Nike+ iPod ve Nike+ Running

Nike ve Apple, kulağa hoş geliyor değil mi? Bu iki ikonik markanın işbirliği bundan dokuz yıl öncesine, 2006 yılına dayanıyor. O zamanlar, daha iPhone bile yoktu ve Apple tutkunları müziğini sadece iPod“larından dinliyorlardı. Müziğin spor ile uyumu ve sporcuya verdiği o ekstra motivasyonu bilen koşucular da kendilerini parkurlara atmadan önce mutlaka iPod“larını da yanlarına alıyorlar ve artık bir imza niteliği taşıyan o beyaz kulaklıklarıyla kilometreleri geride bırakıyorlardı.Bu durum tabi ki Nike ve Apple yöneticilerinin dikkatini çekti ve 2006 yılında iki markanın ortaklığıyla Nike+ iPod tüketicilere tanıtıldı. 2010 yılında ise Nike bir adım daha ileri giderek yeni bir uygulama olan Nike+ Running“i AppStore“dan ücretsiz olarak tüketicilerle buluşturdu. 

 

   

 

 

Nike+ iPod nedir?

 

2. jenerasyon iPod Nano, iPod Touch veya iPhone 3GS/4/4S/5sahibiyseniz cihazınızın içerisinde önceden yüklenmiş Nike+ uygulaması olduğunu size hemen söyleyeyim. Ancak bu uygulamadan yararlanabilmeniz için Nike mağazalarından 49 TL karşılığında bir çip (iPod Nano modellerinin bazılarında ekstra bir adaptör de gerektiği için 153 TL) almanız gerekiyor.Ayakkabıdaki çipin pili, normal bir kullanım ile dört sene kadar gidiyor ama bittikten sonra değiştirilemiyor.Koşmayı seven biri olarak geçen sene yeni bir Nike koşu ayakkabısı alırken uzun zamandır kullanmak istediğim Nike+ uygulaması için gereken bu çipi de aldım.Nike+ özelliğine sahip her ayakkabının sol tekinin tabanında bir yuva bulunuyor ve çip bu yuvaya yerleştiriliyor. Attığınız her adımı kablosuz olarak Apple cihazınıza ileten çip sayesinde koşu hızınızı, mesafenizi, sürenizi, yaktığınız kaloriyi ekrandan anlık takip edebilmenizin yanı sıra kulaklıklarınızdan da sesli uyarı alabiliyorsunuz. 

 

 

Tabi ki tüm bunları yaparken cihazınıza kayıtlı müzik arşivinizden istediğiniz şarkı/playlist”ide dinleyebiliyorsunuz. Hatta belirleyeceğiniz bir “PowerSong” ile tam ihtiyacınız olduğunda size o ekstra itiş gücünü sağlayacak şarkıya hızlı bir geçiş yapabiliyorsunuz.Bir diğer güzel jest ise koşu esnasında kırdığınız kişisel rekorlar sonrasında (en hızlı 1 km gibi) ünlü bir sporcunun sizi tebrik etmesi. örneğin koştuğunuz bir 5 km sonrası Lance Armstrong, “”Merhaba ben Lance Armstrong. Tebrikler, bu en uzun ve en hızlı koşundu.”” Diyebilir.Bu ufacık çipin yaptığı mesafe ölçümlerinin inanılmaz derecede isabetli olduğunu hem GPS hem de otomobil ile test ettim. Fiyat ve boyutuna göre kusursuz bir cihaz. Tüm koşu bilgilerinizi kaydeden uygulama ile bu bilgilerinizi www.nikerunning.com üzerinden oluşturduğunuz hesabınıza internet üzerinden aktarabiliyor ve Facebook/Twitter sayfanıza otomatik olarak post edebiliyorsunuz. Ayrıca internet sitesinde kendinize hedefler koyabiliyor (1 haftada 5 kere koşmak gibi) ve bu hedefleri başarmanız karşılığında madalyalar ile ödüllendiriliyorsunuz. 

 

   

 

 

Nike+Running nedir?

 

Nike+ GPS Nike”ın 2010 yılından itibaren AppStore”dan ücretsiz olarak indirilebilecek yeni koşu uygulaması. Bu uygulamayı kullanmak için bir çipe ihtiyacınız yok. Cihaz tüm ölçümler için cihazınızın GPS bilgilerini kullanıyor ve böylece koştuğunuz mesafeyi size en iyi şekilde verebiliyor. Bir AppStore uygulaması olarak çok daha hızlı güncelleniyor ve yeni özellikler ekleniyor. Tasarım Nike+ iPod a göre çok daha şık ve eğlenceli. Koştuğunuz güzergahı harita üzerinde takip edilebiliyor ve nerede hızlı, nerede yavaş olduğunuz net bir şekilde gösteriliyor.

 

İnternet sitesi ile uyumluluğu çok daha iyi ve cihaz üzerinden çok daha fazla bilgi girişi yapabiliyorsunuz. Site uyumluluğuna güzel bir örnek olarak, koşuya başladığınız andan itibaren otomatik olarak duvarınıza konmuş Facebook postunuza yapılan her “”Like”” size kulaklıklarınızdan alkış ve tezahürat olarak geri dönmesini verebilirim. Harika, değil mi?Ancak bu uygulama Nike+ iPod gibi iOS içine gömülü olmadığından donanım desteği çok daha düşük. örneğin bir tuşa basarak sesli geri bildirim alamıyorsunuz. Ya da koşu esnasında telefonunuz çalarsa GPS devre dışı kalıyor ve koşu yarım kalabiliyor. En kötüsü de, ayakkabınıza yerleştirdiğiniz çip yerine ölçümler için sürekli olarak GPS”i kullanması pil ömrünü dehşet derecede kısaltıyor. Şahsen test edemesem de araştırdığım kadarıyla 45 dakikalık bir koşu pil ömrünüzün 40% kadarını silip süpürebiliyor. Bu da daha profesyonel, uzun mesafe koşucuları için büyük bir sorun.

 

   

 

 

Hangisi daha iyi?

 

Bu noktada ihtiyaçlarınız ön plana çıkıyor. Eğer sıradan bir koşucuysanız ve haftada 2-3 gün 30 dakikadan fazla koşmuyorsanız Nike+ GPS sizin için daha uygun olabilir. Zira pil ömrü sizin için çok önemli olmayacaktır. üstelik Nike+ uyumlu bir ayakkabınız yoksa ve GPS”e sahip bir Apple cihazınız varsa ekstra hiç bir masrafa girmeden bu güzel uygulamayı kullanabilirsiniz.

 

Ancak ciddi bir koşucuysanız ve fazla detaya girmeden, harita, sosyal medya paylaşımı, allanmış pullanmış menüler ilginizi çekmiyor, sadece en temel koşu parametrelerinin takibi ve kaydı ile ilgileniyorsanız size Nike+ iPod”u öneririm. Bu sayede uzun koşularda pil ömrünü dert etmenize de gerek kalmaz. Tek sorun, uyumlu bir ayakkabı ve çip için vereceğiniz ücret.

 

Sonuç

 

Sonuç olarak hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın göreceksiniz ki koşmak için sizi motive edecek ve daha bilinçli bir antrenman yapmanızı sağlayacaklar. Gelişmiş teknolojilerin bu uyum ve güzellikle bir araya geldiği çok az platform var Apple ile Nike kendilerine yakışanı yaparak bu konuda mükemmel bir işbirliği yapmışlar. 

 

   

 

Koşmayı ve koşarken müzik dinlemeyi seviyorsanız bu uygulamaları size şiddetle tavsiye ediyorum. Size daha, çok daha ileri götüreceklerine eminim, en azından beni götürdüler.

 

 

 

Exit mobile version