenle, masaüstü sürücüler ve harici sürücüler, USB flash sürücüler ve sd kartlar gibi taşınabilir depolama cihazları dahil her sabit diskin uygun bir dosya sistemine ihtiyacı vardır.
Ancak, farklı formatların farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle, Mac ve PC için bir sabit sürücüyü nasıl biçimlendireceğinizi bilmeden önce, her dosya sisteminin artılarını ve eksilerini bilmelisiniz.
1. FAT32
FAT (Dosya Tahsis Tablosu) orijinal olarak disketlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir dosya sistemiydi, daha sonra Sabit sürücüler de dahil olmak üzere diğer birçok cihazda kullanılmak üzere uyarlandı ve üç ana dosya sistemi varyantı içeriyor. En çok kullanılanı, disketlerde, SD hafıza kartlarında, USB’de, dijital kameralarda ve birçok taşınabilir ve gömülü aygıtta yaygın olarak kullanılan FAT32’dir.
Artıları:
- Mac, Windows, Linux makinelerinin, oyun cihazlarının ve USB bağlantı noktasını destekleyen diğer cihazların tüm sürümleriyle evrensel olarak çalışır.
- Eksileri:
Windows’ta 4 GB’den büyük dosya boyutunu ve 32 GB’den büyük sürücü bölümü boyutunu desteklemez. - macOS’ta 2 TB’den büyük sürücü bölümünü desteklemez.
- Güvenlik sağlamaz ve disk hatalarına eğilimlidir.
2. exFAT
exFAT(Genişletilebilir Dosya Ayırma Tablosu), FAT dosya sisteminin (FAT32) modern bir türevidir ve bu nedenle, özellikle büyük kapasiteli çıkarılabilir depolama aygıtları için harici sabit diskler (örn. Seagate Backup Plus Slim) için de iyi bir seçenektir. Ayrıca USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flash bellek sürücülerinde de sıklıkla kullanılır. exFAT, kameralar, cep telefonları, medya oynatıcılar vb. gibi düşük belleğe ve düşük güç gereksinimlerine sahip bellenimde sıklıkla kolayca uygulanır.
Artıları:
- En büyük bölümü destekler ve 4 GB’den büyük dosyaları depolar.
- Mac ve Windows ile uyumlu bir format.
Eksileri:
- Birçok yaygın eski işletim sistemiyle uyumlu değildir.
- Küme boyutu düzenlemesi için alan kullanımını en üst düzeye çıkaramadığından, 32 GB’den küçük sürücüler için iyi bir seçenek değildir.
3. NTFS
NTFS, Microsoft tarafından geliştirilen tescilli bir günlük kaydı biçimidir. Windows sistem sabit sürücüsünün varsayılan dosya sistemi olarak kullanılır (örn. Windows 10). NTFS, şifreleme, erişim izni kontrolü ve günlük dosyasına dayalı olarak veri güvenliğinde başarılıdır.
Artıları:
- İyileştirilmiş performans, güvenilirlik ve disk alanı kullanımı.
- Veri güvenliğini, veri yönetimini korumada daha iyi performans gösterir.
- Windows’un tüm sürümleri ve en yeni donanımlarla uyumludur.
Eksileri:
- macOS’te salt okunurdur ve macOS’te NTFS için varsayılan olarak devre dışı bırakılmış yazma desteği kararsızdır.
- Yeniden boyutlandırma (bir bölümü küçültme veya genişletme) için üçüncü taraf araçlara güvenmelisiniz, çünkü Windows’ta yerleşik olanın birçok durumda hatalı olduğu görülmüştür.
4. Mac OS Genişletilmiş (HFS+)
HFS (Hiyerarşik Dosya Sistemi) Plus veya HFS+, Apple Inc tarafından geliştirilen bir günlük kaydı biçimidir. Bu, başlangıç diskinin macOS High Sierra’dan önceki OS’deki varsayılan dosya sistemidir. Ayrıca sıklıkla Time Machine yedekleme harici sürücüsü olarak kullanılır.
- Artıları:
Mac OS X ve macOS 10.12’nin tüm sürümleri tarafından desteklenir. - Günlük tutma, sıkıştırma ve şifreleme özelliklerine sahiptir.
- Eksileri:
Erişim izni kontrolü yoktur. - Çok sayıda dosyayla uğraşırken yavaşlar veya çöker. Bu durum, çok büyük miktarda çok küçük dosya olduğunda daha da kötüdür.
- HFS+ sürücüsü bozulduğunda veri kurtarma için daha zor.
5. Apple dosya sistemi (APFS)
APFS, Apple’ın yeni tescilli dosya sistemidir. Katı hal sürücülerinde (SSD’ler) okuma/yazma hızlarını arttırdığı ve ayrıca diskteki mevcut verileri hesaplama şekli nedeniyle depolama alanını arttırdığı bilinmektedir.
Artıları:
- Ek güvenlik için tek veya çok anahtarlı şifreleme ile tam disk şifrelemesine izin verir.
- Boş depolama alanı yönetiminde verimli.
- Sistem çökmelerinin neden olduğu bozulmayı önlemek için çökme koruması.
Eksileri:
- Dizinlere sabit bağlantılar desteği olmadığı için Time Machine yedeklemesi için iyi değil.
- Yalnızca mac OS High Sierra ve üzeri sürümlerde kullanılabilir.
Benzersiz özelliklerini öğrendikten sonra, Mac ve Windows bilgisayarlarda harici sürücünüz için belirtilen dosya formatlarından en iyisini seçmek daha kolay hale geliyor.
Aynı diski hem Mac hem de Windows bilgisayarlarda kullanmak istiyorsanız, ister FAT32 ister exFAT olsun, Mac ve Windows ile uyumlu bir format seçmeniz gerekir. Ancak harici sürücüyü işletim sistemlerinden yalnızca birinde kullanmayı tercih ederseniz, maksimum düzeyde çalışması için Mac için APFS (Apple dosya sistemi) ve Windows için NTFS’yi seçebilirsiniz. Mac’te NTFS’nin veya Windows’ta APFS’nin özelliklerinden yararlanmak için üçüncü taraf bir programın yardımına ihtiyacınız var.
Mac ve PC ile uyumlu hale getirmek için harici bir sabit disk nasıl bölümlenir
Tüm harici sürücüyü biçimlendirmek yerine, diskin Mac ve PC’de çalışmasını sağlamak için bir Mac sabit sürücüsünü iki bölüme ayırabilirsiniz. Biri macOS destekli bir dosya sistemiyle biçimlendirilmiş, diğeri ise Windows destekli bir dosya sistemiyle biçimlendirilmiştir. Bu sayede her formatın sahip olduğu tüm avantajları aynı sürücü ile ilgili sistemde kullanabilirsiniz.
- Adım 1: Harici sürücüyü PC’nize bağlayın ve ardından Disk Yönetimi’ni başlatın.
- Adım 2: Harici sürücünün başlatılıp başlatılmadığını kontrol edin.
Sürücü başlatılmamışsa, harici sabit sürücüyü Ana Önyükleme Kaydı (MBR) ile başlatmanız gerekir. Ardından iki yeni bölüm oluşturabilirsiniz. Bunlardan birini Windows için NTFS olarak biçimlendirmeniz ve diğerini istediğiniz gibi biçimlendirmeniz gerekir.
Harici sürücü başlatılırsa, MBR harici sürücü olup olmadığını kontrol etmek için diske sağ tıklamanız gerekir.
Bağlam menüsünde GPT Diskine Dönüştür’ü görürseniz, gri renkte veya yanmış olsun, bu bir MBR sabit disk sürücüsüdür. Ardından iki veya daha fazla bölüm oluşturabilirsiniz. Ve NTFS formatı için bir bölüm hazırlamanız ve diğerini herhangi bir dosya sistemi ile yeniden biçimlendirmeniz gerekiyor.
Menüde MBR Diske Dönüştür’ü görüyorsanız, bu bir GPT sabit sürücüsüdür. Bu durumda, önce yedekleme dosyalarına ihtiyacınız var, mevcut bölümleri silin, ardından MBR Diskine Dönüştür düğmesini tıklayın. Ardından, iki yeni bölüm oluşturabilirsiniz. Bir bölümü Windows için NTFS olarak biçimlendirmeniz ve ardından diğerini rastgele biçimlendirmeniz gerekir.
Yorum Yap