ODT Dosyası Açma Nasıl Yapılır?

ODT dosyası açma işlemini nasıl gerçekleştirmeye mi ihtiyacınız var? Bu rehberden nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

ODT Dosyası Açma

İşiniz tamamen yazı üzerine ise ofis yazılımları ile epey içli dışlı olabilirsiniz. Bu nedenle de daha önce ODT uzantısı ile muhtemelen karşılaşmışsınızdır. Birisi size daha popüler format olan DOCX yerine ODT formatında bir belge gönderebilir. Peki, içindekileri görüntülemek için ODT dosyası açma işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Bu rehberde hem bu format hakkında bilgi edinecek hem de ODT uzantısına sahip dosyaları nasıl açabileceğinizi öğreneceksiniz.

ODT Dosyası Nedir?

ODT dosyası bir OpenDocument belgesidir. Bu dosyalar çoğunlukla ücretsiz olarak sunulan OpenOffice Writer kullanılarak oluşturulur. Microsoft Word ile kullanılan popüler DOCX dosya formatı ile benzerdir. Her ikisi de metin, görüntü, tablo, grafik, bağlantı ve benzerlerini içerebilir ve birçok programla da uyumlu olarak çalışır.

OpenDocument olarak bilinen açık belge formatının (ODF) bir parçasıdır. Diğer ODF dosya uzantıları arasında elektronik tablolar için ODS (OpenDocument Sheets) ve slaytlar için ODP (OpenDocument Presentations) bulunur.

Söz konusu dosyaların büyük bir kısmı diğer ofis yazılım paketleri ile uyumlu olarak çalışır ve farklı dosya formatlarına dönüştürmek de bu nedenle oldukça kolaydır.

ODT Dosyası Açma Yöntemleri

ODT dosyasını açmanın tek bir yolu yoktur. Bir ODT dosyasını açmanın ve bunu yaparken biçimlendirmeleri de korumanın en iyi yolu, ODF desteğine sahip ofis yazılımlarını kullanmaktır. Bunlar arasında OpenOffice paketini ve onunla çok benzer olan LibreOffice paketi öne çıkar.

Microsoft 365 kullanıyorsanız ODT dosyalarını Microsoft Word kullanarak da açabilirsiniz. Tam uyumluluk söz konusu olmasa da yine belge içeriğini görüntülemek için yeterlidir.

OpenDocument dosyalarını diğer çoğu ofis paketleriyle de açabilirsiniz. Örneğin Google Dokümanlar, ODT dosyasını doğrudan tarayıcıdan açıp düzenlemenize olanak tanır. Mac kullanıyorsanız LibreOffice’in Mac versiyonunu ya da tamamen bunun için geliştirilen NeoOffice’i tercih edebilirsiniz.

Bir ODT dosyasını Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon, tablet ya da iPhone’da açmak istiyorsanız Collabora Office kullanabilirsiniz. Bunun haricinde App Store’da da Play Store’da da ODT dosyalarını görüntülemenizi sağlayacak birçok uygulama mevcuttur.

Exit mobile version