Nvidia Ada Lovelace mimarisi sızdırıldı

Yeni sızıntılar, Nvidia firmasının yeni nesil GPU’sunun, mevcut parçalara göre maksimum GPU çekirdek sayısında muazzam bir artışla, bilgi işlem öncüsü Ada Lovelace ile alacağını gösteriyor. @Kopite7kimi adlı Twitter kullanıcısı tarafından yazılan sızıntılar, çipin 12 GPU işleme kümesi, 72 doku işleme kümesi ve toplam 144 akış çok işlemcisi paketleyebileceğini gösteriyor. Şirket, Lovelace ile 18.432 çekirdeğe kadar çıkaran akışlı çok işlemcili grup başına 128 GPU çekirdeği kullandığını varsayalım.

3dcenter.de, GPU’nun 1.75 GHz civarında çalışacağına inanıyor (yukarıdaki 1.8 GHz tahmini biraz azaldı). Bu, RTX 3090 gibi mevcut yongalarla kabaca karşılaştırılabilir saatler anlamına gelir. Ancak bu kart Nvidia’nın resmi saatlerinden daha yüksek hızlara çıkabilir. Ada aynı davranışı izleyebilir veya izlemeyebilir.

Xiaomi Mi Router AX6000 piyasaya sürüldü

NVIDIA ADA LOVELACE PERFORMANS VE GÜÇ TÜKETİMİ SAĞLAMASI BEKLENİYOR

Bu tahminle ilgili ilginç olan şey, 5nm GPU’lar için geleneksel olarak tahmin edilenle uyuşmamasıdır. TSMC’ye göre, 5nm’nin yalnızca sırasıyla ~ yüzde 15 ve ~ yüzde 20’lik mütevazı performans ve güç tüketimi iyileştirmeleri sağlaması bekleniyor. 5nm’de en büyük kazananın, 7nm üzerinde yüzde 45’e varan bir kazanç ile yoğunluk olması gerekiyordu. Ancak bu iyileştirmeler, ilk etapta tam olarak ne tür bir çip oluşturmaya çalıştığınıza bağlı olma eğilimindedir. Yüksek hızlı operasyon için tasarlanan daha büyük, daha fazla güce aç yapılar, daha mütevazı bir uygulamaya göre daha fazla güç çekme eğilimindedir.

Nvidia’nın devasa çekirdek sayısı genişlemesi, tahmin edilen yoğunluk iyileştirmeleri göz önüne alındığında mantıklı olacaktır. Ancak güç tüketimi büyük bir bilinmeyen. RTX 3090, Turing’den önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyor. Ancak Nvidia bunu yapmak için GPU’nun güç tüketimini 280 W’tan 350 W’a kadar genişletmek zorunda kaldı. GPU güç tüketimini zorlamaya devam etmek için ne kadar ek boşluk olduğu net değil. Kesintinin tam olarak nerede olacağını bildiğimizi iddia etmeyeceğiz. Ancak Nvidia’nın tüketici sistemleri için 450W-500W kartlar gönderdiğini hayal etmek zor. Bir noktada, Nvidia kendi büyümesini sınırlamak zorunda kalacak. Intel ve AMD, ilgili CPU’larının kısa artışlarla 200 W’dan fazla güç çekmesine izin verecek. Ancak varsayılan olarak bu TDP’lerde uzun vadede oturmuyorlar.

L2 önbelleğindeki artışla ilgili açıklamalar bu noktada pek bir şey ifade etmiyor. Amper’i RTX 3090’dan bu tasarımla tasarlanan 18.432 çekirdeğe yükselttiyseniz, ne olursa olsun kalıpta daha fazla toplam L2 elde edersiniz. Nvidia’nın AMD’nin kendi RDNA2 mimarisinde kullandığını gördüğümüz özelliklerden herhangi birini büyük, kalıp üzerinde merkezi bir önbellek gibi benimseyip benimseyemeyeceği bilinmiyor (AMD bunu “Infinity” önbelleği olarak adlandırıyor).

NVIDIA ADA LOVELACE NE ZAMAN GELECEK

Lovelace’in şu anda 2022’de olması bekleniyor. Nvidia’nın 2021’de gerçek bir Ampere yenileme döngüsü başlatıp başlatmayacağı bilinmiyor. Ayrıca bunun yerine şirketin yüksek VRAM kart çeşitlerini başlatıp başlatmayacağı da bilinmiyor. Bir RTX 3080 Ti (20GB) ve 12GB RAM’li bir RTX 3060 Ti hakkında söylentiler var. 16GB RAM’li bir RTX 3070 Ti yığına düzgün bir şekilde sığacak. Nvidia, herhangi bir 2021 yenileme döngüsü için yeni donanımda bu VRAM sıçramalarını daha yüksek saat hızlarıyla bağdaştırılabilir. Ayrıca biraz daha fazla GPU çekirdeğiyle potansiyel olarak eşleştirebilir.

Ada’nın sunabileceği ek özellikler veya Nvidia’nın çipi nerede oluşturmayı seçeceği hakkında henüz bir şey duymadık. Nvidia, Samsung’daki Amper çekirdeklerini o firmanın 8N düğümünde oluşturmaya başladı. Ancak Samsung ile elde edilen düşük verimlerin Nvidia’yı 2021’de gelecek ürün lansmanları için TSMC’ye geri dönmeye ittiğine dair söylentiler var.

Exit mobile version