Mukbang Videoları Çin’de Yasaklanıyor

Mukbang videoları çeken Stephanie Soo

Mukbang, çoğunuzun bildiği gibi YouTube’da oldukça popüler olan bir video türü. Yemek israfı gerekçesiyle bu videolar Çin’de yasaklandı. Gıda israfını önlemek adına yeni bir yasa çıkaran Çin hükümeti, Mukbang’ı da yasakladı. Fakat bu yasa restoranları da kapsıyor. İşte detaylar.

Mukbang videolarına 100,000 Yuan ceza

Çin hükümeti, gıda israfını önlemeye yönelik yeni bir yasa çıkardı. Bu yasa kapsamına bir oturuşta çok fazla yemek yeme videoları da giriyor. Bu videolarda insanlar, bir oturuşta çok fazla yemek yiyorlar ve bunu yayınlıyorlar. Fakat artık izleyiciler arasında çok popüler olan bu video türü, Çin’de yasak.

Mukbang videoları artık Çin'de yasak
Mukbang videoları artık Çin’de yasak

Çin, yeni çıkardığı yasada bu videolar da dahil yemek israfının önüne geçmek istiyor. İçerik üreticileri bu videolardan normalde yüzlerce dolar para kazanıyor. Fakat yeni yasayla, Çin’de bu tür videolar çekecek içerik üreticileri 100,000 yuan’a kadar para cezası ödeyecek. Bu da 15 bin dolar kadar ediyor.

Nisan ayının başlarında Çin, bu videoların yemek israfı olduğu için durdurulması çağrısında bulunmuştu. Ancak tabii ki işe yaramadı ve şimdi yasak geldi. Fakat bu yasadan tek etkilenenler YouTuberlar değil.

YouTube Yeni ‘Zamanlı’ Yorum Özelliğini Test Ediyor

Restoranlar, tabağındakileri bitirmeyen müşterilerden para alacak

Yasanın amacı gıda kaynaklarını boşa israf etmemek. O yüzden bu yasa kapsamında artık restoranlar, tabağında yemek bırakan müşterilerden para alacaklar. Çin bu yaptırımlarla israfın önüne geçmeyi hedefliyor.

Bir diğer yasak ise, reklamları kapsıyor. Artık Çin’de ihtiyaçtan fazla yemek siparişini teşvik eden reklamlar yapmak yasak. Bu sektörde yemek israfı yaptığı tespit edilenlere ise 50,000 yuan’a kadar para cezası var. Bu da ortalama 7 bin dolar yapıyor.

Aynı zamanda yasa, ofis ve okul kafeteryalarını da etkiliyor. Çin’in açıklamalarına göre bu yasa, ‘vatandaşların daha mantıklı ve sağlıklı yemek seçimleri yapmasını’ teşvik edecek. Ek olarak Çin bu açıklamalarda, ülkenin herhangi bir gıda kıtlığı içerisinde olmadığının da altını çizdi.

Amazon Gaming Store artık Türkiye’de

Exit mobile version