P2P nedir sorusuna yanıt arıyorsanız muhtemelen peer-to-peer olarak tanımladığımız ağ protokolünü kullanan bir çevrim içi hizmet veya oyundaki bağlantı mantığını çözmek istiyorsunuzdur.
Karmaşık gibi görünse de aslında çalışma şekline bakıldığında oldukça basit bir işleyişe sahip olduğu görülen peer-to-peer modeli hakkında kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerine bu yazıdan cevap bulabilirsiniz.
P2P Nedir?
P2P, “peer-to-peer” kelimelerinin kısaltmasıdır. İki kişinin üçüncü bir taraf olmadan birbirleri ile eş zamanlı olarak etkileşimde bulunmasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Taraflar irtibat kurarken bir merkez olması söz konusu değildir. Bunun yerine alıcı ve gönderici, işlemlerini P2P aracılığı ile aracısız olarak gerçekleştirir.
Bu yönteme dayanan eşler arası hizmetler, geleneksel üçüncü taraflar aracılığı ile bilgi akışı sağlayan ve maliyeti yüksek çözümlere kıyasla çok daha düşük maliyetlidir.
P2P tabanlı hizmetlerin düşük maliyetli olmasının temel sebebi, herhangi bir aracıya ihtiyaç olmadan işlem yapılmasına olanak tanımasıdır. Bu şekilde daha düşük bir maliyet olmasına rağmen işlem hızı da oldukça yüksek olur. Güvenlik tarafında da benzer şekilde ortadaki kişiden bahsetmek çok mümkün değildir.
Doksanlı yılların sonuna doğru ortaya çıkan dosya paylaşım sistemlerinde kullanılması ile çok popüler hâle geldi. Çok sayıda internet kullanıcısının doğrudan bağlantı kurmasına ve kullanıcıların iş birliği yapmasına olanak tanıyan yöntem, iletişimin merkezi bir sunucunun aracı olduğu istemci-sunucu yönteminden çok farklı bir işleyişe sahiptir.
P2P Nasıl Çalışır?
P2P hizmetlerinin çalışma prensibi, iki tarafa dayanır. Bu tarafların haricinde bir noktadan müdahale olamıyor. Taraflardan biri bir işlem gerçekleştirmek istediğinde eğer karşı taraf da talebe aynı şekilde yanıt verirse işlem gerçekleşir. Her cihaz aslında hem istemci hem sunucu konumundadır.
Bu yönteme dayanan hizmetlere örnek olarak dosya paylaşımı verilebilir. Bir dosya indirmek isteyen kullanıcı, dosyanın tamamını birden ya da parça parça olacak şekilde kendi tarafına almak için P2P hizmetinden yararlanabilir. Bu durum, kullanıcı kendisinde bulunan bir dosyayı karşı tarafa iletmek istiyorsa da geçerlidir. Bu sefer gönderici olan karşı taraf değil, kendisi olacaktır.
P2P Avantajları Neler?
- Dosya paylaşımı çok daha kolay ve hızlıdır.
- Merkezi bir sunucu olmadığından veri aktarımının kesintiye uğrama ihtimali daha düşüktür.
- Düşük maliyetlidir. Sunucu için ayrıca bir yatırım yapmak gerekmez.
- Sunucuda bir sorun meydana geldiğinde yaşanması muhtemel olan erişim sorunlarının yaşanma sıklığı daha düşüktür.
- Daha az teknik bilgi ihtiyacı duyulur. Hatta bazı durumlarda kullanıcının teknik bilgisinin olmasına bile gerek yoktur.
P2P Dezavantajları Neler?
- Güvenlik sorunları söz konusu olabilir.
- Kullanıcılar kötü amaçlı yazılım saldırısına maruz kalabilir.
- Dosyalar ancak ayrı bir cihazda depolanarak yedeklenebilir. Bu da kullanıcıların eş zamanlı olarak aynı dosya üzerinde çalışmasının önüne geçer. Kullanıcılar dosyanın kopyasını birbirlerinden bağımsız olarak düzenleyebilir.
Yorum Yap