Microsoft Türkiye, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak yapay zeka teknolojileri tanıttı. Etkinlikte Microsoft Erişilebilirlik Asistanı’nın Microsoft programlarıyla nasıl entegre şekilde çalıştığına ve Microsoft’un yeni yapay zeka asistanı Copilot ile gelen yeniliklere de yer verildi.
Engellilere Yönelik Yapay Zeka Teknolojileri Tanıtıldı
Microsoft Erişilebilirlik Asistanı ile OneNote, Outlook, Teams, Word, Excel, PowerPoint ve daha birçok program üzerinde erişilebilirliğe uygunluk ölçümü yapılabiliyor. Ölçüm tamamlandığında ise yapay zeka, yapılan yanlışlar ile ilgili uyarıyor.
Microsoft Copilot (Bing Chat) ile tamamen sesli komut aracılığıyla fotoğraf betimleme yaptırılabiliyor ve hatta “Bu fotoğraf neden komik?” gibi bir soruya dahi yazılı ve sesli olarak cevap alınabiliyor.
Yazılım devi Microsoft tarafından 2020’de erişime açılan uygulama SeeingAI renk algılama, sahne ön izleme, kısa metin okuma, kişi tanıma, ışık algılama, belge & para ve ürün barkodu okuma gibi özelliklerini sesli betimleme yoluyla paylaşabiliyor.
Microsoft Türkiye Erişilebilirlik Proje Yöneticisi Duygu Kayaman, “Erişilebilirlik sadece fiziksel engelleri bulunan bireyleri değil; aynı zamanda pusetiyle kaldırımda yürüyemeyen bir anneyi, otobüslere inip binerken zorlanan yaşlı insanları ve bunun gibi birçok farklı ve kişiye özel durumu da kapsıyor” dedi ve şu şekilde devam etti:
“Dolayısıyla bu konuya daha geniş bir perspektiften bakmak gerektiğini düşünüyorum. Evlerimizi, ofislerimizi, uygulamalarımızı evrensel tasarımlar kullanarak dizayn ettiğimizde erişilebilirlik herkesi kapsayan bir kavram haline gelecek ve eşit şartlarda yaşayabileceğiz. Biz de Microsoft Türkiye çatısı altında engellilerin hem sosyal hem çalışma hayatlarını yapay zekanın gücüyle iyileştirmek için çalışıyoruz.”
WeWalk’un Ürün Müdürü Gamze Sofuoğlu, akıllı bastonun görme engellilerin hayatını nasıl kolaylaştırdığını anlattı. Kullanıcının yolundaki engelleri titreşim sensörü aracılığıyla haber veren WaWalk’un aynı zamanda bir de mobil uygulaması olduğunu ve baston ile uygulamanın entegre şekilde çalıştığını belirten Sofuoğlu, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Mobil uygulamadaki navigasyon ve toplu taşıma özellikleri sayesinde yolculuklarımız kolaylaşıyor. ‘Belirli bir durağa nasıl gidebilirim? Bu duraktan hangi otobüsler geçer? Şu an hangi duraktayım? Hangi durakta inmem gerekir?’ gibi sorularımızın tamamına cevap bulabiliyoruz. Keşif moduyla etrafımızdaki mağazaları, kafeleri, restoranları seçebiliyoruz.”
FROM YOUR EYES Kurucusu ve CEO’su Zülal Tannur, “Temelde bir görme teknolojileri firması olan FROM YOUR EYES insanlardan makinelere uzanan geniş bir spektrum için bir görme deneyimi inşa ediyor” ifadelerine yer verdi.
Tannur, “Kullanıcılar fotoğraf, video veya benzeri bir doküman yüklediklerinde yapay zeka betimleme yapıyor; ancak burada önemli bir detay var ki o da kullanıcıların yapay zekayı kendi istekleri doğrultusunda eğitebilmeleri” şeklinde konuştu ve şu şekilde devam etti:
“Örneğin bugün burada çektiğim bir fotoğrafı uygulamaya yüklediğimde, bu fotoğrafı bana Satya Nadella gibi yorumlamasını isteyebiliyorum, bu da çok devrimsel bir nokta. 15 milyon görsel veriyle eğittiğimiz yapay zeka uygulamamız bugün %98.3 doğru tanımlama oranıyla 40 ülkede kullanılıyor.”
Yorum Yap