Oksimetre Nedir, Ne İşe Yarar, Kaç Olmalı?

Oksimetre nedir, neyi ölçer, ne işe yarar, kaç olmalı? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız gelin, oksimetreye yakından bakış atalım.

Kafanızda oksimetre nedir, ne işe yarar ve kaç olmalı gibi sorular varsa doğru yere geldiniz. Sizin gibi birçok kişinin oksijen yeterliliğini kontrol etmek için kullanılan söz konusu cihaz hakkında soru işaretleri var.

Oksijen, insan vücudunda zannedilenden çok daha büyük bir rol oynuyor. Beynin çalışabilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Oksijense yiyeceklerin enerjiye dönüştürme sürecinde önemli bir role sahiptir. Bağışıklık sistemi üzerinde de etkisi olan oksijen, vücudun dış tehlikelere karşı korunmaya devam etmesi için hücrelerin güçlü kalmasını sağlar.

Oksijen değeriniz eğer yeterli olmazsa bütün bunlar size solunum yetmezliği olarak geri dönebilir. İşte oksimetrenin önemi de bu noktada anlaşılıyor. Oksimetrenin ne işe yaradığı ve ne amaçla kullanıldığı gibi sorulara yanıt arıyorsanız okumaya devam edin, yazının sonunda oksimetre hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Oksimetre Nedir? Neyi Ölçer?

Oksimetre, kandaki oksijen seviyesini ölçmek için kullanılan cihazdır. Bacak gibi vücudun kalpten en uzak bölgelerine oksijenin ne kadar iyi ulaştığını gösterir ve bunu en kısa sürede herhangi bir şekilde ağrı hissetmenize neden olmadan yapar.

Oksimetre ile ölçüm yapılırken parmak gibi vücudun bazı bölümlerine kıskaç gibi bir cihaz takılır. Bu cihaz, kanda ne kadar oksijen olduğunu ölçer. Elde edilen değer, kişinin kanında yeterli oksijen olup olmadığının öğrenilmesini sağlar.

Oksimetre Ne İşe Yarar?

Oksimetre Ne İşe Yarar?

Oksimetre Değeri Kaç Olmalı?

Sağlıklı akciğerlere sahip insanlarının SpO2 değerinin 80 ile 100 arasında olması gerekir. KOAH gibi hastalıklarda bu aralık değişebilir.

Oksimetre ile elde edilen değer eğer ideal yani sağlıklı bir insanın sahip olması gereken değerin altında bir değer ise bu hipoksemiden kaynaklı olabilir. Değer ne kadar düşük olursa hipoksemi de o kadar şiddetlidir. Bu noktada daha iyi yönlendirilmeniz açısından sağlık uzmanına başvurmanız önerilir.

Exit mobile version