Microsoft Defender artık ücretli mi olacak? Microsoft, işletim sistemleriyle 1993’te MS-DOS için Microsoft Anti-Virus’e kadar antivirüs koruması sunmuştur. Mevcut Microsoft Defender Antivirus, 2005 yılında Microsoft AntiSpyware olarak hayata başladı.
Virüsten koruma aracının çeşitli adlardan geçtiği ve bazen üçüncü taraf testlerinde sıfırın altında puanlar aldığı engebeli bir yolculuktu. Ancak Windows 10’un piyasaya sürülmesiyle Microsoft Defender Antivirus, saygın bir kötü amaçlı yazılımla mücadele aracı haline geldi . Tüm bu değişiklikler boyunca Microsoft’un koruması her zaman ücretsiz olmuştur.
Peki bu durum değişiyor mu? Pek çok okuyucu, Microsoft’un açıklayıcı sayfasından da anlaşılacağı gibi, yalnızca Microsoft 365 bulut tabanlı ofis hizmetine ücretli bir aboneliğin parçası olarak kullanılabilen şahıslar için Microsoft Defender’ın son duyurusu karşısında endişeye kapıldı.
Antivirüs Koruması Truva Atlarını Engeller
İnternetteki her bilgisayarda antivirüs koruması varsa, kötü amaçlı yazılım yazarları için hayat daha da zorlaşır. Potansiyel kurbanların çoğu antivirüs korumasına sahipken, virüslerin yayılması daha zordur ve veri çalan Truva atları yerleştirmek daha az kazançlıdır. Fidye yazılımı fabrikaları bile, koruma evrensel olduğunda kurbanlardan çok fazla para sağlayamaz.
Bu nedenle Microsoft, Defender’ı üçüncü taraf virüsten koruma yazılımına sahip olmayan tüm bilgisayarları çalıştıracak şekilde tasarladı. Neredeyse evrensel antivirüs, bir tür sürü bağışıklığı sağlar.
Çalışıyor mu? Eh, Microsoft’un bunu gösterecek numaraları var. Temsilciler, hemen hemen her Windows Güncellemesinde gördüğünüz Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı’nın yalnızca Defender’ı yükseltmekten daha fazlasını yaptığına dikkat çekti. Devre dışı bırakmadığınız sürece, işletim sisteminiz, kötü amaçlı yazılım algılamaları ve hangi üçüncü taraf virüsten koruma yazılımının yüklenebileceği dahil olmak üzere Microsoft’a ayrıntılı (ancak kişisel olmayan) bilgiler sağlar. Ve bu bilgilere dayanan araştırmalar, bağlantılarının çoğunda antivirüs olduğunda korumasız PC’lerin bile fayda sağladığını gösteriyor.
Defender, herhangi bir kullanıcının üçüncü taraf antivirüs seçimine müdahale etmeden bu sürü bağışıklığını korumayı amaçlar. Bitdefender, Norton, McAfee veya bilinen başka bir çözümü yüklerseniz, Defender arka planda sessizce izleyerek işlemlerini askıya alır. Ancak korumayı kaldırırsanız veya (büyük olasılıkla) geçmesine izin verirseniz, Defender tekrar harekete geçer. Önemli olan, sisteminizi bir şekilde koruma altında tutmaktır.
Defans ısrarcı. Üçüncü taraf antivirüs yardımcı programlarını Defender’ın herhangi bir müdahalesi olmadan test etmek için Kayıt Defteri’nde ince ayar yapmaya, Windows Hizmet izinlerini değiştirmeye ve Grup İlkelerini düzenlemeye başvuruyorum. Aksi takdirde, Defender yeni bir test başlatma ile yeni bir antivirüsün kurulumunu tamamlama arasındaki süre boyunca bazı örneklerimi siler.
Microsoft Defender için Kafa Karıştırıcı Duyuru
Bireyler için Microsoft Defender(Yeni bir pencerede açılır) duyurusu büyük bir sıçrama ile başlar: “Microsoft Defender. Çevrimiçi güvenlik, basitleştirilmiş. Artık Microsoft 365 aboneliğinizle indirebileceğiniz Microsoft Defender uygulamasıyla siz, aileniz ve cihazlarınız için kullanımı kolay çevrimiçi koruma.” Okurların panik içinde benimle iletişime geçmesine neden oldu. Her zaman Defender’a güvendiler (daha iyi bir ücretsiz antivirüs ürünü kullanma yönündeki tavsiyelerime rağmen). Değişmek zorunda kalacaklar mı?
Duyurudaki diğer sözler, işleri daha net hale getirmiyor. Örneğin, “Bilgisayarlarınızda ve telefonlarınızda güvenlik durumunuzu yönetmek ve izlemek için tek bir merkezi görünüm edinin” (benimkine vurgu yapın). “Microsoft Defender’ı kullanmak için bir Microsoft 365 aboneliğine ihtiyacım var mı?” Sorusuna SSS yanıtı. yankılanan bir “Evet” ve SSS, “Microsoft Defender Windows işletim sisteminde yerleşik mi?” Sorusuna “Hayır” diyor.
Windows Kullanıcılarının Endişelenmesine Gerek Yok
Sonunda, Windows’ta Microsoft Defender Antivirus’de gerçek bir değişiklik yok. Bireyler için yeni Microsoft Defender, Windows dışı sistemleri kesinlikle korur. MacOS ve Android’de (ancak iOS’ta değil) antivirüs koruması ve Android ve iOS’ta (macOS’ta değil) web koruması sunar. Web koruması, Windows kullanıcılarının SmartScreen Filtresi olarak bildikleri, geçmişte yalnızca Microsoft tarayıcılarını korumak için zing yaptığım şeyi ifade eder.
Microsoft’un Güvenlik, Uyumluluk, Kimlik ve Yönetimden Sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı Vasu Jakkal’ın (Yeni bir pencerede açılır) bir blog yazısı, sonunda bu yeni teklifin antivirüs korumasını kesinlikle Windows dışındaki platformlara genişlettiğini açıkça ortaya koyuyor. Microsoft Defender Antivirus’ün durumunu değiştirmez. En iyi macOS antivirüs ve Android güvenlik ürünlerinin neredeyse kesinlikle daha iyi bir iş çıkardığını belirtmeliyim. Çok azı ücretsiz olarak kullanılabilir, ancak bu yeni platformlar arası Defender da ücretsiz değildir.
Bu nedenle, güvenlik için Microsoft Defender Antivirus’e güveniyorsanız, aslında hiçbir şey değişmez. Korumayı diğer platformlara genişletmek için ödeme yapabilir ve bunları (ve Windows korumanızı) tek bir merkezi konumdan yönetebilirsiniz. Daha da iyisi, tüm cihazlarınızla ilgilenmek için bir üçüncü taraf platformlar arası güvenlik paketi yükleyebilirsiniz. Ancak hiçbir şey yapmazsanız, Defender her zamanki gibi sizinle ilgilenecektir.
Yorum Yap