Okulu Kim Buldu? Neden Buldu?

Okulu kim buldu sorusunun cevabını mı araştırıyorsunuz? Bu çok uzun bir tarihi kapsıyor ama sizin için süreci basitleştirdik.

Okulu Kim Buldu? Neden Buldu?

Okulu kim buldu sorusunun cevabı oldukça uzun bir zaman öncesine dayanıyor. Bilindiği üzere çok eski zamanlarda belirli konularla ilgili eğitim verilen yerler vardı. Bu eğitim yerlerinde ders veren kişiler de düşünürlerden oluşuyordu.

Bu eğitimlerde ahlâklı bir insan yetiştirmek gibi sadece belirli bir konu üzerine eğilirdi. Bunları bugünkü okullarla karşılaştırmak tabii ki mümkün değil. Modern okulların ortaya çıkışı, 1790’ın sonlarını buluyor.

Bu okul, bugünün insanlarının kafasındaki okul kavramını karşılayan okulların başlangıcı oluyor. Bu sürecin nasıl başladığına gelin, daha yakından bakalım.

Okulu Kim Buldu?

Horace Mann, Okul kavramının mucidi olarak kabul edilir. Modern eğitimin babası olarak da kabul edilen Mann, 1796 yılında doğmuştur. Massachusetts’te Eğitim Bakanı olmuş ve öğrenciler için belirli bir müfredat belirlemiştir. Bu müfredata göre hareket edilmesini sağlamıştır.

Mann’in eğitim anlayışı, kişiliğine yakışır bir şekilde hareket eden iyi vatandaşlar yetiştirmekti. Mann’in eğitim yöntemi kısa sürede popülerlik kazandı. Bunun bir sonucu olarak diğer ülkelere de yayıldı.

Okul Neden Bulundu?

Bu soru hemen hemen her öğrenci tarafından sorulan bir sorudur. Okul önemlidir. Eğlenme, yeni insanlarla tanışma, geçmişi öğrenme, dünyanın gelişimine katkı sağlayacak bilgiler edinme yeridir. En önemlisi, kendini keşfetme yeridir.

Yeni bir şeyler öğrenmezseniz, insanlarla çok sık karşılaşmazsanız, ömrünüzü sadece dört duvar arasında geçirirseniz neler hissedeceğinizi bir düşünün. Bu kulağa oldukça bunaltıcı geliyor, değil mi?

Eğitim, Dünya’da yaşayan ilk insanlara kadar uzanıyor. Her nesil, kendinden sonra gelecek nesiller için bilgilerini, yeteneklerini, değerlerini, geleneklerini aktarmak istiyor. Bunu yapmalarının en iyi yolu da iyi bir eğitimden geçiyor.

İlk insanlar bilgi aktarmak için okullara ihtiyaç duymuyordu. Eğitim daha çok bireysel olma eğilimindeydi. Topluluklar kendi içinde bir eğitim kurumuydu. Daha sonra nüfus arttı, insanlar dünyanın dört bir yanına yayılmaya başladı ve toplumlar oluştu.

Her ailenin kendi çocuklarına eğitim vermesi yerine çocukların bir arada toplanıp bu iş için yetiştirilen eğitimciler tarafından yetiştirilmesinin daha doğru ve daha kolay olacağı düşünüldü. Böylece okul kavramı ortaya çıktı. Bunun gerçekleşmesinde en büyük rolü oynayan kişi ise Horace Mann’di.

Exit mobile version