Monitör MS nedir sorusunun cevabı bir monitörde ne aranması gerektiğini merak edenler tarafından araştırılıyor. Aslına bakacak olursanız monitör alırken dikkat etmeniz gereken çok fazla nokta var fakat MS’in de bunlardan biri olduğu çoğu zaman unutuluyor.
Çoğu kullanıcının MS’in üzerinde yeterince durmamasının başlıca sebebi, kullanıcılar için fazla bir şey sağlamamasıdır. Oysaki video veya hareket odaklı ögelerle çok içli dışlı olan herkesin buna çok dikkat etmesi gerekiyor çünkü yarattığı fark hiç de küçümsenecek gibi değildir.
Bu makalede monitörde MS’in ne anlama geldiği, ne kadar olması gerektiği gibi bilgileri öğreneceksiniz. Dilerseniz ilk olarak yazının başında vurguladığımız soru ile başlayalım.
Monitör MS Nedir?
Monitörde MS, monitörün bir renkten diğerine geçiş süresindeki gecikme anlamına gelir. Siyahtan beyaza ve beyazdan siyaha geçiş arasındaki süre, milisaniye ya da başka bir deyişle ms cinsinden ölçülür. Bazı LCD monitörlerin tepki süresi 1 ms kadar düşükken bazıları ise 10 milisaniyenin altında olur.
Tepki süresi, monitörün yenileme hızı ile çok sık karıştırılır. İlk bakışta ikisi de kulağa oldukça benzer geliyor ki bu da ikisinin karıştırılmasının en önemli sebeplerinden biridir. Oysaki yenileme hızı, Hertz cinsinden ifade edilir. Tepki süresinin aksine ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Çoğu monitör 60Hz yenileme hızına sahiptir. Tabii ki bazıları bunun da üstüne çıkıyor. Tepki süresi için küçük değer iyi olarak nitelendirilirken yenileme hızı için yüksek değer iyi olarak kabul edilir.
Bilgisayar kullanıcılarının büyük bir kısmı, monitörünün tepki süresinin farkında bile değildir. İnternette gezinme, Word belgesinde yazı yazma ya da fotoğraf düzenleme işlemi gerçekleştirme sırasında gecikme o kadar düşüktür ki bunun farkına varmanız neredeyse imkânsızdır.
Monitörde gecikme süresi genellikle oyun oynarken fark edilir. Bunun sebebi, oyuncular için her milisaniyenin çok önemli olmasıdır.
Monitörde MS Ne Kadar Olmalıdır?
10 ms, siyahtan beyaza ve beyazdan siyaha geçiş süresi için ortalama bir süredir. Bununla birlikte LCD ekranların tepki süresi genellikle 10 milisaniyenin altındadır. Tepki süresi ne kadar az olursa hareketlilik o kadar iyi olur.