Nikon Z Mount Lens Ailesini Büyütüyor

Nikon, NIKKOR Z 400 mm f/2.8 TC VR ve NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S süper telefoto prime lensleriyle ailesini büyütüyor.

Nikon, Ağustos 2018’te Z6 ve Z7 modelleriyle aynasız full frame dünyasına giriş yaptı. Aynasız fotoğraf makinelerinde, DSLR modellerinde kullandığı FX ve DX lens yuvaları yerine Z-mount sistemini geliştiren Nikon, aradan geçen zaman içinde lens ailesini hızla büyütmeye devam ediyor. Hem fotoğraf, hem de video çekimleri için yeni Z-mount lensleri piyasaya çıkartan Nikon, özellikle vahşi doğa, kuş ve spor fotoğrafçıları tarafından sıkça tercih edilen yeni süper telefoto lensleriyle dikkatleri üzerinde topluyor.

Geçtiğimiz günlerde Nikon, NIKKOR Z 400 mm f/2.8 TC VR ve NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S süper telefoto prime lenslerinin duyurusunu yaptı. NIKKOR Z serisinin ilk süper telefoto prime lensi olan NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S, optik performansta en üst seviyeyi hedefleyen NIKKOR Z serisi lens ailesinde S Serisinin bir üyesi. NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S, güzel bokeh efekti ve yüksek çözünürlük sunuyor. Bu lens, Nikon tarihindeki en iyi yansıma önleme performansını sunan yeni bir kaplamaya sahip olacak. Üstün çalışma kabiliyetinin yanı sıra video kaydını destekleyen tasarımı ile NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S, profesyonel fotoğrafçıların yaratıcılıklarını destekliyor.

Nikon NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S Özellikleri

NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S de S serisinin bir başka üyesi. S serisi yüksek standartta tasarım ilkelerine ve kalite kontrole bağlı kalarak olağanüstü optik performans sergileyen bir NIKKOR Z lens sınıfı olarak karşımıza çıkıyor. Nikon yetkililerinin belirttiğine göre 800mm f/6.3 VR S, kullanıcılarına doğru renkler sunarken, olağanüstü çözünürlükle güçlü görüntü oluşturmalarını sağlıyor. Bir NIKKOR Z modelinde ilk kez bir PF (Phase Fresnel) lens teknolojisi kullanıldı ve kompakt, hafif bir gövde gerçekleştirilerek süper telefoto lens olmasına rağmen son derece taşınabilir hale getirdi. Nikon tarafından geliştirilen PF lens bu teknoloji sayesinde renk sapmalarında etkili olması ile öne çıkıyor.

Süper telefoto prime lenslerin dışında Nikon, özellikle sokak, belgesel, mimari ve manzara fotoğrafçılarının çok tercih ettikleri şimdiye kadar en küçük ve en hafif full frame Z serisi prime lens olan NIKKOR Z 28mm f/2.8’in de duyurusunu yaptı. 28 mm’lik prime lens, 0,19 m’lik minimum netleme mesafesi ile dramatik yakın çekimler yapmaya olanak sağlıyor. Geniş Z serisi objektif yuvası ve yuvarlak f/2,8 diyafram açıklığı, düşük ışıkta bile çekim yapılabilecek şekilde tasarlandı. Bu özelliği sayesinde yumuşak ve doğal görünümlü arka plan bokeh efekti sunuyor. NIKKOR Z 28mm f/2.8, harika görünen video çekimleri yapmayı da kolaylaştırıyor. 28 mm’lik odak uzaklığı sinematik bir klasik ve kullanıcılar, bu kadar hafif bir objektifle elde veya dengeleme halkası ile çekim yapmayı seçebiliyorlar. 28 mm’lik odak uzaklığı sayesinde zengin renk ve kontrast içeren geniş açılı çekimler mümkün. Lens sadece, 43 mm uzunluğunda ve yaklaşık 155 gr ağırlığında. Son derece sessiz stepping motor ile çalışan ve Z serisi objektif yuvasının topladığı ekstra ışıkla zenginleşiyor ve bu özelliği video çekimleri için kullanım kolaylığı sunuyor.

NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 Özellikleri

Nikon’un piyasaya çıkarttığı bir başka Z-mount lens ise fotoğrafçıların sıklıkla tercih ettiği bir açı aralığı olan 28-75 mm. NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 maksimum diyaframı sayesinde tüm zoom aralıklarında istikrarlı pozlamanın yanı sıra düşük ışıkta net çekimler sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar, doğal ışıkta daha yüksek deklanşör hızlarıyla çekim yapabiliyorlar. Büyük Z serisi objektif yuvası ve f/2,8 yuvarlak 9 bıçaklı diyafram, yumuşak ve doğal görünümlü bokeh efektleri sağlıyor. Minimum netleme mesafesi 28 mm’de yalnızca 0,19 m ve 75 mm’de ise 0,39 m. Yakın mesafeden çekim yaparken bile netleme akıcı, sessiz ve çok keskin. Netleme gürültüsü bastırıldığından, çekimin görüş açısını etkilemeden netlemeyi ayarlayabilmek mümkün. Sorunsuz diyafram kontrolü, güzel ve doğal görünümlü parlaklık değişikliklerini yakalamaya olanak tanır.

Tıklama sesi duyulmayan ve kolay kullanımlı kontrol halkası; hassas manuel netlemenin yanı sıra diyaframı, ISO değerini veya pozlama telafisini ayarlamak için kullanılabiliyor. Toz ve suya karşı dirençli yapısıyla NIKKOR Z 28-75mm f/2.8, lensin temizlenmesini kolaylaştıran bir kaplamaya sahip. Nikon Europe Ürün Müdürü Zurab Kiknadze “f/2,8’lik maksimum diyafram açıklığına sahip objektifler, şimdiye kadar profesyoneller için geliştirildi, ancak Z serisi objektif yuvasının optik avantajları, NIKKOR Z 28-75mm f/2.8’i daha uygun bir fiyata sunabileceğimiz anlamına geliyor. Bunun gibi hızlı ve sabit diyafram açıklığına sahip bir objektifin sunabileceği sanatsal olanaklardan yararlanan daha fazla fotoğrafçının becerilerini bir üst seviyeye çıkardığını görmekten heyecan duyuyoruz.” diyor.

Exit mobile version