Microsoft, Activison Blizzard’ı 68,7 milyar dolara (hisse başına 95,00 dolar) satın aldı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Microsoft CEO’su Satya Nadella, satın alımın “metaverse platformlarının” gelişiminde anahtar rol oynayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Oyuncuları ve geliştiricileri ilk sıraya koyan, oyunu güvenli, kapsayıcı ve herkes için erişilebilir kılan yeni bir çağ başlatmak için birinci sınıf içeriğe, topluluğa ve buluta yatırım yapıyoruz.”
Microsoft, 2016’da LinkedIn’i satın almak için ödediği 26 milyar doların hayli üzerine çıkan bir bütçe ile Call of Duty, World of Warcraft ve Diablo’nun yapımcısı Activision’ı bünyesine kattı. Bu arada oyun stüdyosu, popüler mobil oyunlar arasında yer alan Candy Crush’ın da arkasında yer alıyor.
Microsoft’un video oyun alanındaki en büyük satın alımını temsil eden Activision, aynı zamanda Seattle merkezli teknoloji şirketinin Tencent ve Sony’nin ardından sektördeki en çok gelir sahibi üçüncü şirket olmasını sağlayacak.
Detay bilgi olarak Activision’ın hisseleri, satın alma haberleri sonrası yaklaşık yüzde 38’lik bir artışla 65.39 dolar seviyesine yükseldi.
Microsoft Şirketinden Mükemmel Bir Oyun Kataloğuna Doğru
Microsoft oyun birimi CEO’su Phil Spencer, Warcraft, Overwatch ve Starcraft gibi Activision Blizzard oyunlarının en kısa zamanda Xbox Game Pass ve PC Game Pass’te sunulacağını ve mükemmel bir oyun kataloğuna erişeceklerini söyledi.
Microsoft Gaming CEO’su Spencer sözlerini şöyle tamamladı: “Her yerdeki oyuncular Activision Blizzard oyunlarını seviyor ve yaratıcı ekiplerin en iyi işi önlerinde yaptıklarına inanıyoruz” dedi. “Birlikte insanların istedikleri oyunları neredeyse istedikleri her yerde oynayabilecekleri bir gelecek inşa edeceğiz.”
Microsoft’un yeni oyun stüdyolarını satın alarak kullanıcı tabanını genişletmeye devam ettiği Xbox Game Pass, şu anda 25 milyon üyeye sahip.
Activision Blizzard CEO’su Bobby Kotick, “30 yılı aşkın süredir inanılmaz yetenekli ekiplerimiz, en başarılı oyunlardan bazılarını yarattı” diyerek Activision Blizzard’ın birinci sınıf yetenek ve olağanüstü franchise’larının Microsoft’un teknolojisi, dağıtımı, yeteneğe erişim, iddialı vizyonu ve oyun ve katılım konusundaki ortak bağlılığı ile birleşiminin giderek daha rekabetçi bir sektörde başarılarının devam etmesini sağlamaya yardımcı olacağına inandığını kaydetti.
Haber, Kaotik Bir Dönemde Geldi
Activision Blizzard’ın satın alınacağına yönelik açıklama, şirkete yönelik cinsel taciz suçlamalarının ardından geldi. California Adil İstihdam ve Konur Departmanı (DEFH), Temmuz 2021’de Activision’ı “sürekli cinsel tacizin var olduğu bir kültür oluşturmakla” suçlamıştı. Bu gelişmenin ardından çok sayıda çalışan cinsel taciz iddiaları ile öne çıkarken, Activision Eylül ayında ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu’na 18 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı. Karar temyize giderken, Activision’dan Temmuz 2021’den bu yana yaklaşık 40 çalışanın cinsel taciz sebebiyle ayrıldığı belirtiliyor. Şirket, yine geçtiğimiz aylarda bir ‘eski çalışan’ kaynaklı siber saldırının hedefi olmuş, yasa dışı ve art niyetli gelişme genel itibarıyla oyun geliştiricisine duyulan “öfkeye” bağlanmıştı.
Bobby Kotick, Activision Blizzard’ın CEO’su olarak hizmet vermeye devam edecek ve kendisi ve ekibi, şirketin kültürünü daha da güçlendirmeye ve iş büyümesini hızlandırmaya yönelik çabalara odaklanmayı sürdürecek. Ayrıca yeni bir gelişme olarak Phil Spencer da Microsoft Gaming CEO’su olarak atandı. Activison Blizzard’ın faaliyetlerini Spencer’a bildireceği belirtildi. Burada bir tür ‘çatı şirket’ oluşumu söz konusu gibi.
Microsoft yaklaşık bir yıl önce Bethesda (ZeniMax Media) stüdyosunu 7,5 milyar dolara satın almıştı. Bethesda’nın alımı ile Xbox oyun stüdyolarının sayısı 23’e çıkarken, söz konusu adım Xbox Game Pass’in kullanıcı tabanının büyümesinde etkili olmuştu.
Microsoft, Oyun Topluluğunu Activision Blizzard ile Daha Fazla Geliştiriyor
Bugün aktif olarak oyun oynayan ve etkileşimli eğlencenin keyfine kapılmış yeni nesil tarafından desteklenen 3 milyar insanla oyun, artık en büyük ve en hızlı büyüyen form faktör. Bu satın alma Microsoft’un mobil, bilgisayar, konsol ve bulut genelindeki oyun endüstrisindeki büyümesini hızlandıracak ve çoğu kimseye göre “bir sonraki yıldız ekosistem” metaverse için gerek duyacağı yapı taşlarını sağlayacak.
Mobil, oyundaki en büyük segment ve dünya çapında tüm oyuncuların yaklaşık %95’i mobil cihazlardaki oyunlardan keyif alıyor. Harika ekipler ve güçlü teknolojik birikimi sayesinde Microsoft ve Activision Blizzard, oyuncuların neredeyse istedikleri her yerde “Halo” ve “Warcraft” gibi en sürükleyici serilerin keyfini çıkarmasını sağlayacak. Ve “Candy Crush” gibi oyunlarla Activision Blizzard’ın mobil işi, bu hızla büyüyen segmentte Microsoft için önemli bir varlığı ve fırsatı temsil ediyor.
Satın alma aynı zamanda Microsoft’un Game Pass portföyünü, Activision Blizzard oyunlarını 25 milyondan fazla aboneye ulaşan yeni bir dönüm noktasına ulaşan Game Pass’e dahil etme planlarıyla güçlendiriyor. Activision Blizzard’ın 190 ülkede aylık yaklaşık 400 milyon aktif oyuncusu ve üç milyar dolarlık franchise ile bu satın alma, Game Pass’i sektördeki en çekici ve çeşitli oyun içeriği dizilerinden biri haline getirecek. Kapatıldığında, Microsoft, ek yayıncılık ve e-spor üretim yetenekleriyle birlikte 30 dahili oyun geliştirme stüdyosuna sahip olacak.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, yaptıkları satın alım ile oyuncuları ve oyun geliştiricileri öne çıkaracaklarını ve oyun ortamını daha güvenli, herkesi içine alan ve erişime açık bir hale getireceklerini ifade ediyor. Ancak Şubat ayının başlarında Bloomberg, önerilen satın alımın, teknoloji endüstrisinde artan konsolidasyonu bozmaya hevesli bir antitröst uzmanı olan Lina Khan’ın başkanlığını yaptığı bir kurum olan FTC tarafından gözden geçirileceğini bildirdi. Zira Call of Duty’nin ötesinde, Activision Blizzard anlaşması Overwatch, World of Warcraft, Diablo, Starcraft, Hearthstone ve Candy Crush gibi derin bir hit oyun listesi içeriyor. Microsoft’un bir tür ‘tekel’ oluşturmaya niyetli olduğu yönünde görüşler var.
Microsoft Başkanı Brad Smith ise yayınlanan bir blog yazısında yasa koyuculara doğrudan hitap ederek, özetle “işbirlikçi” bir tavır takındı. Gelişmeler merakla bekleniyor…
Son olarak Activision Blizzard anlaşmasının 2023 mali yılında, yani yaklaşık 1,5 sene sonra tamamlanması bekleniyor. Hem Microsoft hem de Activision Blizzard’ın yönetim kurulları tarafından onaylanan işlem, olağan kapanış koşullarına, düzenleyici incelemenin tamamlanmasına ve Activision Blizzard’ın hissedar onayına tabi.
Activision Blizzard
Genel merkezi : Santa Monica, Kaliforniya
Ürünler:
- Call of Duty serisi
- Diablo
- Doom serisi
- Guitar Hero serisi
- Quake serisi
- Soldier of Fortune serisi
- Sekiro: Shadows Die Twice
- Starcraft
- Tony Hawk’s serisi