Mobil Cihaz Ekranlarında Sonraki Seviye Ne Olacak?

Teknoloji, hiç olmadığı kadar hızlı bir evrimden geçiyor. Zira beklentiler arttı, geçmişin ekrana bakma süreleri ile günümüz arasında en ufak bir yakınlık dahi yok. Çabucak sıkılıyor, yeni bir şeyler arıyoruz. Sosyal medyadaki yoğun bilgi akışı başta olmak üzere mevcut durumun çeşitli faktörleri var. Ancak genel itibarıyla bu hızlı yaşam trendinin yansımalarına derinlemesine bir tanıklık içerisindeyiz. Örneğin akıllı telefonlar…

Bırakın Android üreticilerini Apple bile artık yılda birçok akıllı telefon tanıtıyor. Çünkü tüketici beklentileri ‘daha fazlasına’ endeksli. Üstelik rekabet de geniş bir düzlemde hiç olmadığı kadar yoğun şekilde hissediliyor. 120Hz ekran yenileme özelliğinde olduğu gibi inovatif olmasına karşın pek de ihtiyaç duymayacağımız teknolojiler bile söz konusu.

İlk iPhone ile başlayan akıllı telefon devriminden bu yana geçen süre içerisinde çok fazla şey değişti. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her yeni model ile hayatımıza yenilikler girerken artık cebimizdeki telefonlar birer teknoloji üssü durumunda. Üstelik artan teknolojik kapasitelerin yanı sıra artık her birimizin telefonu bizi bizden daha iyi tanıyor. Örneğin yapay zeka teknolojisi ile donatılan akıllı telefonlar sayesinde geçmişte hayal bile edemeyeceğimiz yenilikleri yaşıyoruz.

Akıllı telefonlar günümüzde bile bu kadar gelişmişken peki bizleri gelecekte neler bekliyor? Yeni yeni geliştirilen bükülebilir ekranların artması mı, şarjı günlerce yetecek daha büyük telefonlar mı? Peki ya ekranlar? Daha parlak ve yüksek çözünürlüklü mü olacaklar, Hz gibi teorik özelliklerde sınırlar daha fazla mı zorlanacak? Hayır sadece bunlar değil, çok daha fazlası gelecekte bizi bekliyor. Cebimizdeki küçücük bir cihazdan dünyaya açıldığımız mobil cihazların ekranlarına dair gelecek beklentilerine yakından bakıyoruz.

Petabaytlarca veriye karşın hantal ekranlar…

Akıllı telefonlarda işlenen onlarca karmaşık işlemi, milyonlarca devreden geçen petabaytlarca veriyi ekranlar sayesinde anlaşılır bir şekilde görmemize rağmen günümüzde ekranlar çok fazla hantallar. Katlanabilir telefonlar ile birlikte önümüzdeki 5 yıl içerisinde ekranlar büyük bir değişim geçirecek. Öte yandan firmaların yıllardan bu yana aldıkları yeni nesil ekran teknolojileri patentlerini üretim safhasına geçirmek için çalışmalar sürüyor. Günümüzde herhangi bir ekran etrafına ışıktan fazla bir şey saçamazken yakın gelecekte o ışığın formunu değiştirerek projektörü takıp duvara yansıtmaktan ötede bir gerçeklik sunabilecek.

Gelişime hazır mısınız?

Tüm bu teknolojik gelişmeler sonucunda bir gerçekli devrimi yaşayacağımızı söylemek uzak bir kavram değil. Ekranların yok olması ve hologramların hayatımıza girmesiyle arttırılmış gerçeklik devrimi yaşanacak. Sanal gerçeklik teknolojileri çoktan geri planda kalırken çok yakın gelecekte futbol maçlarını masamızın üzerine yansıtılan 3 boyutlu sahalar üzerinden canlı olarak izlemeye başlayabileceğiz.

Tüm bu ‘çok daha yoğun veri akışı’ elbette internetin gelişimini de beraberinde getirecek. 5G teknolojisinin hayatımıza girmeye başladığı bu dönemde geleceğin akıllı telefonları üst düzey bağlantılar sunacak. 8K çözünürlüklü filmleri keyifle, takılmadan izleyebileceğiz. Daha fazla cihazın internete bağlı olmasıyla günün birinde Wi-Fi hatlarıyla sağlanan kablosuz bağlantılara ihtiyacımızın ortadan kalkacağı ve tüm bağlantıların 5G-6G altyapısı üzerinden olacağı senaryolar çok da zor değil.

Akıllı telefonları da derinden etkileyen elektronik devrelerin hızlı evrimi teknolojinin her geçen gün yüksek süratlerle gelişmesine neden oluyor. Bunun en önemli sonuçları arasında yer alan ekrana dair donanımlar, günümüzde hiç olmadığı kadar çarpıcı argümanlar vadediyor. Pek tabii ekran konusunda yaşadığımız bu gelişmelerin benzerleri başka birçok alanda da yaşanacak. Teknolojinin gelişmesinin getirdiği avantajı hayatlarımızı kökünden değiştiren akıllı telefonların evriminde yakında göreceğiz.

Donanım her şeydir…

Bugün piyasada bulunan telefonlardan en iyileri içerisindeki işlemciler 7 nanometre mimarisine sahip. Üstelik bilgisayarlardaki işlemcilerden daha kalabalık olan 7 milyara yakın transistör bulunan yongalar bulunuyor. Merkezi işlemcilere son yıllarda yapay zeka yazılımlarını yönetmekte olan özel birimler de eklendi. Önümüzdeki yıllarda göreceğimiz mobil işlemciler ise daha küçük boyutta olmasına rağmen daha yüksek performans sunabilecek. Daha güçlü işlemciler sayesinde 4K videoları, 3 boyutlu görsellerle dakikalar içinde işlendiği bir gelecek çok uzakta değil.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde akıllı telefon tasarımlarında kalıcı değişimler yaşanacak. Geçtiğimiz yıl itibariyle görmeye başladığımız katlanabilir ekranların sayısı artarken bu ilk prototipler daha önce olduğu gibi yüzüne bakmayacağımız cihazlar haline gelecek. Çünkü çok daha gelişmiş ve başarılı mükemmel bir şekilde katlanabilen ‘süper-inovatif’ ekranlar göreceğiz.

Donanım demişken akla geleceğin çok daha iddialı ekranlarının pil tüketimi geliyor. Şu da bir gerçek; akıllı telefonların her alanı hızla gelişse de pil teknolojisi en yavaş gelişen alan. Hala enerji sorununa kalıcı bir çözüm bulmuş değiliz. Akıllı telefonlar her geçen gün daha fazla yüksek pil gücüne ihtiyaç duyarken batarya kapasiteleri daha da zorlanıyor. Günümüzde ihtiyaç duyduğumuz enerji için akıllı telefonlar günde iki defa dahi şarja takılırken teknolojin gelişmesiyle bu sayı pratikte daha da artabilir ve kullanıcıların hayatını zorlaştırabilir. Ancak buna da çözüm geliyor…
Bu noktada ise bilim, imdadımıza yetişecek ve lityum-oksijen bataryalar, güneş enerjisi ile dolan piller, hareketle enerji dolumu ve sodyum-iyon (sıvı) bataryalar hayatımıza girecek. Ayrıca kendi kendinde tamir eden bataryaları da önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Geleceğin telefonları

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde akıllı telefon tasarımlarında kalıcı değişimler yaşanacak. Geçtiğimiz yıl itibariyle görmeye başladığımız katlanabilir ekranların sayısı artarken bu ilk prototipler daha önce olduğu gibi yüzüne bakmayacağımız cihazlar haline gelecek. Çünkü çok daha gelişmiş ve başarılı mükemmel bir şekilde katlanabilen ‘süper-inovatif’ ekranlar göreceğiz.


 

Exit mobile version