Mobil Fotoğrafçılıkta Perspektif Türleri

Mobil fotoğrafçılıkta perspektif dikkat edilmesi gereken konulardandır. Elde edeceğiniz görüntüye nasıl derinlik katacağınızı öğrenin.

Görsel sanatlarda perspektif kavramı ve bunun nasıl kullanılacağını bilmek çok önemlidir. Mobil fotoğrafçılıkta perspektif bilgisine sahip olmak hem daha başarılı fotoğraflar çekmenize yardımcı olacak hem de sosyal medya uygulamalarında beğeni ve takipçi sayınızı artıracaktır. Bu nedenle sizinle 5 temel perspektif biçimini paylaşıyoruz.

Perspektif güçlüdür. Dünyayı nasıl gördüğümüzü ve gördüğümüzü, aynı zamanda farklı boyutlar ve derinlikler kullanarak nasıl görüntüler ve sahneler oluşturduğumuzu belirler. Yaratıcı vizyonumuz geliştikçe, hepimiz yeni bir şekilde yaratmayı öğreniyoruz.

Fotoğrafçılıkta perspektifin nasıl kullanılacağını öğrenmek, özellikle de kompozisyon söz konusu olduğunda, görsellerinizin büyümesine yardımcı olabilir.

Fotoğrafta Perspektif Nedir?

Fotoğrafta perspektif, bir görüntüdeki nesneler arasındaki derinlik veya uzamsal ilişki duygusu olarak tanımlanır.

Etkili perspektif fotoğrafçılığı, iki boyutlu bir perspektif resmi çekebilir ve üç boyutlu bir sahne gibi hissettirebilir ve resimlerinize daha fazla derinlik katabilir. Fotoğrafçılıkta perspektif neden önemlidir? Perspektif, resimlerinizde daha fazla derinlik ve boyut yaratır, bu nedenle perspektif fotoğrafçılığı izleyici için çok kullanan en yaygın perspektif fotoğrafçılığı türüdür.

İki unsur gerektirir: paralel çizgiler ve bir ufuk noktası. Ufuk noktası genellikle ufuktadır, ancak görüntünün herhangi bir yerine yerleştirilebilir. Doğrusal perspektifteki üç yaygın biçimler bir nokta, iki nokta ve üç nokta perspektifidir.

Tek noktalı perspektif, bir ufuk noktasına yakınsayan iki paralel çizgi kullanır. Bu, görüntüde derinlik yaratır (yol, köprü veya tren raylarını düşünün). İki noktalı perspektif, bir binanın köşesi gibi ufukta buluşan ve konumlanan iki ufuk noktasını kullanır.

Üç noktalı perspektifler en büyük derinliği sağlar ve ufukta iki ufuk noktası gerektirir, üçüncü ufuk noktası tipik olarak dikey olarak ortalanır, ufkun altında veya üstünde bulunur ve yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya bir perspektif oluşturur.

daha sürükleyici olur. Açıları ve hatta belirli lensleri ve kamera ayarlarını kullanarak güçlü kompozisyonlar geliştirebilirsiniz.

Mobil Fotoğrafçılıkta Perspektif Türleri Neler?

  1. Doğrusal perspektif
  2. Üst üste binme perspektif
  3. Azalan ölçek perspektif
  4. Zorlama (yığılma) perspektif
  5. Atmosferik veya havadan perspektif

Fotoğrafçılıkta kullanabileceğiniz birden fazla perspektif türü (veya stili) vardır. Bunları aşağıdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

1. Doğrusal Perspektif

Doğrusal perspektif, bir çerçevedeki derinliği göstermek için yakınsak çizgiler.

Mobil Fotoğrafçılıkta Perspektif Türü: Doğrusal Perspektif

2. Örtüşme Perspektifi

Örtüşme perspektifi, derinliği ve boyutu artırmak için çerçevenizde çakışan doğal katmanları kullanır. Katmanlar ne kadar büyükse, boyut o kadar büyük olur.

3. Azalan Ölçek Perspektifi

Azalan ölçek perspektifi, olaylara doğal olarak gözlerimizle nasıl baktığımızı kullanır. Daha yakın seçenekler daha^büyük, daha uzak seçenekler daha küçük görünür. Hem yakın hem de uzak nesneleri, daha yakın ve daha uzak binalarla bir şehir manzarası gibi birleştirmek, daha fazla derinlik hissi yaratır.

Bu tür bir perspektifi yakalamaya yardımcı olmanın başka bir yolu da geniş açılı bir lens kullanmaktır. Geniş açılı lensler, yakın nesnelerin çerçevede çok daha büyük görünmesini sağlar, bu da yakın ve uzak nesneler arasındaki ölçeği büyük ölçüde artırır.

4. Zorlama (Yığılma)

Perspektif yığılması, nesnenizi ön planınızın belirli bir alanına yerleştirmeyi ve görüntünüzü sıkıştırmak için bir telefoto lens kullanmayı, arka plan ile ön plan arasındaki mesafeyi ve ilişkiyi daha yakın göstermeyi ve kadrajınızda bir derinlik yanılsaması yaratmayı gerektiren güçlü bir perspektif fotoğrafçılığı türüdür.

Perspektifi bozabilecek önemli bir bulanıklık olmadan hem ön planda hem de arka planda daha fazla alan derinliği ve daha keskin ayrıntılar sağlamak için durup daha büyük bir diyafram açıklığında çekim yapmak önemlidir

5. Atmosferik veya Havadan Perspektif

Atmosferik veya Havadan perspektif, resimlerinizde derinlik yaratmak için ışık ve rengin doğada doğal olarak yansıma şeklini kullanmayı ifade eder.

Işık dalgaları atmosferimizde hareket ettiğinde, havadaki parçacıklar ve moleküller onları saçar ve ışığı nasıl gördüğümüzü iki şekilde etkiler: İlk olarak, daha yakın nesneler daha koyu görünür ve daha uzaktaki nesneler daha açık görünür (en uzak katmanlar daha açık olan dağ katmanları gibi). İkincisi, beyaz hariç tüm renk dalgaları bir görüntüde genişledikçe soluklaşacaktır.

Atmosferimizde ışık ve rengin nasıl çalıştığını anlamak, kontrast ve vurgular ön plandan arka plana doğru kaybolurken derinlik hissi sağlayan sis veya bulut gibi doğal katmanlar ve öğelerle çalışmanıza olanak tanır.

Exit mobile version