Neuralink’in Çip Taktığı Hasta, Hayvan Deneyleri Hakkında Konuştu

Neuralink'in çip taktığı ilk hasta, beyin implantından dolayı hiçbir maymunun ölmediğinden emin olduğunu söyledi.

Neuralink'in Çip Taktığı Hasta, Hayvan Deneyleri Hakkında Konuştu

Geçirdiği bir dalış kazasından dolayı 8 yıldır felçli olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, geçen günlerde Elon Musk’ın Neuralink beyin çipinin takıldığı ilk insan olarak kamera karşısında yer aldı.

Bu, Musk’ın insan ve makine etkileşimini bir sonraki aşamaya taşıyan önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Kaydedilen ilerleme her ne kadar devrimsel nitelikte olsa da özellikle hayvanlar üzerinde yapılan önceki deneyler ile ilgili teknolojinin güvenliğine ilişkin birtakım endişeler var.

Büyük merak uyandıran Neuralink girişimi, deney sırasında ölen maymunlarla ilgili haberler dolayısıyla önemli bir inceleme sürecinden geçti. Bu maymunlar, Neuralink’in beyin çiplerinin teknolojinin sadece düşünme yolu ile kontrol edilmesini sağlama özelliğini değerlendirmek için yapılan deneylerin bir parçası olmuştu.

Bu denekler arasında yüksek ölüm oranına ilişkin haberler, gelişmiş biyomedikal araştırmalarının etik bağlamda ele alınması gerektiği savunmasına dayanan bir tartışmaya yol açtı.

Neuralink’in İlk İnsan Hastası Çip Taktırmayı Nasıl Kabul Etti?

İmplant prosedürünü kabul etmeden önceki ilk endişelerini The Sun ile paylaşan Arbaugh, ameliyattan önce şirketin maymunlar üzerinde yaptığı deneylerle ilgili iddialara ilişkin birçok olumsuz şey okuduğunu belirtti.

Bahsettikleri arasında kafatasları delinmiş maymunların rahatsız edici görüntüleri ve Neuralink’in deney aşamasında hayvanların çektiği iddia edilen acıları içeriyor. Bunlarla ilgili birçok iddiaya rağmen Neuralink, olumsuz sonuçların doğrudan beyin çipleri ile ilgili olmadığını belirterek yaptığı deneylerin arkasında durdu.

Şirket birkaç hayvana ötenazi uygulandığını kabul etti ancak uzuv kayıplarını teknolojinin ya da deneylerden çok maymunlar arasındaki saldırganlığa bağladı.

Aktarılan bilgilere göre Arbaugh’un implant uygulamasına devam etme kararı alması, Neuralink ile yapılan ve teknolojinin güvenlik ve etik sonuçları hakkındaki endişelerini gideren kapsamlı görüşmeler sayesinde mümkün oldu.

Exit mobile version