Overthinking Ne Demek? Tedavisi Nedir?

Overthinking ne demek? Düşünmeden duramayanların en çok sorduğu bu soruyu tüm yönleriyle ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Overthinking Ne Demek? Tedavisi Nedir?

Overthinking ne demek sorusu, önüne çıkan her sorun ve aklına takılan her durum hakkında çok düşünmekten bunalan insanların cevap aradığı sorulardandır. Üniversite tercihleri, kariyer planları, ev ve araba, evlilik derken kendinizi bir kısır döngünün içinde buluyorsanız overthinking olarak adlandırılan bu durumu yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Küçücük bir sorudan ya da düşünceden yola çıkarak onu içinizde sürekli tekrar etmek belirli bir noktadan sonra sizi iç karartıcı bir durumun içine sürükleyecektir. Bunun sonucunda ise hareketsiz bir şekilde bir kenarda oturup uzun uzun düşüneceksinizdir.

Bazen bir konu hakkında çok düşünmek normaldir ama bu sürekli hâle geldiğinde uykunuzun, işinizin, ilişkilerinizin ve hatta sağlığınızın bu durumdan olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Peki, aşırı düşünmek neden olur ve bu durumdan kaçınmak için ne yapılmalıdır? Gelin, öğrenelim.

Overthinking Ne Demek?

Aşırı düşünmek ya da overthinking, aynı konu üzerinde uzun uzun düşünme durumudur. Bu belirli bir sürenin sonunda o kadar şiddetli hâle gelir ki hayatınız bundan çok derinden etkilenmeye başlar. Bu düşünceler genellikle geçmiş ve gelecek olmak üzere ikiye ayrılır.

Geçmişe takılıp kalanlar, geçmişte yaptıkları ya da yapamadıkları bir eylemden pişmanlık duyabilir, kötü bir olayın etkisinde kalmış olabilir. Gelecek ile ilgili düşünenlerin ise içinde bir kaygı yatar. Bu gelecek kaygısı beraberinde sayısız soru işaretini getirir.

Birey, bunları düşünürken kendini dört duvarla çevrili bir odada sıkışmış hâlde bulabilir. Bu düşüncelerden kurtulmak, başka bir şeylere konsantre olmak inanılmaz zor olabilir. Aşırı düşünmek, çözümü çok basit olan sorunları içinden çıkılamaz hâle getirebilir.

Aşırı düşünmek, bir konu hakkında endişelenmekle aynı şey değildir. Ertesi gün bir sunumunuz varsa ve buna kendinizi hazır hissetmiyorsanız endişelenebilirsiniz. Aslına bakacak olursanız bu aşırı düşünmenin aksine sizi harekete geçirecek bir durumdur.

Bu, overthinking değildir. Overthinking, harekete geçmenizi engelleyen bir durumdur. Gündelik hayatınıza etki edebilecek kadar çok düşünmeye yol açar.

Overthinking Tedavisi Nedir?

Bundan hemen kurtulmak mümkün değildir ama bu kısır döngüden kurtulmak için bu adımları takip edebilirsiniz.

Tetikleyiciyi Tespit Etme

Dikkatli olun. Sizi aşırı düşünmeye iten durumları, olayları dikkatlice gözden geçirin. Örneğin bir günlük tutun. Gün içinde neler yaptığınızı, neler olduğunu tek tek not alın. Marketten bir çikolata mı aldınız? Bunu alırken neler olduğunu tüm detaylarıyla kâğıda dökün.

Ne Düşüneceğini Belirleme

Bunu yapacak gücü kendinizde bulamayabilirsiniz ama inanın, yapabilirsiniz. Aklınızdan geçen her olaya takılıp kalmak zorunda değilsiniz. Aşırı düşünmenin önüne geçmenin en etkili yolu, başka bir şeyler düşünmek ve aklınızdan geçenleri görmezden gelmektir.

Arkadaşlardan Yardım Alma

İnsanlar sosyal canlılardır. Kendinizi genellikle yalnız kaldığınızda çok düşünürken buluyorsanız belki de bunun çözümü arkadaşlarınızla biraz eğlenceli vakit geçirmek olabilir.

Bütün bunları denemenize rağmen aşırı düşünmekten kendinizi hâlâ alıkoyamıyorsanız bir uzmana danışmak isteyebilirsiniz. Overthinking genellikle depresyon, anksiyete bozuklukları vb. ile ilişkilidir. Bu durumda bir uzmandan yardım almaya ihtiyacınız vardır.

Exit mobile version