Pardus Nedir? Özellikleri Neler? Ücretli mi?

Pardus nedir, özellikleri neler gibi sorular üzerinden hareket ederek işletim sistemi hakkında merak edilen birçok noktaya değindik.

Pardus Nedir? Özellikleri Neler? Ücretli mi?

Pardus nedir sorusu büyük bir çoğunlukla yazılım geliştiricileri, öğrenciler, öğretmenler ve işletme sahipleri tarafından sorulan bir sorudur. Kafasında böyle bir soru belirenlerin söz konusu işletim sistemi hakkında araştırmaya başlamasının pek çok nedeni vardır.

İşletim sistemini araştırma nedeniniz ne olursa olsun, bu yazıda Pardus ne zaman geliştirildi, nerelerde kullanılıyor, özellikleri neler gibi çoğu sorunun cevabını öğreneceksiniz. Dilerseniz cevaplamaya öncelikle akıllara ilk gelen o soru ile başlayalım.

Pardus Nedir?

Pardus, üzerinde Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi tarafından 2003 yılında çalışılmaya başlanan Linux dağıtımı olan bir işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu olarak sunulan işletim sisteminin geliştirme sürecinde ilk piyasaya çıktığı günden bu yana çok sayıda geliştirici dahil olmuştur.

Kullanıcı dostu arayüzü ve gelişmiş özellikleri ile kullanıcılara iyi bir deneyim sunan işletim sisteminin Türkiye’de yaygın olarak kullanılmamasının nedeni, bilinirliğinin yeterince artmamış olmasıdır. Başlangıçta çok ilgi çeken bir proje olsa da sadece büyük bir kullanıcı topluluğuna ulaşamamıştır.

Pardus Özellikleri Nelerdir?

Pardus Ücretli mi?

Hayır, Pardus ücretsizdir. Açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğundan kaynak kodlarını incelemek dahi mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Pardus’u kullanıp kullanmamaya karar vermeden önce şu sorulara cevap bulmak isteyebilirsiniz:

Pardus Nerelerde Kullanılıyor?

Pardus, kamu kurum ve kuruluşu, üniversite, şirket ve evlerde kullanılabilen bir işletim sistemidir.

Bireysel kullanıma uygun bir Linux dağıtımı olduğu için evde normal bilgisayar kullanıcıları tarafından da kullanılması mümkündür. İşletim sistemi ücretsiz olarak dağıtıldığından herkes her yerde kullanabilir.

Pardus Güvenilir mi?

Evet, Pardus güvenilir bir Linux dağıtımıdır. Güvenlik açısından gelişmiş bir işletim sistemi olmakla birlikte kaynak kodları da herkese açık bir şekilde yayımlanmaktadır.

Kaynak kodlarını incelemek isteyen kullanıcılar, Pardus işletim sisteminin kodlarına Github üzerinden erişim sağlayabilir.

Pardus Logosunun Anlamı Nedir?

Pardus ismi, Anadolu parsının bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelir. Logoda yer alan Anadolu parsı simgesi, Anadolu’nun köklü geçmişini ve binlerce yıllık bir tarihi olduğunu ifade ediyor.

Exit mobile version