Nintendo’nun yeni ürünü: Game & Watch

Video oyun donanımı için yoğun bir hafta oldu. Game & Watch ‘un aksine bu hafta, PlayStation 5 (Amerika’da) ve Microsoft’un Xbox Series X ve Series S cihazlarının piyasaya sürülmesiyle iki yeni nesil konsolun çıkışına tanık olduk. Her biri, ray tracing ve hızlı yüklenen SSD’ler gibi yeni gelişmeler etrafında oluşturuldu. Bunların yanında bugün Nintendo, Super Mario Bros’u açan bir saat çıkarıyor.

Garip bir zamanlama gibi görünebilir ancak bu, aynı zamanda Nintendo‘nun geçmişiyle mükemmel bir uyum içinde olduğunu gösteriyor: Nintendo, neredeyse her zaman kendi yolunda giden bir şirket oldu.

Yeni Game & Watch: Super Mario Bros. son derece sevimli bir donanım parçası. Orijinal Japon Famicom konsolundan esinlenen bir renk düzeniyle, Game Boy’un öncüsü olan klasik Game & Watch avuçiçi konsolu modeline göre modellenmiş. İşlevsellik açısından, cihaz inanılmaz derecede basit. En önemlisi ilk SMB oyunu olmak üzere üç yerleşik oyuna sahip. Ayrıca, ilk oyunu öldürücü mantarlar gibi aldatıcı özelliklerle yeniden karıştıran gerçekten kötü bir devam filmi olan, Batı’da The Lost Levels olarak bilinen Super Mario Bros. 2 de var. Seriyi tamamlayan, oyun ise Ball. 1980 LCD hokkabazlık oyununun basit ama şaşırtıcı derecede eğlenceli bir versiyonu olan ve bu sefer Mario’nun başrolde olduğu bir oyun.

Hem saat, hem konsol

Oyunların hepsi cihazda sabit. Bu küçük konsol harika bir D-pad’e sahipken ekranı da güzel ve parlak. Gösterişsizlik çok güzel işlenmiş: Gerçekten sadece oyunu oynamaya odaklanabiliyorsunuz. Hatta kaydetme olanaklarına sahip, böylece oyunu duraklatabilir ve istediğiniz zaman aynı noktaya geri dönebilirsiniz. Oyunların dışında, Game & Watch’un ana işlevi bir saat olması. Ön yüzünde “Time” yazan bir düğme var ve basınca, bizim tesisatçı kılıklı Mario, klasik Mantar Krallığında koşarken ve zıplarken Süper Mario temalı bir saati görmüş oluyoruz. Ek olarak oyun içi zaman, gerçek dünyayla eşzamanlı. Yani akşamken koyu, gündüzken açık temalar işleniyor.

Hem Super Mario Bros.’u oynamanın hem saate bakmanın daha iyi ve daha kolay yolları var ancak Game & Watch, incelenmeye değer bir nostalji ve işlevsellik karışımına sahip. 2016’da NES Classic’in piyasaya sürülmesinin ardından şaşırtıcı derecede uzun soluklu bir trendi başlatan Nintendo’nun minyatür konsol serisine benzer bir durum. Ürün Amerika’da 50$ olarak satışa çıktı.

Mesele şu: En büyük rakiplerinin iddialı konsollarını piyasaya sürdüğü aynı hafta böyle ufak ve gösterişsiz bir ürünü sadece Nintendo çıkarabilir. Durum, bir bütün olarak Nintendo imzası. Sony ve Microsoft birbirlerini aşmaya odaklanırken, Nintendo kendi dünyasında, kare hızları veya 3D ses veya 4K grafikler gibi endişelerden ayrılmış durumda.
Bu her zaman iyi bir şey olmayabiliyor. Çoğu zaman, Nintendo’nun kararlı yapısı, geçmişteki Wii U gibi, tamamen başarısızlıklara yol açabiliyor. Ancak şu anda, şirketin farklı odak noktası açık bir pozitiftir. Daha dün, Nintendo, Switch’in ABD’de 23 aydır en çok satan konsol olduğunu ve küresel ömür boyu satışlarının yakında Nintendo 3DS’yi gölgede bırakacağını açıkladı. Bu arada, yalnızca bu yılın Mart ayında piyasaya sürülen Animal Crossing: New Horizons, Switch’in 26 milyondan fazla kopya taşıyan ikinci en çok satan oyunu oldu.
Bu momentumun ne kadar süreceği belli değil. Belki bir gün Nintendo, uzun süredir söylendiği gibi nihayet bir 4K Switch yayınlayacak. Ancak şimdilik şirketin şu anki felsefesi – harika oyunlara sahip güçsüz bir tabletin çoğu insan için en iyi deneyim olduğu – çalışıyor. Ve öyle görünüyor ki, hiçbir göz korkutucu yeni nesil konsol bunu değiştirmeyecek.
Exit mobile version