Ölü Piksel Düzeltme Yöntemleri

Ölü piksel düzeltme yöntemleri sayesinde ölü pikselleri ya da takılmış pikselleri eski hâline getirmek oldukça kolay hâle geliyor.

Ölü piksel düzeltme yolları ile ekrandaki ölü pikselleri nasıl düzelteceğinizi öğrenmek ister misiniz? Ekran üzerinde aynı anda birden fazla ölü ya da takılmış piksel bulunması, ufak bir problem gibi görünebilir. Neyse ki bu can sıkıcı sorunun üstesinden gelmek için çeşitli yöntemler bulunuyor.

 

Oldukça sık karşılaşılan bir LCD ekran problemi olan ölü veya takılmış pikseller, sanılanın aksine tamir edilip düzeltilebilen bir sorundur. Ölü piksel problemi ile karşılaşılan pek çok durumda, cihazların ekranları genel olarak değişime tabi tutuluyor. Bu yazımızda sizlere ekranınızı değiştirmek zorunda kalmadan ölü pikselleri kendi kendinize nasıl tamir edebileceğinizi anlatacağız.

Ölü Piksel Düzeltme Araçları

Düzeltme işlemine başlamadan önce ekranınızdaki piksellerin ölü pikseller mi yoksa takılmış pikseller mi olduğunu öğrenmeniz gerekiyor.

“Stuck Pixels” olarak anılan takılmış pikseller, adından da anlaşılabileceği üzere sadece bir renkte takılıp kalmış piksellerdir. Kendilerine bir şekilde güç ulaşıyordur.

Ölü pikseller ise kendilerine herhangi bir şekilde güç ulaşmayan piksellerdir. Ölü pikseller genel olarak siyah noktalar değillerdir. Sadece yanlarındaki piksellerden daha koyu oldukları için siyah olarak görülebilirler.

Takılmış piksellerin düzeltilmesi ölü piksellerin tamirinden daha kolaydır. Eğer cihazımızın garantisi devam ediyorsa ekranı ya da cihazı yenisiyle değiştirtmek en mantıklısıdır. Yeni bir ekrana ya da cihaza sahip olmak, tamir edilmiş piksellere sahip olmaktan çok daha iyidir.

Dilerseniz yukarıda sıraladığımız yöntemleri tek tek incelemeye başlayalım.

JScreen Fix (Web)

 Bir web uygulaması olan JScreen Fix herkes için oldukça ideal bir piksel düzeltme yardımcısıdır. JScreen Fix bir uygulama olduğundan ötürü cihazımıza herhangi bir dosya indirmemize gerek yok.

  1. Öncelikle tarayıcımızı açıp JScreen Fix’ in ana sayfasına gitmemiz gerekiyor.
  2. Sayfanın altında bulunan mavi “Launch JScreen Fix” butonuna tıklıyoruz.
  3. Son aşamada ise ekranda beliren beyaz görüntü-parazit penceresini, ölü ya da takılmış piksellerin bulunduğu yerin üzerine sürüklüyoruz ve yarım saat kadar çalışmaya bırakıyoruz.

JScreen Fix’ in iddiasına göre takılmış olan pikseller, 10 dakikalık bir süre içinde düzeltilebiliyor. İlk denemenizden bir sonuç alamamanız durumunda, aynı işlemi bir kaç kere daha tekrarlayabilirsiniz.

Takılmış piksellerin düzelmesinde başarı oranı JScreen Fix tarafından yüzde 60 olarak belirtilmiş. Ücretsiz bir uygulama için sizce de kayda değer bir oran değil mi?

Pixelhealer (Windows)

Pixelhealer, Aurelitec tarafından piksel problemlerini gidermek amacıyla geliştirilmiş ücretsiz bir uygulama. Pixelhealer, Windows 10’dan Windows 7’ye kadar pek çok Windows sürümü ile uyumlu olarak çalışabiliyor

Uygulama yüklendikten sonra karşımıza renkli bir kutu şeklinde bir pencere ve ayarlar menüsü çıkıyor. Dilerseniz hemen bu renkli kutuyu sorunlu piksellerin üzerine sürükleyip “Start Flashing” tuşuna tıklayarak uygulamayı çalıştırabiliyorsunuz. 30 dakikalık bir sürenin sonunda, problemli pikselleri tekrar kontrol etmeniz gerekiyor.

Eğer düzelmeyen pikseller varsa tekrar tekrar uygulamayı çalıştırıp sonuç almayı deneyebilirsiniz.

DEAD PIXELS TEST AND FIX (Android)


Android cihazınızda problemli pikselleri tespit etmek ve düzeltmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. “Check Dead Pixels” fonksiyonu ile ekranınızdaki ölü pikselleri taramanız ve bulmanız mümkün.

Sorunlu piksellerin bulunması durumunda ise “Fix Dead Pixel” seçeneğini seçip, hatalı piksellerin düzeltilmesini sağlayabiliyorsunuz. Uygulamanın pikselleri düzeltmesi için, geliştirici tarafından 10 dakikalık bir çalışma süresinin yeterli olacağı belirtiliyor.

Uygulama çok güç tükettiğinden dolayı, cihazımızın önceden yeteri kadar şarj olmuş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bir Android kullanıcısı olarak cihaz kullanım süresini kısıtlamak isterseniz ekran süresi öğrenme ve kontrol etme yöntemlerine de göz atabilirsiniz.

Ölü Piksel Düzeltme Yöntemleri Neler?

Eğer cihazınızın garanti süresi dolduysa veya yukarıda bahsi geçen uygulamalardan da bir sonuç alamazsanız, deneyebileceğiniz bir iki yöntem daha mevcut.

1. Basınçla Ölü Pikselleri Direltme

Problemli ekran için servis ücreti ödemek istemiyorsanız, deneyebileceğiniz ilk yöntem “basınçla” (baskıyla) tamir olarak adlandırılabilir. Bu yöntem için öncelikle tiftiksiz bir kumaş parçasına ihtiyacımız olacak. Ekranda ölü pikselin bulunduğu alana bu kumaş parçasını koyun ve herhangi bir kurşun kalemin arkasında bulunan silgisi vasıtasıyla, ölü pikselin olduğu bölgeye hafif hafif bastırarak kısa bir ovalama hareketinde bulunun.

Yalnız ekranınızın zarar görmemesi için çok fazla baskı yapmamanız gerekiyor. Bu işlem sayesinde problem yaşayan pikselin çalışmasını engelleyebilecek herhangi bir fiziksel toz ya da partikül varsa bunları pikselin çevresinden uzaklaştırmış oluyoruz.

2. Isı Gücü ile Piksel Diriltme

Yukarıdaki yönteme oldukça benzer olan diğer bir yöntem ise “ısı gücü” ile onarım yapmamızı sağlıyor. Bu yöntemde kaynama noktasına kadar biraz su ısıtıp, bu suyu yine tiftiksiz kumaşımızın üzerine hafifçe döküyoruz. Problemli alana daha önce yaptığımız basınç ve ovalama hareketlerini bu sefer elimizde bulunan sıcak ve hafif ıslak kumaş parçasıyla tekrar yapıyoruz.

LCD ekranların içinde sıvı kristaller bulunduğu için bu teknikle, pikselin içindeki sıvı kristal akışını bozabilecek muhtemel problemler varsa onları da gidermiş oluyoruz.

Yazı: Can Genca

Exit mobile version