Mobil Dünya Kongresi 2022’de Öne Çıkan Yenilikler

Barselona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2022’de öne çıkan yenilikleri sizler için hazırladık.

Uzun bir aradan sonra futbol kulübüyle ünlü şehir Barselona’daydık. İspanya’nın köklü tarihe, sofistike dokuya ve ilgi çekici lezzetlere sahip şehri, Mobile World Congress (Mobil Dünya Kongresi) 2022 kapsamında, pandeminin gölgesinde kalmayı sürdürse de alınan kapsamlı önlemler eşliğinde kapılarını basın mensuplarına açtı. Çok sayıda Türk gazeteciyle birlikte fuardaydık ve birçok yeniliği hem deneyimledik hem de yakından gözlemledik.

Genel itibarıyla teknoloji şirketlerinin fiziksel fuarlara bir tür ‘yavaş yavaş ısınma’ döneminde olduğunu izlemeye devam ediyoruz; zira MWC 2022’de tıpkı Ocak ayında ABD’de düzenlenen CES 2022’de olduğu gibi ilginç şovlardan ve kreatif gösterilerden ziyade sade etkinlikler söz konusu oldu.
Bu arada fuara katılanlar arasında maskesini takmayanlar yüksek sesle uyarıldı, daha dikkatli olmaya davet edildi; bu anlamda gösterilen özeni takdir ettiğimizi belirtmeliyiz.

Mobil Dünya Kongresi sadece akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler ve kablosuz kulaklıklarla bizleri karşılamadı. Fuarda hibrit döneme damgasını vuran notebook’ların gövde gösterisi dikkat çekti. MWC, sanıyoruz ki daha önce hiç olmadığı kadar çok sayıda notebook’a sahne oldu.

Bunun dışında çılgın elektrikli otomobilleriyle de çok konuşulan fuara bu sene üreticilerin çok rağbet göstermediği fark edildi.

FinTech, mobil ödeme, yapay zeka gibi alanlardaki yenilikler de bu seneki fuara damgasını vurdu. Ancak MWC her zaman olduğu gibi ‘akıllı telefonlar’ ve beraberindeki teknolojilerle adından söz ettirdi.

Peki Mobil Dünya Kongresi 2022’de en çok neler öne çıktı, hangi yenilikler fark yarattı? İşte yanıtlar…

OPPO en yeni amiral gemisi modellerini görücüye çıkardı

OPPO, Mobil Dünya Kongresi 2022’nin açılışında heyecan verici yeni teknolojilerinin tanıtımını yaptı. Markanın duyurduğu yeni teknolojiler arasında, 150W SUPERVOOC Hızlı Şarj, pil ömrünü iki katına çıkaran Battery Health Engine, 9 dakikada 4500mAh pili şarj eden 240W SUPERVOOC Hızlı Şarj ve 5G’yi hızlı bir Wi-Fi’a dönüştüren yeni OPPO 5G CPE T2 bulunuyor. Find X5, Find N ve OnePlus 10 Pro gibi amiral gemisi akıllı telefonlarını da ziyaretçilerle buluşturan OPPO, son teknoloji görüntüleme NPU’su MariSilicon X, OPPO Air Glass ve OPPO Retractable Camera gibi inovatif teknolojilerini de sergiledi.

TCL 30 Serisi 5 Yeni Akıllı Telefonla Daha da Büyüdü

TCL, Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2022’de TCL 30 Serisine beş yeni akıllı telefonu TCL 30 5G, TCL 30+, TCL 30, TCL 30 SE ve TCL 30 E’yi eklediğini duyurdu. Bu yeni akıllı telefonlar halihazırda ABD pazarına özel sunulan TCL 30 XE 5G ve 30 V 5G akıllı telefon yelpazesine de dahil olarak şirketin erişilebilir fiyat politikasındaki mükemmel performansını ve yeniliklerini güçlendiriyor.

TCL Communication CEO’su Aaron Zhang yaptığı açıklamada, “TCL 30 Serisinin genişletilmesi, daha fazla insanın güvenilir, yüksek performanslı, yenilikçi akıllı telefonlara erişebilmesi için teknolojiyi demokratikleştirme taahhüdümüzü yansıtıyor. TCL 30 Serisi tüketicilere, tam donanımlı teknolojiler ve bağlantılı deneyimler aracılığıyla benzersiz tarzlarını sergileme özgürlüğü veriyor. Bu sayede kullanıcılarımıza yaşamdan en iyi şekilde yararlanmaları için onlara ilham veriyoruz.” dedi.

HONOR Magic4 Serisi

HONOR, Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde yepyeni premium ürünlerini görücüye çıkardı. HONOR Magic4 ve HONOR Magic4 Pro’dan oluşan HONOR Magic4 Serisi, HONOR’un amiral gemisi akıllı telefon serisinin en son üyesi olarak öne çıktı. HONOR ayrıca akıllı yaşam ürünleri portföyünü güçlendiren yeni HONOR Watch GS 3 ve HONOR Earbuds 3 Pro modellerini de tanıttı.

HONOR Device Co, Ltd. CEO’su George Zhao, “HONOR’da her zaman kullanıcılar için en iyi ürün deneyimini yaratmak için çalışıyoruz. Premium HONOR Magic Serimiz, yenilikçi teknolojimizin somut bir örneği olarak öne çıkıyor. Tasarım, ekran, kamera, performans ve güvenlikte mükemmelliği yeniden tanımlayan yeni HONOR Magic4 Serisi dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara büyüleyici bir deneyim sunmaya hazırlanıyor” dedi.

POCO X4 Pro 5G ve POCO M4 Pro

Gençler arasındaki en popüler teknoloji markalarından POCO, mobil endüstri alanında dünyanın en etkili fuarı olan Mobil Dünya Kongresi’nde POCO X4 Pro 5G ve POCO M4 Pro’nun küresel lansmanını gerçekleştirdi.

120Hz AMOLED ekran, 108MP kamera, Snapdragon 5G işlemci ve 67W turbo şarj gibi son teknoloji özelliklerle donatılan POCO X4 Pro 5G, her yönüyle üst düzey performans sunuyor. Hareket halindeyken yüksek bir eğlence deneyimi arayanlar için 90Hz AMOLED ekran, çift hoparlör, 64MP yüksek çözünürlüklü ana kamera, yüksek performanslı MediaTek Helio G96 ile güçlendirilmiş POCO M4 Pro aynı zamanda 33W Pro hızlı şarjla geliyor.

realme GT 2 Pro

Büyüyen akıllı telefon markası realme, MWC 2022’de realme GT 2 Serisi’ni resmi olarak tanıttı. Markanın şimdiye kadar sahip olduğu en ayrıcalıklı amiral gemisi serisi olan realme GT 2 Serisi, realme için heyecan verici bir adımdır. realme, yenilikçi teknolojileri ve trend belirleyici tasarımları ile dünya çapında milyonlarca kullanıcıya yeni sürprizler getiriyor.

realme GT 2 Pro, Süper Gerçeklik Ekranı olarak adlandırılan teknolojisi ile kullanıcılarına zengin, doğal ve özgün hissettiren gerçekçi görseller sunmakla beraber, yüksek yenileme hızına sahip ultra yüksek çözünürlüklü bir ekran kullanır. LTPO 2.0 Teknolojisine sahip Dünyanın İlk 2K AMOLED Düz Ekranı olan Süper Gerçeklik Ekranı, 4,5 milyonun üzerinde piksel ve inç başına 525 piksel ile 6,7 inç E4 AMOLED kullanılarak oluşturuldu.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, “En İyi Akıllı Telefon” Seçildi

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G akıllı telefon, Mobil Dünya Kongresi 2021 (MWC) kapsamında GSM Birliği (GSMA) tarafından verilen Global Mobil Ödülleri’nde (GLOMO Ödülleri) “En İyi Akıllı Telefon” kategorisinde ödüle layık görüldü. Her yıl düzenlenen GLOMO Ödülleri kapsamında dünya mobil endüstrisi genelinde inovatif donanım, yazılım ve hizmetler ödüllendiriliyor.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G akıllı telefon, profesyonel seviye kamera sistemi ve parlak Akıllı Ekran özellikleriyle, nefes kesici ve ayrıntılı fotoğraflar çekmek isteyen kullanıcılar için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda, üretkenlik için güçlü bir cihaz isteyen kullanıcılara hitap edecek biçimde Galaxy S Serisi’nde S Pen kullanımını destekleyen ilk cihaz olma özelliği de taşıyor. Tüm bu özellikleri çerçevesiz, şık bir tasarımda birleştiren Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Samsung mühendisliğinin en iyi özelliklerini temsil ediyor.

150W ile 5 Dakikada Yüzde 50 Şarj Teknolojisi

Dünyanın en hızlı büyüyen akıllı telefon markalarından realme, realme GT Neo 3’ün 5 dakikada %50 şarj ile seri üretime geçmiş, dünyanın en hızlı 150W şarjlı akıllı telefonu olacağını duyurdu. Ayrıca realme, hız, güvenlik ve pil ömrünü birleştirip, kapsamlı bir çözüm haline getirecek olan dünyanın ilk 100W – 200W akıllı cihaz şarj mimarisini – UltraDart Şarj Mimarisini de tanıttı.

Akıllı telefonlarda hızlı şarj, son yılların en anlamlı yeniliklerinden biri oldu ve tüketicilerin telefonlarını şarj etme ve kullanma alışkanlıkları günden güne değişkenlik gösteriyor. Geçmiş ve mevcut realme akıllı telefonlar genellikle kullanıcılara 18W ile 65W arasında şarj gücü sağlayan dart şarjı veya süper dart şarj teknolojisi ile donatılmış durumdayken realme şarj teknolojisini bir sonraki adıma taşımak için yatırımlarını sürdürerek, kullanıcılarına 150W teknolojisini sunuyor.
UDCA olarak da adlandırılan UltraDart Şarj Mimarisi, realme’nin en yeni teknolojik atılımı. Aynı zamanda dünyanın ilk şarj mimarisi olma özelliğini de taşıyor.

Huawei Dönüşümlü CEO’su Guo Ping: “Teknolojik Paradigmayı Üç Alanda Yeniden Şekillendirmeliyiz”

Huawei Dönüşümlü CEO’su Guo Ping, Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde yaptığı konuşmada, şirketin küreselleşme stratejisini sürdürme ve temel stratejik yatırımlarını artırma planlarıyla ilgili gelişmeleri paylaştı. Huawei bu yatırımlarla, bilgi teknolojileri sektörünü destekleyen temel teorileri, mimariyi ve yazılımları yeniden şekillendirmeyi, orta ve uzun vadede rekabet gücünü artırmayı ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.

Guo Ping, “İleriye Bakarken Geleceği Aydınlatmak” başlıklı konuşmasında hem zorluk hem de fırsat olarak değerlendirilebilecek iki alana vurgu yaptı; dijitalleşme ve karbon salınımı.

Güncel analizler ve tahminler, 2022 yılında küresel gayri safi yurtiçi hasılanın %50’sinden fazlasının dijitalleşeceğini gösteriyor. Küresel dijital ekonomi geliştikçe, dijital ürün ve hizmetlere olan talep de beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Guo Ping, Shannon teoremi ve von Neumann mimarisinin ciddi anlamda darboğaza girmesiyle, endüstrinin dijital sürdürülebilirliğe ulaşmak ve teknolojik paradigmayı yeniden şekillendirmek için yeni teoriler ve mimariler keşfetmesi gerekliliği doğurduğunu söyledi.

5G ile Endüstri 4.0 Denemesi Yapıldı

Dünyanın en büyük mobil teknoloji etkinliği olan GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde Türk Telekom ve Nokia, kritik endüstriyel uygulamalarda hataları minimuma düşürmek, üretimi ve verimliliği artırmak hedefiyle 5G’nin düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve yüksek veri iletim hızı kabiliyetlerini kullanarak Endüstri 4.0 denemeleri gerçekleştirdi. Denemelerin ilki yapay zekâ ve video analitik çözümü destekli iş güvenliği süreçleri üzerine oldu. Diğer çalışmada ise taşıyıcı otonom mobil robotlar, kolaboratif/işbirlikçi robotlar ve 5G ile desteklenmiş bir otomotiv üretim hattı, geleneksel bir üretim hattı ile karşılaştırıldı.

Türk Telekom ve Nokia, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde 5G bağlantılı üretim ortamında Endüstri 4.0 denemeleri gerçekleştirdi. Kongre’de Türk Telekom ve Nokia, kilit endüstriyel uygulamalarda hataları minimuma düşürmek, üretimi ve verimliliği artırmak hedefiyle 5G’nin düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve yüksek veri iletim hızı kabiliyetlerini kullanarak denemelere imza attılar.

Lenovo ThinkPad ve ThinkVision

Lenovo’nun, ThinkPad ve ThinkVision ürün gruplarına eklediği son ürünler kullanıcılara ilham ve güç verecek üstün özelliklerle karşımıza çıkıyor. Yeniden tasarlanan ve geliştirilen 4. Nesil ThinkPad X1 Extreme, müşterilerden gelen talebi karşılamak için daha fazla güç, daha iyi bağlantı olanakları ve zengin konfigürasyon seçenekleri sunuyor. En yeni 11. Nesil Intel® Core i9 H Serisi vPro işlemcilerden güç alan ve en yeni NVIDIA GeForce RTX™ Dizüstü grafik işlemcileri (GPU), 64 GB’a kadar DDR4 bellek ve çift Solid State Disk (SSD) desteğiyle sunulan 4. Nesil X1 Extreme, aynı zamanda bulut üzerindeki verilere hızlı erişim için isteğe bağlı 5G Kablosuz WAN1 ile alınabilecek.

Teknopark İstanbul, Barcelona’daydı

Dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarları arasında yer alan Barcelona Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress) Fuarı’na Teknopark İstanbul 4 firma, 2 girişimci ile katıldı. İspanya’nın Barcelona şehrinde 28 Şubat – 3 Mart 2022 tarihleri arasından gerçekleştirilen fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunu düzenleyen İTO tarafından davet edilen Teknopark İstanbul, firmaların ve girişimcilerinin projelerini dünyaya anlattı.

Yurt içi ve yurt dışındaki tüm teknoloji fuarlarına katılmaya özen gösterdiklerini belirten Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, girişimcilerinin projelerini dünyaya açtıklarını ifade ederek, “Bu sene de İTO’nun davetlisi olarak Barcelona MWC’deki Türkiye pavilyonunda firmalarımız ve girişimcilerimiz ile yer alıyoruz. İTO’ya, yerli ve milli projelerimizi dünyaya sunma fırsatını bu sene de tanıdıkları için teşekkür ediyoruz. Bu önemli fuarrda firmalarımız ve girişimcilerimizi yabancı yatırımcılarla bir araya getiriyoruz. Teknopark İstanbul, Türkiye’nin artık beyin göçü değil Ar-Ge projelerinin ihracı ile ön planda olması noktasında da kritik misyonunu sürdürecek” sözlerini kullandı.

Turkcell de Fuardaydı

abstract wireless 5G wifi technology

Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2022) açıklamalarda bulunan Turkcell; grubun küresel alandaki gücüne, dijital ihracat çalışmalarına ve 5G konusundaki son gelişmelere değindi. Dijital Servisler’e ve bu servislerin ihracatına odaklanan Turkcell, küresel pazarda stratejik ortaklıklarla büyümeyi hedefliyor. Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk ve Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Mobil Dünya Kongresi’nde yaptıkları açıklamalarda finansman ihtiyacının olmadığını, seçici davrandıklarını ve masadaki aktif görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, yeni stratejik ortaklığın yakın zamanda sonuçlanıp açıklanacağını ifade etti.

Bir Bakışta Mobil Dünya Kongresi 2022’de Öne Çıkanlar

Exit mobile version