Nikon Z6

Nikon Z7, Nikon geçen yılın başlarında aynasız Z-serisini piyasaya sürdüğünde kesinlikle şovun yıldızıydı, ama sahne ışığını paylaştığı yanında oturan başka bir kamera daha vardı: Z6. Z7’nin küçük kardeşi olan Z6’nın tam kare sensörü daha az megapiksel (24,5’e karşı 45,7) barındırıyor, ancak hem çekim hızı hem de ISO hassasiyeti artırılmış. Elbette, Z7 tüm dikkati çekti, çünkü ilk o çıktı, ama hemen hemen her şekilde aynı olan Z6, aslında ikisinin daha ulaşılabilir ve çok yönlü olanı.

17,350 TL (gövde) fiyatıyla daha yüksek hızı ve daha yüksek ISO aralığı birleşiyor ve birçok fotoğrafçı Z6’nın daha iyi bir seçim olduğunu görecektir. Z7 aklımızda hala yeni iken, Nikon bizi Z6 ile haftanın önemli bir bölümünü kuşlardan portrelere kadar çeşitli fotoğraflar çekmeye davet ediyor.

Z7, Z6 ‘nın spotları paylaşması gereken tek kamera değil. Ancak Z6, bir dizi farklı yolla, şirketin kıyaslanabilir fiyatlara sahip DSLR’lerini kolayca yerinden ediyor. Mükemmel gövde içi görüntü sabitlemesi, bir Nikon DSLR’de hiç görülmemiş bir şey gibi ve saniyede 12 kare hızlı çekim hızı onu güçlü (ve çok daha pahalı) D5 bölgesine çekiyor ve Z7’nin 9 fps’inin önüne geçiriyor. Tüm bunları hafif, hava şartlarına dayanıklı bir gövdede yapıyor.

Otofokus sistemi beklenenden daha iyi olsa da, en zorlu düşük ışık koşullarında güvenilir DSLR’mize tam olarak uyamadı. Pil ömrü o kadar iyi değil ve tek XQD bellek kartı yuvası bazı fotoğrafçılar için acı verici bir nokta olacaktır. Yine de Z6, daha küçük bir pakette daha fazla özellik sunuyor ve birçok farklı kullanım için mükemmel bir kamera.

Z7’yi kullandıktan kısa bir süre sonra Z6’yı almak ciddi bir dejavu vakası yaratıyor. Her iki kameranın tasarımı, aynı boyut ve kontrol şemasıyla neredeyse aynı. Z7 gibi, Z6 da bir DSLR gibi fiziksel kontroller için yeterince boş alana sahip değil, ancak çoğu durumda kamera mevcut Nikon kullanıcıları için kolay bir geçiş sağlıyor.

Nikon’un tam kare DSLR’leri ve üst seviye APS-C seçenekleri gibi, Z6’nın üstünde de hayati çekim bilgilerini gösteren ikinci bir ekran var. Bir DSLR’deki ekran kadar büyük olmasa da, poz ayarları, pil ömrü, XQD kartta kalan alan ve diğer önemli bilgiler gösteriliyor. (Nikon DSLR fotoğraf makinesinden geçen fotoğrafçılar, poz ölçümünün ve ölçüm modu simgesinin bulunmadığını görebilirler.)

Tutamağın üstündeki ikincil ekranın yanında, Nikon DSLR kullanan herkese tanıdık gelen bir dizi kontrol bulunuyor – çift kontrol tekerleği ve açma / kapama düğmesiyle çevrilmiş bir deklanşör düğmesi. Deklanşörün yanında ISO düğmesinin yanı sıra video için bir özel kayıt düğmesi de var. Kameranın diğer ucunda, profesyonel seviyedeki Nikon DSLR modellerini bilen herhangi biri için uygun olmayan bir mod kadranı bulunuyor, ancak bu Z7’de de bulunuyor.

Kamera bir DSLR ile karşılaştırıldığında özel kontrollerde geri kalsa da, lens yuvası ile tutuş yeri arasında önde iki özelleştirilebilir düğme sunuyor. Bunları beyaz dengesi ve otomatik odak modunu ayarlamak için kullanabilirsiniz, ancak diğer seçenekler sizin için daha iyi olabilir. Düğmeler her iki kontrol tekerleği ile çalışıyor – örneğin, otofokusu kontrol etmek için ayarlandığında, ön kontrol tekerleği netleme alanı modunu ayarlarken arka kontrol tekerleği tek tek sürekli odaklama ayarını yapıyor.

Kameranın arkası büyük ölçüde eğilebilir dokunmatik ekran tarafından kaplanmış. Daha küçük boyut için yeterli miktarda fiziksel kontrol olmasına rağmen, dokunmatik ekran odak noktasını ayarlamak, görüntüler arasında gezinmek ve hızlı menüden seçenekleri seçmek için hala yararlı oluyor. Temel ayarlar ve gezinme işlevleri için bir dizi düğme ekranın üstünde ve sağında bulunuyor. D850 ve Z7 gibi Z6’da, odak noktasını hareket ettirmek için otomatik pozlama kilit düğmesi olarak da kullanılan bir joystick bulunuyor.

Fotoğraf makinesinin menüsü tüm Nikon DSLR kullanıcılarına tanıdık gelecektir. “i” menüsü, çekim tarzınıza göre en çok kullanılan seçenekleri saklamak için özelleştirilebiliyor. Nikon DSLR’lerde olduğu gibi, mod kadranında ve özel bir menüde kullanıcı ayar yuvaları da var.

Fiyatı: 17,350 TL (gövde)

Artıları:

Eksileri:


Bu yazı, Newtech dergisinin, Ocak ayı sayısından alınmıştır.

Exit mobile version