Artıları ve Eksileri ile 5 Özet Çıkarma Sitesi

Özet çıkarma sitesi ile paragrafları, düz metinleri ve makaleleri hızlıca okumak mümkün hale geliyor. İşte kullanabileceğiniz siteler!

Özet çıkarma sitesi kullanarak okuması oldukça uzun bir zamanınızı alacak metinleri sadece birkaç saniyede okunacak hâle getirebilirsiniz. Bunu yapmanıza olanak tanıyan birçok web sitesi olsa da hepsi oldukça kaliteli bir sonuç vermiyor.

Bunun sebebi, her araç farklı bir algoritma kullanmasıdır. Bu listede yer verilen ücretsiz normal metin, paragraf ya da makale özetleme siteleri ise özetin üzerinde çok fazla düzenleme yapmanızı gerektirmiyor.

En İyi 5 Özet Çıkarma Sitesi

En İyi 5 Özet Çıkarma Sitesi

Smmry

SMMRY, Türkçe özet çıkarma sitelerinden çok daha iyi özet sunan bir web sitesidir. Kullanımı son derece kolaydır. Bu web sitesini alternatiflerinden ayıran özelliği, metni sadece kopyala ve yapıştır yolu ile değil, dosya yükleme ya da URL ile metin kısaltmanıza izin vermesidir.

Üstelik aracı kullanırken sizi boğacak reklamlara da sahip değildir. Daha da iyisi, kayıt gerektirmiyor. Yine de bir hesap oluşturmak isterseniz bunun için kullanıcılara bir üyelik sistemi sunuyor.

Split Brain Summary Tool

Split Brain’in özet çıkarma aracı, Smmry gibi kopyala ve yapıştır yönteminin yanı sıra URL ile özetlemeyi de destekliyor ama içerik özetleme bakımından Smmry kadar iyi bir sonuç vermiyor. Bir web sayfasının bağlantısını yapıştırdığınızda menüler de dahil olmak üzere birçok gereksiz detaya da sonuçta yer veriyor.

Bu web sitesini kullanacaksanız metni direkt kopyalayıp yapıştırmanızda fayda var. Dil varsayılan olarak “en” seçili olsa da bu “tr” olarak değiştirebilirsiniz. Ayrıca “summarization ratio” kısmında hangi oranda özet çıkarılacağını da belirtebilirsiniz.

%5’i seçerseniz özette mümkün olduğunca detaylara yer verilir. %80’de ise detaylara çok fazla dikkat edilmez.

TextSummarization

TextSummarization en iyi özet çıkaran web sitelerinden biridir. İlk iki araçta olduğu gibi bu araçta da özetinin çıkarılacağı web sayfasının bağlantısını girmek için bir yer bulunuyor ama web sayfasında yalnızca İngilizce içerikler yer alıyorsa özetleme yapılıyor. Türkçe web sayfasının bağlantısını yapıştırırsanız çıktı alamıyorsunuz.

Türkçe içerikleri metin yapıştırma kısmına Control + V tuş kombinasyonunu kullanarak yapıştırabilirsiniz. ” Type the summarized sentence number you need” kısmına ise kaç cümlelik bir özet istediğinizi belirtiyorsunuz. 5 cümlelik bir özet istiyorsanız varsayılan değeri “5” olarak değiştirmelisiniz.

Özetin çıkarılması için gerekli tüm detayları verdiğinizi düşünüyorsanız “Summarize Now” butonuna basabilirsiniz.

Araç kısa metinleri özetlemede başarılı görünüyor ama uzun metinlerde ne kadar iyi bir sonuç vereceği elbette ki bilinmez.

Resoomer

Resoomer dosya yükleme, URL belirtme ve metni yapıştırma seçenekler sunan bir paragraf, normal bir metin ya da makale özetleme sitesidir. Özetlemek istediğiniz metni boş kutunun içine yapıştırıp “Resoomer” butonuna basabilirsiniz.

Araç kısa metinleri özetlemekte iyi bir performans sergilese de birçok önemli ayrıntıyı göz ardı ettiğini de belirtmek gerekiyor.

Autosummarizer

Autosummarizer ne Word sayfasını özetlemek ne de web sayfasını çevirmek için seçenek sunmuyor. Bunun yerine metni direkt kopyalayıp yapıştırabileceğiniz bir alan sunuyor. Araç şu an beta sürümünde olduğu için ileride bu tür seçenekler sunması elbette ki muhtemel ama o zamana kadar metni kopyalayıp yapıştırmak gerekiyor.

Metni yapıştırdığınız kutunun hemen altında karakter ve kelime sayısı gibi bilgiler yer alıyor. “Clear” butonuna basarak mevcut metni silebilir, “Summarize” butonuna basarak metnin özetini çıkarabilirsiniz. “Summarize” butonun yanında ise özetleme oranı yer alıyor. Minimum değer 5, maksimum değer 10’dur. Özetleme oranını kendinize göre belirleyebilirsiniz.

Özet Çıkarma Sitesi Kullanılmalı mı?

Özet çıkarma siteleri şu an kusursuz olmaktan çok uzaktır. Bu araçları kullanmanız metindeki önemli kısımları atlamanıza neden olabilir. Yukarıdaki araçları yalnızca bir konu hakkında bilgilenmek için oldukça kısa vaktiniz varsa kullanmanız önerilir.

Yeterli zamanınız varsa ve kendinizi yorgun hissetmiyorsanız bu araçların yerine hızlı okuma tekniklerini uygulamanız daha faydalı olacaktır. Hızlı okuma uygulamaları, hızlı okuma becerisi kazanmanıza yardımcı olabilir.

Exit mobile version