Mockumentary Nedir? Örnekleri Neler?

Mockumentary nedir sorusuna ya da bu türdeki filmlere örnek mi arıyorsunuz? Kesinlikle çok doğru yere geldiniz.

Mockumentary Nedir? Örnekleri Neler?

Mockumentary nedir sorusu, eğlence sektörüne özel bir ilgisi olan her izleyicinin günün birinde cevabını araştırdığı sorulardan biri oluyor. Bu kelimenin daha çok belgesel ile ilişkilendirildiğini keşfetmişsinizdir.

Belgesel izlemekten keyif alıyorsanız bunun tam olarak bir belgesel olmadığını ancak sıradan bir belgeselde eğlenebileceğinizden çok daha fazla eğlenmenizi sağladığını bilmelisiniz. Tahmin edebileceğiniz üzere bu bir belgesel türüdür fakat alt tür olarak sayılması pek mümkün değildir.

Bunun ne demek olduğunu yazının sonunda daha detaylı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız. Dilerseniz bu kısmı daha fazla uzatmayalım ve mockumentary hakkında bilgilenmeye başlayalım.

Mockumentary Nedir?

Mockumentary, belgesel tarzında yapılmış ama aslı olmayan bilgilerin bulunduğu filmlerdir. Doğaçlama tarzında bir komedisi vardır. Yapıma katkıda bulunanlar kameranın her iki tarafında da olabilir. Örneğin yönetmen aynı zamanda yazar ve oyuncu olabilir. Bazı yapımlarda film çekildiğinin farkında bile olmayan kişiler bulunur.

Bu filmlerde dördüncü duvarı kıran karakterler çok yaygın bir şekilde yer alır. Dördüncü duvarı kırmak, sinema ile ilgilenenlerin de bileceği üzere karakterin içinde bulunduğu dünyadan bir anlığına çıkıp kendisini izleyenlerle iletişim kurması eylemidir.

Bu tür filmler büyük bir çoğunlukla komedi türündedir ama hepsi komedi unsurları kullanmayabilir. Bazıları korku türünü de içine alabilir. Yine de bu “sahte belgesel” ya da bir diğer deyişle “kurgusal belgesel” olduğu gerçeğini değiştirmez.

En İyi Mockumentary Örnekleri Neler?

Bu türdeki en iyi filmler yukarıdaki listede yer alıyor. Mockumentary film sayısı artmaya devam ettikçe listedeki filmleri de gözden geçirmek gerekebilir ama bunların yerini alabilecek kadar iyi bir film gelip gelmeyeceği elbette ki bilinmiyor.

Take the Money and Run (1969)

Woody Allen’ın ilk filmlerinden biri olan Take the Money and Run, beceriksiz banka soyguncusu Virgil Starkwell’in hayatını işliyor. Starkwell karakteri, filmi yöneten ve yazan Allen tarafından canlandırılıyor.

Film gişede başarılı olamasa bile kendinden sonra gelen aynı türdeki filmler üzerinde çok büyük bir olumlu etkisi oldu.

This Is Spinal Tap (1984)

This Is Spinal Tap, Spinal Tap adlı kurgusal bir İngiliz heavy metal grubunu merkezine alan filmdir. Rock’n’Roll belgesellerine hicivli bir atıfta bulunulan bu komedi yapımı, tartışmasız bugüne kadar çekilmiş en iyi kurgusal belgesellerden biridir.

Filmi bu kadar iyi yapan noktalardan biri de repliklerin büyük bir kısmının doğaçlama olmasıdır. Biliyorsunuz ki bir filmdeki repliklerin önemli bir kısmının doğaçlama olması ya filmi başarısız yapar ya da filmin zirveye oturmasını sağlar. Bu dengede iyi ilerlemek önemlidir ve film bunu başarıyor.

I’m Still Here (2010)

I’m Still Here (2010), Joker karakterini canlandırırken sergilediği inanılmaz performans ile Joker karakterinin hayranlarının kalbine kazınan isimlerden biri hâline gelen Joaquin Phoenix’in oyunculuktan emekli olduktan sonra rap kariyerine doğru yöneldiğini gösteren kurgusal bir belgeseldir.

Exit mobile version