Microsoft: dünyanın en büyük su altı veri bulutu geliyor!

Microsoft, dünyanın en büyük sualtı veri bulutu üzerinde çalışmalar yaptığını ‘çığır açan bir girişim’ olarak duyurdu. 

Teknoloji devi, sadece sunucu odasının bakım maliyetini azaltmak değil, aynı zamanda daha ekolojik hale gelmek istiyor.

Natick Projesi, İskoç Orkney Adaları dışındaki Kuzey Denizi sularında dünyanın en büyük sualtı bulutunu oluşturmuş oluyor. Yapısı 12 metre uzunluğunda ve 864 adede kadar sunucu barındırabilen proje, tam da denizaltıya benziyor.

Kendi kendine yeterli olan cihaz, 5 yıl boyunca çalışabiliyor. Bu da şahane bir ömür demek.

Bu şekilde Microsoft, elektronik aygıtları çok ucuz ve etkili bir şekilde soğutmak istiyor. Ekoloji konusu da burada çok önemli. Bu şekilde, şirket atmosfere karbondioksit emisyonunu ve küresel ısınma payını azaltacaktır.

Böyle bir sualtı veri merkezi 27 petabayt veri tutabilir ve deniz hareketlerinden enerji üreten gelgit enerji santrallerinden yenilenebilir enerji ile güçlendirilir. Merkez aynı zamanda giderek kıyılara veya Kuzey Denizi ve Atlantik Okyanusu’nun geniş sularına inşa edilecek rüzgar çiftlikleri tarafından da güçlendirilebilir.

Geçmişte, hem Microsoft hem de küresel ağ dünyasında aktif olarak faaliyet gösteren diğer şirketler benzer projeler yaratmış olsa da, bu sadece dünyadaki en büyük değil, aynı zamanda tüm insanlık tarihi için de çok önemli bir adım.

Exit mobile version