Nikon, CMOS sensörünü geliştirdi

Basın açıklamasına göre Nikon, saniyede 1000 kare, HDR özellikleri 110 dB ve 4K x ile yüksek çözünürlüklü görüntüleme sağlayan bir CMOS sensör geliştirdi. Bu sensör ayrıca yaklaşık 17,84 milyon piksel toplam piksel sayısına sahip 4K çözünürlüklü yığılmış bir görüntü elde edebiliyor. Nikon bu yeni CMOS sensörü, 15 Şubat 2021’de ABD, San Francisco’da düzenlenen ISSCC’de (Uluslararası Katı Hal Devreleri Konferansı) duyuruldu. Nikon’un belirttiği gibi, “En son görüntü sensörlerinin araştırma ve geliştirilmesiyle uğraşıyor, optik teknolojiye, hassas ölçüm / işleme teknolojisine ve malzeme teknolojisine dayanan video teknolojisinin özü olan ” ifadelerine yer verdi.

Microsoft Edge Çocuk Modu özelliğini test ediyor

NIKON ÇEŞİTLİ ALANLARDA SENSÖRE ODAKLANDI

Nikon, yalnızca dijital kameralar ve akıllı telefonlar gibi video alanında değil, aynı zamanda otomobiller gibi çeşitli endüstriyel alanlarda da kullanılan Ar-Ge görüntü sensörlerine odaklandığını ekliyor. Geliştirme çabaları, yüksek kare hızı, geniş dinamik aralık ve yüksek çözünürlük elde etmeye adanmıştır.

Nikon, bu yeni sensörün 2,7 um piksel boyutlarını işleyebilen katmanlı bir teknoloji kullandığını, bu da 1 inçlik bir sensörün boyutuna rağmen doğrudan alt çipin mantık devresinden bir görüntü sensörüyle üst yongayı kontrol etmeyi mümkün kıldığını açıklıyor. Ayrıca sensör, yüksek hızlı okuma yetenekleri sayesinde 110 dB’lik geniş bir dinamik aralığa ve 1.000 FPS’lik yüksek hızlı video kaydına sahiptir.

Ayrıca Nikon, bu sensördeki pikselleri nasıl düzenlediğini göstermek için aşağıdaki grafiği sağladı. Bu tasarımla Nikon, bu blokların pozlama süresinin her alan için alttaki çipten hassas bir şekilde kontrol edilebileceğini söylüyor. Bu, sensörün çok geniş bir dinamik aralığa sahip olmasını sağlar.

Bu yeni yığılmış CMOS görüntü sensörü, Nikon’un kendi sensörlerini uygulamasına izin vereceğinden, Nikon’un ileri teknoloji tüketici video kameraları için geçerli bir değirmen taşı olabilir. Örneğin Nikon Z7’nin içindeki sensör, tüketici video kameralarıyla ilgili görüntü sensörü pazarına hakim olan Sony tarafından yapıldı. Dahası, sensör oldukça iyi özelliklere sahip (4K, yüksek FPS ve HDR). Bu teknik yetenekleri bir sonraki amiral gemisinde (Z8…?) Ortaya çıkarmak güzel olurdu.

Exit mobile version