Motorola Razr 2019’un ardından Samsung’un Galaxy Z Flip modelini duyurması ile yeni konseptlerden biri olan ‘katlanabilen akıllı telefonlar’ arasında rekabet başladı. Peki hangisi daha iyi?
Samsung Galaxy Z Flip, 6.7 inçlik 1080 x 2636 piksellik Dynamic AMOLED ekranla geliyor. Buna karşın Motorola Razr’ın P-OLED ekranı 6.2 inç, sunulan çözünürlük ise 828 x 1792. Ekran gövde oranı incelendiğinde Samsung’un modelinde yüzde 85,5, Motorola’da yüzde 70,2 sonuçları öne çıkıyor. Sonuç olarak ekran tarafında Samsung’un katlanabilen modeli açık ara daha etkileyici.
Donanımda Samsung önde
Samsung’un modeli 7nm mimarili Snapdragon 855+, Motorola’nın modeli 10nm mimarili Snapdragon 710 işlemcisini teknolojilerinin merkezinde taşıyorlar. Grafik arabiriminde Galaxy Z Flip, daha güncel Adreno versiyonuna sahip. Samsung modelinde 8, Motorola modelinde 6 GB RAM mevcut. Pil kapasitelerinde de Samsung Galaxy Z Flip önde; 3300 mAh pil bulunduruyor, rakibi 2510 mAh da kalıyor. Özetle temel donanım argümanları baz alındığında Samsung, kesin olarak daha iyi.
Depolama alanlarına bakacak olursak Samsung Galaxy Z Flip 256 GB, Motorola Razr 128 GB diyor. Ek depolama alanı her iki modelde de sunulmuyor. Motorola Razr, arkasında f/1.7 diyaframlı 16 MP tek kamera ile sizi katlanabilir telefonda fotoğrafa davet ediyor. Samsung ise 12 + 12 MP’lik çift kamera sunuyor. Diyafram açıklıkları ise f/1.8 ve f/2.2 seviyesinde.
Samsung 2160p 30fps ve 60 fps ile daha efektif bir video kaydı deneyimi vadediyor. Rakibi yalnızca 30 fps’de 2160p kayıt yapabiliyor. Öndeki rekabette de Motorola geride kalıyor, 5 MP kameraya sahip, buna karşın Samsung’un katlanabilir modelinde 10 MP kamera var. Yapay zeka özellikleri her iki modelde de dahil.
183 gramlık Galaxy Z Flip, siyah ve mor olmak üzere iki, 205 gramlık Razr siyah renk ile satın alınabiliyor. Motorola Razr daha küçük ekranla gelmesine karşın daha kalın.
Tasarım yorumu
Motorola modelinde şirketin köklü ‘kapaklı’ modellerine atıflar dikkat çekiyor. Ekranın altındaki kısım, çerçeve bölümleri bu noktada yıllar öncesinin katlanabilen modelinden izlerle karşılıyor sizi. Samsung modelinde ise temelde standart bir tam ekran telefonun ortadan ikiye bölünmesi algısı hâkim. Burada kullanılan menteşe sistemi ve çerçevelerde daha naif görünüm öne çıkıyor. En nihayetinde her iki model de görenlerin anında dikkatini çekiyor, farklı bir çizgi sunarak tüm gözleri üzerlerinde hapsediyorlar adeta.
Ekstra özelliklere de göz atalım. Her iki modelde de parmak izi okuyucusu var. Samsung, bu fonksiyonu yandaki özel bir tuşla sunarken Motorola ekrandaki Home tuşu ile daha klasik bir yol sergiliyor. Yüz tanıma Face ID, sadece Samsung modelinde mevcut.
Motorola su sıçramalarına karşı dayanıklı, Samsung ise bu konuda aman dikkat, su değmesin diyor.
Özel mikrofon ile aktif gürültü iptali iki modelde de ortak. AKG ses sistemi, AOP, UHQA gibi inovatif ses özellikleri ise yalnızca Samsung tarafından sağlanıyor. 3.5 mm kulaklık girişi Motorola modelinde bulunmuyor. NFC ortak.
Her iki modelde de hızlı şarj özelliği söz konusu. Kablosuz şarj ise sadece Z Flip’de. Android 10 yüklü model, Samsung Galaxy Z Flip. Motorola maalesef 2018’in işletim sistemi Android 9 ile birlikte kutusundan çıkıyor.
Genel tablo
Motorola, söz konusu modelini 14 Kasım 2019’da duyurmuş ve 31 Aralık gecesi lanse etmişti. Samsung ise modelini duyurusundan 3 gün sonra, 14 Şubat tarihinde lanse etti. Yaklaşık 1,5 ay sonra çıkan modelin donanım tarafında bu denli önde olması, ‘daha önce duyurulması’ ile ilgili değil gibi görünüyor.
Genel tablo açık bir şekilde Motorola Razr’ın Samsung Galaxy Z Flip’in ardından kaldığına işaret ediyor.
NewTech editörleri olarak Motorola Razr’a 100 üzerinden 77 puan veriyoruz. Samsung modeline ise 88 diyoruz.
Tebrikler Samsung Galaxy Z Flip!
Segmentin şu an için en iyisisin.
Katlanabilir ekosistemi henüz çok yeni. bakalım ilerleyen aylarda hangi iddialı rakiplerle karşılaşacaksın.
Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz…
Samsung Galaxy Z Flip Motorola Razr
Tasarım: 90 85
Performans: 90 76
Kamera: 84 80
Pil: 88 67
Genel (Ortalama): 88 77
Yorum Yap