Funda Güleç Yalçın
Teknoloji Yazarı @fundalina
Pandemi süreci endişesi, kaygısı, derdi ve tasasının yanında günlük alışkanlıklarımızda da bir değişim rüzgarı başlattı. Mobil cihaz kullanım sürelerinin artışı ile birlikte adeta telefonlarımıza yapışık yaşamamız ve daha fazla oyun oynama ihtiyacı duymamız bu alışkanlıklardan biri.
Bu süreçte ben, strateji oyunları yerine başla-bitir diye tabir ettiğimiz basit oyunları tercih ettim. Bir ara o tatmin ve başarı duygusunu yaşayabilmek için çocuklar için geliştirilen oyunlara bile yöneldim. Yeni oyun bulma ihtiyacı duydukça başta retro oyunlar olmak üzere, 80’li ve 90’lı yılların oyunlarını anımsadım. Tatlı bir nostalji yaşatan bu oyunları “zamanında” oynamış olmanın mutluluğu ve tekrar oynayabilme olanağı yüzümü gülümsetti.
Eminim aranızda ben gibi düşünenler vardır. Bu yazımı yaşlı gamer’lara ve nostaljik oyun yazdığımda veya videosunu çektiğimde altına duygu dolu yorumlar bırakanlara adadım.
Şimdi sizi genellikle bilgisayar başında zaman geçirdiğimiz ve az sayıdaki bilgisayar oyunlarımıza her yenisi eklendiğinde mutluluktan ve hiç tükenmeyen daha fazla oynama hevesiyle neredeyse uyumadığımız zamanlara götüreceğim.
Hazırsanız başlayalım…
Retro oyunlar ile duygulanalım
Video oyunları daha da geliştikçe, birçoğumuz geçmişte zevk aldığımız klasikleri özlüyoruz. Üstelik bu özlem bize özel değil. Atari salonlarının coşkusunu, 80’lerin özgünlüğünü ve 90’ların yaratıcılığını sunan retro oyunlardan vazgeçmeyen geniş bir kitle var. Bu kitle özellikle ABD, İngiltere ve Japonya’da her geçen gün daha da kalabalıklaşan bir kitle var.
Siz de bu kalabalık gruba dahil olmak isterseniz, mobil cihazınızda oynayabileceğiniz bu retro oyunlar ile geçmişe duyduğunuz özlemi giderebilirsiniz.
- RollerCoaster Tycoon Classic
- Grand Theft Auto: San Andreas
- Crazy Taxi Classic
- Mega Man
- Space Invaders
Tomohiro Nishikado tarafından geliştirilerek 1978’de yayımlanan bu arcade oyununda amacımız bir lazer silah aracılığıyla uzaylıları yok etmekti. Tekli veya çoklu oyuncu seçimi ile tam bir zaman öldürücü olan oyun, Japonya’da hala bir fenomen statüsünde yer alıyor.
- PAC-MAN 256
- Super Mario Run
- Prince of Persia: Escape
- Super Monkey Ball: Sakura
- Virtual Tennis
- PPKP
- Combo Quest
- Stranger Things: The Game
- To the Moon
- How Swap
- Pin Out
- Thimbleweed Park
- Slayin
- Treasure Buster
80’li yıllara ışınlanalım
1980 – 1990 arasını kapsayan seksenler olarak andığımız yıllar moda olarak geri gelmesinden korkulan ancak müzikler ve oyunlar açısından çığır açan bir dönemdi.
Söz konusu 80’lerin bilgisayar oyunları olunca; Prince of persia, Boulder dash, Alcatraz, Roland, Super mario, Street fighter’ı da anmamak olmaz. 80’ler aynı zamanda üçüncü nesil konsollara (1983-1995) kavuştuğumuz zamanlardı. Nintendo 1980’lerin ortalarında piyasaya sürüldü ve zamanının en çok satan oyun konsolu olarak tarihe geçti. O zamandan günümüze tüm teknolojiler ile birlikte bakış açılarımız da değişti. Şimdi sınırsız oyun seçeneği arasında hangisine başlasak diye bocalıyor, bazılarını vakit kaybı görüp yarıda bile bırakıyoruz.
- Tetris
Seksenler deyince Tetris’in kulaklarını çınlatmamak mümkün değil. Tetris hala mobil cihazlar için oynanabilir durumda. Nice turnuvalar düzenlediğimiz bu oyunda uyuşan parmaklarımızın, zonklayan gözlerimizin hatırası var.
- 1980:PAC-MAN
- 1987-Double Dragon
- Sonic the Hedgehog Classic
90’lı yılları hatırlayalım
Oyun dünyasının altın çağı olarak anılan 90’lı yıllar, efsane diye nitelendirdiğimiz pek çok oyunun çıkışına denk geliyor. 3d kelimesini kalbimize kazımaya başlayan bu harika oyunların bazılarına gelince;
- Duke Nukem
Platformlar arasında zombilere, kurtadamlara meydan okuduğumuz, tüm yaşam formlarını tekmelediğiniz ve asla kendimizi ezdirmediğimiz oyun, multiplayer özelliği ile de hepimizi kendine derinden bağlamıştı. Yakın bir gelecek olarak 97’de geçen oyunda, Dr. Proton isimli çılgın bilim adamının tasarladığı robotların dünyayı ele geçirme çabasına karşı koyuyorduk. Temmuz 1991’de piyasaya sunulan platform oyunu, 1993’te Duke Nukem II ve 1996’da Duke Nukem 3D adıyla çıkmıştı. Özellikle Duke Nukem 3D çok başarılı olmuş ve o dönemin diğer bir efsanesi Quake’e rakip olmuştu.
- Quake
- Warcraft:Orcs&Humans
- Doom
- Dune
- Resident Evil
- Tomb Raider
- Tekken
- Silent Hill,
- Age of Empire,
- Diablo,
- Starcraft,
- Red Alert
Konu oyun ve oyunların geçmişi olunca gittikçe uzuyor. Mutlaka unuttuğum oyunlar olmuştur ama bende o yıllara dair en fazla etkisi olan oyunlar bunlardı. Yaşı bana yakın olanlara o yılları hatırlatmak ve oyun dünyası ile içli dışlı olan her yaştan oyuncuya bu yazım armağanım olsun.
Yorum Yap