Nvidia işlemci markası ARM’ı satın alıyor

Nvidia, SoftBank’ın 2016 yılında 31 milyar dolara satın aldığı ARM’i şu sıralar kendi bünyesinde katmaya yakın olduğu konuşuluyor. Anlaşmanın şartları henüz açıklanmasa da, önümüzdeki hafta resmi bir açıklamanın yapılması bekleniyor.

ARM’in kurucu ortağı önceden yaptığı bir açıklamada Nvidia’nın ARM’i satın almasının bir felaket olacağını ve ARM’in İngiltere’de bulunması gerektiğini söylemişti.

APPLE ARM TABANLI SİLİKON İŞLEMCİLERLE MAC’I SATIŞA SÜRMEYE HAZIRLANIYOR

SoftBank bir çip üreticisi olmadığı için ARM lisansı sahibi olan Apple, Samsung, Intel, Broadcom ve Qualcomm gibi diğer üreticilerle rekabet etmiyordu. Ancak Apple’ın yeni Mac’lerinde artık Intel yerine ARM altyapılı Apple Silikon işlemcileri ile satışa sunmaya hazırlanması, ARM’in önemini bir kez daha artırıyor.

SATIŞ GERÇEKLEŞİRSE TEKNOLOJİK DEVRİM OLABİLİR

Nvidia’nın ARM’i satın almasıyla birlikte teknoloji dünyasında büyük bir devrimin yaşanılacağı konuşuluyor. Nvidia’nın endüstrinin dayandığı çok önemli ve geniş bir ekosisteme erişimi kontrol etmesi, bir çıkar çatışması olarak görülebilir ve diğer markalar tarafından endişe yaratmaktadır.

Nvidia, dikey entegrasyonunu sürdürmek ve yüksek performanslı bilgi işlem, yapay zeka, veri merkezi altyapısı ve süper bilgisayarlarda ilerlemek istediğini gösterdi. Hedeflerini yalnızca GPU’larında değil, aynı zamanda yazılım ağında da ölçeklendirmek için birkaç satın alma gerçekleştirdiler. Nvidia yakın zamanda Mellanox Technologies ve Cumulus Networks’ü satın aldı ve bunları Nvidia Networking markası altında topladı. Nihai hedef, Nvidia’nın HPC platformlarını, ağ donanımı ve yazılımı ile daha sıkı bir şekilde birleştirme arzusudur.

ARM, FUGAKU’YU TAHTTAN İNDİRMİŞTİ

Son zamanlarda, ARM tabanlı süper bilgisayarlar, Japonya’nın Fugaku süper bilgisayarının IBM’in Zirvesi’nde dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olarak tahttan indirmesiyle daha fazla sıçrama yaptı.

NVIDIA, ARM’İ NE KADARA SATIN ALACAK?

Nvidia ile SoftBank arasında gerçekleşmesi planlanan bu gelişmenin nasıl sonuçlandığını görmek için muhtemelen uzun süre beklemek zorunda kalmayacağız ve gerçekleşirse, tarihteki en büyük teknoloji kazanımlarından biri olacak. Nvidia’nın ARM’i SoftBank’tan 40 milyar dolara alacağı ifade ediliyor. Anlaşmanın kısa sürede açıklanacağı konuşuluyor.

Exit mobile version