Neuralink’in Beynine Çip Taktığı Hasta Düşünerek Satranç Oynadı

Neuralink'in beynine çip taktığı hasta, düşünerek hasta oynadı. Bu çip çevrim içi oyunlar oynamasına da olanak tanıyor.

Neuralink'in Beynine Çip Taktığı Hasta Düşünerek Satranç Oynadı

Elon Musk, bu yılın başlarında şirketin ilk klinik çalışmasının parçası olarak ilk insan hastaya Neuralink beyin çipi takıldığını duyurmuştu. Şirket şimdi de çip takılan bir hastanın sadece düşünerek satranç oynadığı bir yayın başlattı.

Neuralink, 8 yıl önce geçirdiği bir kazanın ardından boynundan aşağısının felç olduğunu belirten 29 yaşındaki Nolan Arbaugh adlı bir kişi ile X’te kısa bir süre bir yayın gerçekleştirdi.

Arbaugh, yayında çip takılma işleminin son derece kolay olduğunu söyledi. Bir ekrandaki imleci kontrol etmeyi öğrenmek için hayal edilen hareket ile gerçekleştirilen hareketi nasıl ayırt edeceğini öğrenmek zorunda kaldığını belirtti.

Arbaugh, İmleci Nasıl Hareket Ettirdi?

Arbaugh, üzerinde çalışmaya başladıkları şeylerin çoğunun hareket etmeye çalışmak olduğunu belirtip örnek ise olarak sağ elini sola, sağa, ileri ve geri hareket ettirmeyi verdi. Bu sayede imlecin hareket ettiğini hayal etmeye başlamanın onun için daha kolay hâle geldiğini düşündüğünü ifade etti.

Arbaugh’ın bir dizüstü bilgisayarın ekranında imleci hareket ettirdiği ve ekrandaki bir müziği duraklattığı görülüyor. Çipin satranç ve Civilization VI oynamasına izin verdiğini söyledi. Daha önce ağız çubukları gibi başka yardımcı cihazlar kullandığını ancak Neuralink’in çipinin daha uzun oyun sürelerinin yanında çevrim içi oyun oynamaya da olanak sağladığını dile getirdi.

Arbaugh, Neuralink’in geçen yıl hasta alımına başlamasının ardından ocak ayında beyin çipi takılan ilk hasta oldu. Şirket daha önce bunu şempanzeler de dahil olmak üzere hayvanlarda test etmişti.

Videoda Arbaugh, başlangıçtaki bazı sorunlara rağmen beyin çipi ile ilgili deneyiminin şu ana kadar olumlu olduğunu söyledi.

Exit mobile version