Microsoft, Windows 11 Kullanıcılarını Edge’e Zorluyor

Microsoft, Windows 11 kullanıcılarını Edge'e zorlamak için EdgeDeflector'ı engelliyor. Microsoft'un Edge'i kullanmaya zorlaması tepki görüyor.

Microsoft, Windows 11 işletim sisteminde varsayılan tarayıcıları değiştirmeyi daha da zorlaştırdı. Şimdi şirket, EdgeDeflector gibi uygulamaları engelleyerek bir adım daha ileri gidiyor. EdgeDeflector ve hatta Firefox gibi üçüncü taraf uygulamalar; varsayılan tarayıcıları Edge olmasa bile; insanları “Başlat” menüsü arama sonuçlarında Edge’i kullanmaya zorlayan Microsoft’a geçici çözümler sundu.

Microsoft, Edge Kullanımı Artırmak İstiyor

Microsoft, Windows 10 ve Windows 11 kullanıcılarını “Başlat” menüsü arama sonuçlarında Edge’i kullanmaya zorluyor. Ayrıca onun Bing arama motoruna ve Windows 11’deki yeni Widget’lar paneliyle kullandırmaya çalışıyor. Bu, Windows’un varsayılan tarayıcı seçiminize uymayan sinir bozucu bir parçası. EdgeDeflector, bu kısıtlamaları atlamanıza ve varsayılan tarayıcı tercihinizde “Başlat” menüsü arama sonuçlarını açmanıza olanak tanır.

EdgeDeflector bloğu ilk olarak geçen hafta Windows 11’in erken bir önizleme yapısında ortaya çıktı. Blok, başlangıçta bir hata gibi görünse de; Microsoft şimdi değişikliklerin önümüzdeki haftalarda gelecek bir yazılım güncellemesinde tüm Windows 11 kullanıcıları için düzeleceğini onayladı. Microsoft, uygulama geliştiricilerinin artık Edge tarayıcısıyla sınırlı olan microsoft-edge protokol bağlantılarını başlatmasını engellemeye karar verdi.

Microsoft’tan Açıklama Geldi

Bir Microsoft sözcüsü The Verge’e yaptığı açıklamada, “Windows, çeşitli web tarayıcıları da dahil olmak üzere platformunda uygulamaları ve hizmetleri açıkça etkinleştiriyor. Aynı zamanda Windows, hem Windows 10 hem de Windows 11’de belirli uçtan uca müşteri deneyimleri sunuyor. Görev çubuğundan arama deneyimi, yeniden yönlendirilmek üzere tasarlanmamış uçtan uca bir deneyimin böyle bir örneğidir. Uygunsuz yeniden yönlendirmenin farkına vardık. Bunun için bir düzeltme yayınlayacağız” dedi.

Bu “düzeltme” artık , Cuma günü geç saatlerde Beta ve Sürüm Önizleme kullanıcıları için gelen ve yakında yapılacak olan Windows 11 güncellemesinin bir parçası… EdgeDeflector geliştiricisi, Microsoft’un değişikliklerinden memnun değil.

EdgeDeflector geliştiricisi Daniel Aleksandersen geçen haftaki kritik bir blog yazısında, “Bunlar artık ürününü önemseyen özenli bir şirketin eylemleri değil. Microsoft, Windows işletim sisteminin iyi bir temsilcisi değil. Kullanıcılarının üretkenliği yerine reklamlara, paket yazılımlara ve hizmet aboneliklerine öncelik veriyorlar.” dedi.

Microsoft, EdgeDeflector ve diğer uygulamaları neden aniden engellemeye başladığını açıklamadı. Ancak bunun nedeni çok açık. Aleksandersen, “500.000 EdgeDeflector kullanıcısı muhtemelen Microsoft için bir baş belasından başka bir şey olmadı. Ancak geçen ay hem Brave hem de Firefox web tarayıcıları EdgeDeflector’ın işlevselliğini kopyaladı. Ayrıca yol haritasında olduğunu bildirdi.” dedi.

Microsoft’un insanları Edge kullanmaya zorlaması ve Windows’ta tarayıcı varsayılanlarını yok saymasının en tuhaf yanı; Microsoft Edge’in iyi bir tarayıcı olmasıdır. Microsoft’un sizi kullanmaya zorlaması gerekmez.

Exit mobile version